Tweede verlies voor jongens Oranje U17

VoV, 26-04-2019. 20:09 uur. Voor de pré Jeugd Oranje jongensploeg U17 was het na de nederlaag van gisteren (0-3 tegen Slowakije) zaak om zich te herpakken en tegen gastland Rusland een goede partij neer te zetten, en als het even kan deze met een zege afsluiten. Rusland was gisteren met 3-0 te sterk geweest voor Hongarije en is in elke leeftijdscategorie een geduchte tegenstander, niet alleen voor Nederland, maar voor alle Europese landen.

Bondscoach Arne Hendriks liet steeds dezelfde basis aan de sets beginnen te weten Siem Ooijman, Quinten Groenewold, Stijn de Ruijter, Kyran Versteegen, Jelle Bosma, Kees Merkx en libero Alek Aleksov. En in elke set kregen Kian Macnack en Jilles Amersfoort invalbeurten, terwijl in de derde set ook Guus Boer nog werd ingezet.

Oranje kon in de eerste set alleen bij de eerste paar punten in de buurt van Rusland blijven, vervolgens moesten ze toestaan dat de tegenstander uitliep naar 8-5 en 16-8.  Rond de twintig was Oranje dicht bij de gelijkmaker, maar kon na 23-20 niet meer voor een ommekeer zorgen en verloor met 25-20.

In de tweede set kwam dezelfde eindstand op het scorebord. Weer 25-20.  In deze set kwam Oranje niet één keer op voorsprong en na de 3-3 moesten ze de hele set in de achtervolging. Time outs en wissels hielpen niet. Rusland bleef steeds een drie tot vijf punten voor en bracht de winst redelijk eenvoudig aan de eindstreep.

In de derde en laatste set kwam Oranje van een ruime achterstand (6-2 en 12-8) terug naar een 13-14 voorsprong. Tot aan 19-19 waren de ploegen gelijkwaardig, vervolgens maakte Rusland met een serie van zes punten de set in een keer uit.

Bij Oranje werd Stijn de Ruijter met 19 punten topscorer. Hij maakte er twee meer dan de topscorer aan Russische kant. Rusland maakte het verschil aanvallend (+10) en had een iets lagere foutenlast.

Nederland speelt morgen tegen Hongarije de laatste wedstrijd van dit EKK.