Turks goud Sloetjes, Buijs en de Kruijf

160225VakifBank

De laatste wedstrijd van de kampioenspoule bracht de beslissing in Turkije. Vakifbank stond twee punten voor op tegenstander en directe achtervolger Fenerbahce. In het reguliere seizoen was Fenerbahce met twee punten voorsprong als eerste geëindigd, in de Final Four van de Champions League had VakifBank gewonnen en ook de heenwedstrijd in Izmir werd door de ploeg van Giovanni Guidetti en het Oranje trio met een zege afgesloten.  Een dompertje was vrijdag de nipte 3-2 winst tegen ‘Angstgegner’ Galatasaray, die om de een of andere reden tegen VakifBank altijd een goede wedstrijd speelt. Daardoor werd de voorsprong in de finale gereduceerd tot twee overbrugbare punten.

Bij VakifBank speelde Lonneke Sloetjes nagenoeg de hele wedstrijd, Anne Buijs werd in de vierde set nog speeltijd gegeven, Kimberly Hill toonde zich, zoals vaker de laatste weken,  een prima vervangster,  en Robin de Kruijf bleef vanwege de buitenlandersregel de hele wedstrijd aan de kant. Milena Rasic en Kubra Akman vullen in de competitie de midposities in. Bij Fenerbahce moet het gevaar komen van Yeon Koung Kim en Brankica Mihajlovic. De eerste had niet haar beste dag, ze scoorde ‘maar’ acht keer.

VakifBank liet er vanaf het begin geen twijfel over bestaan wie er de beste ploeg van dit moment in Turkije is. Bij 5-2 in de eerste set ging trainer coach Marcello Abbondanza al de time out in. Dat sorteerde even effect (5-4), vervolgens scoorden Gödze Kirdar en Lonneke Sloetjes de punten naar de technische time out stand bij 8-4. Ook in het middendeel van de set liet VakifBank zich niet van zijn stuk brengen, Via 12-7 werd het 16-11, Kimberly Hill had hierin een groot aandeel. Na 20-17 liep VakifBank uit naar 24-18, Mihajlovic, totaal 16 punten, kon verlies nog uitstellen, een netfout zette het scorebord op 25-18 en 1-0.

Kimberly Hill serveerde in de tweede set VakifBank ver weg bij Fenerbahce. Tot 9-8 waren de teams aan elkaar gewaagd, vanaf dat moment waren haar opslagen te machtig. Met kill – blocks van Milena Rasic, rake klappen van Lonneke Sloetjes en een ace van haar kwam de stand op 17-8, ondanks de tactische en technische time outs op 13-8 en 16-8. In het vervolg bleef de ploeg van Guidetti domineren, ze sloten met een ruime 25-15 af. De 2-0 betekende in ieder geval 1 punt, waardoor het verschil er drie werden. De titel was binnen, maar de wedstrijd nog niet afgelopen. Even een feestje vieren, dan verder.

In de derde set duurde het feestje van VakifBank toch even te lang. Na de 4-5 werd een 5-10 achterstand nog tot 8-10 ingelopen, daarna nam Fenerbahce afstand. Lucia Bosetti scoorde een aantal keren tot aan 9-15. Pas op 13-19 was Vakifbank weer beter bij de les,  drie scores op rij maakten het verschil bij 16-19 drie punten, en in het verder verloop bleven deze ook staan. Bij bijvoorbeeld 18-21.  Na de 20-24 scoorde Lonneke Slöetjes, er volgde een ace voor 22-24, waarop coach Marcello Abbondanza toch maar de time out in ging. Mihajlovic stelde het VakifBank feest in ieder geval een set uit door de 22-25 erin te meppen.

Maar langer dan één set uitstel voor de feestelijkheden wenste VakifBank niet te accepteren. Even warmdraaien (6-5) en vervolgens toeslaan (10-5 en 14-7). Zo ging het in de vierde set. Milena Rasic kon zich scorend uitleven. Na de tweede technische time out (16-8) was er geen houden meer aan voor Fenerbahce. Via 21-12 werd het 25-16, het laatste punt werd door Rasic binnengeslagen en daarna veranderde de VakifBank kant van het veld in een deinende mensenmassa.

Lonneke Slöetjes scoorde 14 keer, waarvan 4 keer via de opslag. Ook Gödze Kirdar nam 14 punten voor haar rekening. Milena Rasic kwam tot 13, inclusief 5 blokpunten en topscorer werd Kimberly Hill met 16 punten achter haar naam. Die titel moest ze delen met Brankica Mihajlovic. Er waren 7.000 toeschouwers die VakifBank op alle scorende onderdelen beter afsluiten. Aanval 49/42, blok 12/10 en aces 12/4. Ook hun foutenlast was met 18/24 directe punten voor de tegenstander lager.