Tweede week VNL-heren in Rotterdam

VoV, 26-06-2023. 5:23 uur. Nederland had volleybalgrootheden te gast in de tweede week van de VNL-competitie. In Rotterdam waren naast de Oranjeselectie (12) ook de teams van Polen (1), Italië (4), USA (5), Servië (10), Iran (11), Duitsland (16) en China (24) present. Tussen haakjes de stand van de teams op de FIVB Ranking. Alle teams speelden vier wedstrijden in deze tweede ronde.

Na de eerste week was de stand: 1> Japan 4-12, 2> t/m 5> USA, Argentinië, Slovenië en Brazilië 3-9. 6> Polen 3-7, 7> Nederland 2-7, 8> en 9> Servië en Italië 2-6. 10> Bulgarije 1-5. 11> Iran 1-4. 12> t/m 14> Frankrijk, Cuba en Duitsland 1-3 en 15> en 16> Canada en China 1-2.

Deze week voegden de teams er onderstaande resultaten aan toe:

Polen vs. Duitsland werd in vijf sets beslist, waarbij Polen de Duitse ploeg in de derde set geen schijn van kans gaf (14-25) en in de vierde set (25-17) zelf kansloos was. De tiebreak won Polen met 15-10.  Tegen Nederland boekte Polen de vierde zege van het toernooi via een vijfsetter. Na de 2-1 achterstand werd met het inzetten van Kurek en Leon de winst alsnog met 2-3 binnengehaald. USA speelde Polen in drie sets naar een nederlaag. Via 22-25, 18-25 en 19-25 waren de Amerikanen een maatje te groot. Polen vs. Italië werd een 1-3 zege voor Polen via 19-25, 26-28, 25-18 en 20-25.

Italië vs. Iran werd een 3-0 zege voor de Italianen. Via 25-19, 25-16 en 26-24. In de tweede set blokkeerden ze zich (5 om 0 blokpunten) naar de winst en in de derde sloegen ze zich van 21-24 achter naar 26-24. Tegen China had Italië het na twee eenvoudig gewonnen sets (13-25, 19-25) in de derde set een stuk lastiger. Pas in de big points konden ze het verschil voor de 24-26 winst maken. Tegen Servië pakte Italië ook winst in drie sets. Met 11-25, 21-25 en 20-25 werd de strijd met duidelijke verschillen in hun voordeel beslist. Italië leed gisteren in hun laatste duel in Rotterdam een 3-1 nederlaag tegen Polen.

USA vs. Servië werd in vier sets geslist. Servië won de eerste met 22-25, daarna was USA de sterkere ploeg en met twee keer 25-19 en 25-21 pakten zij de 3-1 winst.  Tegen China had Team USA het in de eerste set lastig, maar wist met minimaal verschil (28-26) de set voor zich te beslissen. Vervolgens werden de volgende twee set met 25-22 en 25-18 gewonnen. Dus eindstand 3-0. Iran kreeg tegen de Amerikanen 22, 18 en 23 punten per set mee en verloor dus met 3-0. Tegen Polen bleven de Amerikanen zonder setverlies. Hun tegenstander kreeg 22, 18 en 19 punten mee.

Servië vs. USA kende een sterk begin van Servië, dat de eerste set met 22-25 won, maar in de volgende sets tekortkwam. Team USA besliste de wedstrijd voor zich via twee keer 25-19 en 25-21 in de vierde set. Tegen Duitsland werd het via 25-21 en 20-25 een 1-1 stand, vervolgens had Servië aan het eind van de volgende twee sets net die twee beslissende punten voordeel bij de twee keer 23-25 setstand. Dus 1-3 winst voor de Serven. Servië leed tegen Italië in de eerste set een hele dikke nederlaag (25-11), in de twee volgende sets deden ze het beter maar kwamen aan het eind toch ruim tekort voor de winst (25-21, 25-10). Tegen  Nederland konden  ze een 2-1 achterstand in sets ombuigen naar 2-3 winst   via 9-15 in de tiebreak.

Iran vs. Duitsland was de openingswedstrijd van de tweede ronde in Rotterdam. Twee sets had Iran op het eind net dat beslissende verschil van twee punten in hun voordeel (25-23, 26-24), daarna waren ze via 13-8 en 18-10 met 25-16 veel te sterk en wonnen dus met 3-0. Italië was met 0-3 te sterk voor Iran, dat in de derde set meerdere setpoints niet kon verzilveren. Na 24-21 voor verloren ze nog met 24-26. De eerste twee sets waren met 19-25 en 16-25 ook voor Italië geweest.

Ook USA bezorgde Iran een 3-0 nederlaag. De derde set was met 25-23 nipt, bij de andere twee zat er met 25-22 en een ruime 25-18 meer verschil in. Iran kwam twee keer op voorsprong, maar Nederland werkte die achterstand beide keren weg, vervolgens kon Iran in de beslissende vijfde set niet meer het initiatief behouden en verloor met 10-15.

Nederland vs. China sloot de eerste dag af. Nederland won zonder setverlies en had voor 2.100 toeschouwers een prima start van de tweede week. Polen was in het tweede duel net dat beetje sterker. Na 15-15 in de vierde en 6-6 in de vijfde set konden ze het verschil maken en een 2-1 achterstand veranderen in 2-3 winst.

Tegen Iran was Oranje in set twee met 25-16 en in set vier met 25-17 de bovenliggende partij, Iran won e eerste met 16-25 en de derde met 21-25. De beslissende vijfde set ging met 10-15 naar Oranje. Servië werd op een 2-1 achterstand gezet, maar ondanks matchpoints in de vierde set slaagde Oranje er niet in te winnen. Na 33-35 en 9-15 werd met 2-3 verloren.

Duitsland vs. Iran werd een 0-3 nederlaag voor onze Oosterburen. Tegen Polen herstelden ze zich en in een ware krimi ging de Duitse ploeg pas via 10-15 in de tiebreak met 2-3 onderuit. Ook tegen Servië bleef het heel lang spannend na de 1-1 in sets. Opnieuw trok Duitsland echter aan het kortste eind met twee keer 23-25 verlies en dus een 1-3 nederlaag. China verloor de eerste set van Duitsland (23-25), maar herstelde zich knap met drie setzeges op rij via 25-18, 25-19 en 25-21.

China vs. Nederland eindigde voor de Chinese ploeg in een 0-3 nederlaag. Oranje was op een aantal korte periodes na gewoon de betere ploeg en won verdient. Een voorsprong van een paar punten bij de big points kon China in de eerste set tegen USA niet vasthouden, ze verloren met 28-26) en daarna gingen ook de tweede en derde set verloren.

In de derde set tegen Italië slaagde China er bijna in de wedstrijd met een of meerdere sets te verlengen. Een beslissende voorsprong ging echter in de big points verloren, na 13-25 en 19-25 werd het in de derde set 24-26. Na de verloren eerste set kon China tegen Duitsland via drie setwinsten op rij de tweede zege van de VNL League van dit jaar laten noteren.

Na de tweede week is de stand: 1> Japan 8-22. 2>  USA 7-21. 3> Brazilië 6-19. 4> Slovenië 6>18. 5> Polen 6-14.  6> Argentinië 5-16.  7> Italië 5-15 en 8> Nederland 4-14. Na drie speelweken plaatsen de nummers 1 t/m 8 zich voor de kwartfinale.

9> Servië 4-11. 10> Frankrijk 3-9. 11> Iran 2-8. 12> Cuba 2-6.  13> Canada 2-6. 14> China 2-6. 15> Bulgarije 1-6 en 16> Duitsland 1-4. Vermeld zijn gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, Ahoy, Rotterdam.