Top twee wint ruim, verlies Eurosped

VoV, 24-12-2017. 7:25 uur. De laatste speelronde in 2017 in de Eredivisie dames leverden zeges op voor TTP (vs Peelpush), VC Sneek (vs VC Weert), Coolen Alterno (vs Flynth FAST), Sliedrecht Sport (vs Springendal Set-Up ’65) en Regio Zwolle Volleybal (vs Eurosped).

TTP en Peelpush maakten elkaar het sportieve leven in de eerste twee sets knap lastig, maar met 25-23 (na de tussenstanden 7-8, 16-11 en 20-20) en 27-25 (na de tussenstanden 8-8, 16-16 en 19-21) gingen deze set beide keren naar de thuisploeg. Annick Meijers (TTP) en Noa Klerkx (Peelpush) waren tot dat moment met respectievelijk 14 en 10 punten de meest scorende speelsters. In de derde set bouwde TTP een voorsprong van vijf punten op (bij 9-4) en dat werden er gedurende de set alleen maar meer. Via 18-10 werd het een dikke 25-13 en 3-0 zege. Annick Meijers werd met 18 punten topscorer. TTP had de beduidend betere eigen score met 58 om 34 punten, aan het net (48 om 31 punten voor aanval en blok) heersten ze.

VC Sneek en Nering Bögel VC Weert deden aanvankelijk in de eerste set weinig voor elkaar onder (6-6, 13-14) totdat Roos van Wijnen de Friese ploeg van 14-14 naar 22-14 serveerde, waarmee de set beslist was (25-17). In de tweede set deelden beide teams om beurten tikken uit, die echter niet meteen tot echt voordeel leiden. Zo gingen het van 5-3 naar 5-6, naar 8-6 en 8-10 en vervolgens naar 11-10. Weert werkte vervolgens ook nog een achterstand van vier punten weg en had bij 20-19 aansluiting. Hester Jasper maakte daarna het verschil naar 23-19, Sneek won met 25-20. Ook in de derde set kon Sneek pas laat afstand nemen. Na 19-18 sloegen ze zich via Roos van Wijnen en een tweede bal score van Lotte Groninger naar 22-18 een verschil dat ze niet meer weggaven. Via 25-21 werd het 3-0.

Flynth FAST leed opnieuw een nederlaag, thuis werd met 2-3 van Coolen Alterno verloren. De 10-5 en 23-19 voorsprong in de eerste set ging bij de big points verloren (24-26). In de tweede set leek zich hetzelfde scenario te voltrekken toen een 19-15 tussenstand veranderde in 23-23. Nu werd het via 26-24 een gelijke 1-1 setstand.

De thuisploeg kwam in de derde set van een 14-20 achterstand nog terug naar 22-24, maar daar stokte de inhaalrace, Alterno  kwam via 22-25 op 1-2 in sets. De strijd om drie punten of het spelen van de tiebreak besliste Flynth FAST voor zich. Een 17-20 achterstand werd veranderd in 23-23 en 26-24 winst. In de vijfde set was het daarna vlot gedaan. Alterno sloeg zich via 4-6 naar een 7-15 zege.

Sliedrecht Sport was ruim binnen het uur klaar met het bezoekende Springendal Set-Up ’65. Na 55 minuten was de 3-0 winst een feit via de setstanden 25-9, 25-17 en 25-12.  De de 7-8 voorsprong in de eerste set serveerden Carlijn Ghijssen Jans en Lisa Nobel Sliedrecht naar 25-9, dat deed auwa! In de tweede set bleef Set-Up tot pakweg 12-11 meedoen, daarna nam de thuisploeg via 16-12 en 21-15 opnieuw vlot afstand. Bij 16-7 in de derde set was de strijd wel gestreden.  Het verschil groeide tot meer dan tien punten, de 25-12 was de derde afstraffing voor de 3-0 nederlaag.

Lisa Vossen serveerde bijna een hele set aan punten bij elkaar, Lea van Rooijen werd met 12 punten topscorer, Esther Hullegie bleef daar maar ééntje bij achter. Bij Set-Up kwam geen speelster in de dubbele cijfers.

Eurosped leed na negen overwinningen op rij een nederlaag. In Zwolle werd met 3-1 van Regio Zwolle Volleybal verloren. De gasten uit Vroomshoop sloegen zich in de eerste set na een 13-13 tussenstand naar een ruime 17-25 setwinst. In de tweede set waren de rollen omgekeerd, na nam de ploeg van Wilfried Groothuis afstand in het middendeel en hield dat via 17-13 en 21-16 vast. Het werd 1-1 door de 25-19 setzege. Daarop volgde een met veel overmacht door de thuisploeg gewonnen derde set. De 13-6, 19-8 en 25-11 sprak boekdelen.

De gasten leken zich naar een beslissende vijfde set te spelen toen ze in de vierde set bij 6-10 en 10-15 het initiatief in handen hadden en dat hielden tot dik in de big points, tot aan 19-23 en 21-24. He setpoint kon echter niet in setwinst veranderde worden.  Zwolle ging erop en erover. Met 27-25 pakten ze de set en de 3-1 winst.

Ester de Vries scoorde de meeste punten voor Zwolle, totaal 17. Judith Kamphuis kreeg bij Eurosped de meeste scores op naam, totaal 13. Carmen Oude Luttikhuis kwam tot 12. Opvallend, Zwolle scoorde 16 aces tegen ‘maar’ 8 voor Eurosped.

In de stand gaat Sliedrecht Sport met 33 punt uit 12 wedstrijden aan de leiding. Dan volgt Sneek met 30 uit 13. Zwolle staat derde (13-22), Eurosped vierde (13-21), Alterno vijfde (13-19) en Set – Up staat nog aan de goede kant van de streep met 13-15.  Onder het stippellijntje staan TTP (12-13), Flynth FAST (11-12), Peelpush (13-12) en VC Weert is laatste met 11-9.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart (TTP) en Chris Overkleeft (Zwolle)