Twee NL-mannenduo’s naar EK-kwartfinale

VoV, 13-08-2021. 20:43 uur. Bij het mannentoernooi in Wenen werden vandaag ook nog de achtste finales afgewerkt. Daarvoor hadden zich alle drie deelnemende NL-duo’s geplaatst. Als eerste moesten Boermans/ de Groot, die vanmorgen via de KO-ronde doorgingen, aan de bak. Tegenstanders waren de Belgen Koekelkoren/ van Walle.

Met een rake klap en twee blokpunten op rij maakte Stefan Boermans na 8-8 het verschil naar 8-11, dat bouwden na de side out uit naar 9-14. Een geruststellende voorsprong. Twee blokkeeracties door van Walle op Boermans brachten de Belgen terug naar 13-15. In de eindfase beschikte Oranje over de beste finish. Boermans nam na de 15-18 de laatste drie punten voor zijn rekening.

In de tweede set maakte een serie van zes punten van een 5-3 achterstand een 5-9 voorsprong voor het BTN-duo. Ook deze keer kon België een fors deel van het verschil wegwerken, maar verder dan op één puntje afstand kwamen vooreerst niet. Toen ze er bij 17-17 naast kwamen werd het toch nog weer spannend, echter kende de eindfase hetzelfde scoreverloop als de eerst set. Na 18-18 waren de laatste drie punten voor Nederland, waarmee de winst en het ticket voor de kwartfinale binnen was.

Varenhorst/ van de Velde werden na de poulewinst, waarin ze wereldkampioen en de zilverenmedaillewinnaar van Tokyo Krasilnikov/ Stoyanovskiy versloegen in de achtste finale gekoppeld aan een ander Russisch duo, te weten Semenov/ Leshukov. Dat liep niet zo goed af in de eerste set. Met series van 7-8 naar 7-12 en 8-12 naar 9-18 sloegen de Russen een onoverbrugbaar verschil op het scorebord, waarna ze de set met 13-21 wonnen.

In de tweede set was er meer evenwicht zoals bij 4-4 en 8-8. Daarna namen de Russen een kleine voorsprong (8-10, 14-15), die echter richting de big points van de set werd vergroot naar 16-19. Met 19-21 en 0-2 werden de Nederlanders uitgeschakeld.

Brouwer/ Meeuwsen hadden zich ook rechtstreeks voor de achtste finale geplaatst. Daarin speelden ze in een volgepakte beach arena bij een in uitmuntende stemming verkerend publiek tegen Plavins/ Tocs uit Letland.

De eerste set was met 21-15 voor de Nederlanders. Ze hadden al vlot een paar punten voordeel, na een geweldige rally met spectaculaire reddingen aan weerskanten van het net konden de Letten tot 8-7 terugkomen, maar in het vervolg raakten ze de aansluiting ook snel weer kwijt. De tussenstanden 12-9, 15-10 en 17-13 waren steeds in het voordeel van Brouwer/ Meeuwsen, die de set met een ruime 21-15 winst afsloten.

De Letten herpakten zich in de tweede set en wisselden met 2-5 en 4-10 voor van speelhelft. Bij 8-13 ging de technische time out in. Nederland kwam terug naar 10-13 en de Letten konden hun aanvankelijke niveau niet de hele set vasthouden, Brouwer/ Meeuwsen kwamen terug in de wedstrijd na 12-15 en met een mooie serie sloegen ze zich naar 16-15 en 19-17 om met 21-18 de set op te eisen. Met 2-0 winst gaan ze door naar de kwartfinale.