Twente Cup 2024 gaat naar VC Zwolle.

VoV, 05-01-2023. 6:20 uur. Gisteren werd in de IISPA in Almelo door zes teams gestreden om de Twente Cup. Twee uit de Eredivisie (Apollo 8 en VC Zwolle), drie uit de Topdivisie (DeVoKo, Rivo en Set-Up ‘65) en één uit de Eerste Divisie (Tornado Geesteren). De ploegen waren in de twee poules ingedeeld, met in elke poule één ploeg uit de Eredivisie.

In poule A speelden Apollo 8, Rivo en Tornado en in poule B stonden VC Zwolle, DeVoKo en Set-Up ’65 tegenover elkaar. De wedstrijden bestonden uit twee sets dus daarna geen beslissende tiebreak bij een 1-1 stand.

Degene die een euro hadden ingezet op de finale tussen Apollo 8 en VC Zwolle werden beloond. De strijd om het brons ging tussen Rivo en Set-Up ‘65.

In de eerste wedstrijdronde speelde in poule B DeVoKo vs. VC Zwolle. Tess de Vries serveerde Zwolle naar een 5-9 voorsprong, DeVoKo bleef echter in een goed resultaat geloven en knokte zich gedurende de set naar een minimale achterstand (10-12, 15-18, 18-20).  In de finale had VC Zwolle net dat beetje meer over en won met 24-26.

In set twee  nam Zwolle al vlot een ruime voorsprong (0-5). In het tweede deel van de set kwam DeVoKo van 13-20 nog terug naar 18-21, twee foutserves bepaalden de eindstad wat later op 19-25 en 0-2.

En in poule A stonden Rivo en Tornado aan weerszijden van het net. Rivo kende geen problemen en was de bovenliggende partij. Met twee keer 25-13 pakten zij  de 2-0 winst,

In de tweede wedstrijdronde kwam  VC Zwolle opnieuw in actie in poule B, tegenstander was het Ootmarsumse Set-Up ’65.  Bij 10-6 voor Set-Up ging Zwolle de time out in, hetgeen wat later tot een 15-15 gelijke stand leidde. Zwolle kwam met 19-20 voor, Set-Up nam met 22-20 over, na 24-24 trok Set-Up de winst met 26-24 naar zich toe.

Zwolle zag in set twee een 6-11 en 10-14 voorsprong na een score van o.a. Pien Vos verloren gaan bij 14-14, na de side out (14-15) maakten drie aces op rij het verschil (14-18). Martine Stevelink blokkeerde nog een paar punten op het scorebord, maar o.a. Emily Silderhuis en Susan Schut sloegen VC Zwolle naar de 17-25 en 1-1 eindstand.

Tornado Geesteren probeerde het in poule A eredivisionist Apollo 8 lastig te maken. Ze deden het qua resultaat beter van in de eerste wedstrijd maar moesten toch logischerwijs hun meerdere erkennen in de Eredivisionist. Met 14-25 en 15-25 kwam er een eind aan hun deelname aan de Twente Cup 2024.

In de derde wedstrijdronde in poule B de burenruzie tussen DeVoKo en Set-Up ’65. Een revanche partij voor de competitiewedstrijd, die DeVoKo onlangs met 3-0 won.

Set-Up ’65 had in Myrthe Kamphuis een makkelijk scorende buiten en liep uit naar 17-11 in de eerste set. Met punten van Daniek Scholten en Guusje Leus had DeVoKo die achterstand bij 18-18 van de borden gehaald en de ploeg van Johan Booyink denderde door naar 21-22. Na 24-24 viel de euro naar de kant van DeVoKo (24-26).

Ook in set twee bouwde Set-Up ’65 een ruime voorsprong op (14-8), en opnieuw wist DeVoKo de inhaalrace met succes te voltooien toen ze bij 17-17 met een ‘dankjewel’ score de gelijkmaker op de borden zetten. Echter deze keer had Set-Up de sterkere finish. Via 21-18 werd het na twee scores van Martine Stevelink 24-19  en benutte Set-Up de eerste kans op setwinst.

Een andere burenruzie, waarbij de buren wat verder van elkaar woonden, ging tussen Apollo 8 en Rivo. Rivo verraste met een supersterke opening in de eerste set die hen een handvol punten voordeel gaf. In een verder gelijk opgaande en spannende strijd pakte Apollo de 25-22 winst in de eerste set. In de tweede set over grote delen opnieuw volop spanning, waarbij Rivo zich van de beste kant liet zien, maar aan het eind opnieuw met een minimaal verschil (25-23) de winst aan Apollo 8 moest laten.

Als poulewinnaars gingen Apollo 8 en VC Zwolle naar de grote finale en de kleine finale ging tussen Set-Up ’65 en Rivo.

De strijd om Twents Goud (de wisselbeker en een cheque van € 400,00) was een prachtig duel, waarbij beide teams vol voor de winst gingen. Lange rally’s, harde rake klappen, moedige reddingen en knullige fouten waren een prachtig schouwspel voor de ruim bezette tribunes.

Na een hele reeks kadootjes van Zwolle kwam Apollo 8 in de eerste set met 11-7 voor, bij 11-11 was er weer evenwicht. Uitlopen en inhalen gebeurde ook naar de 17-14 en 17-17 tussenstand. VC Zwolle kon via Marianne het Lam-Scholten en een ace van Charlot Vellener daarna het beslissende verschil maken (18-21). Met een foutserve van Apollo 8 werd de set met 22-25 in Zwols voordeel beslist.

Susan Schut timmerde in de tweede set vanaf linksvoor een aantal ballen keihard bij Apollo tegen de vloer en gaf haar ploeg een 7-13 voorsprong. Via Zwolse fouten en blokpunten van Marije ten Brinke kwam Apollo terug naar 13-15 en bij 19-18 hadden ze de leiding overgenomen. Het was opnieuw Susan Schut die Zwolle op voorsprong zette bij 19-21, Apollo bleef aanhaken tot 21-22, een ace van Charlot Vellener zette Zwolle op matchpoint, Jette Kuipers kon verlies een keer uitstellen daarna was het wel raak voor 22-25 en dus 0-2.

Om Twents brons streden dus Rivo en Set-Up ’65. De eerste set ging naar de ploeg van Damir Colo, in de tweede leek na drie aces op rij van Diede Hagendoorn voor de 11-18 tussenstand de strijd snel beslist. Rivo vocht zich echter terug naar de gelijke stand bij 21-21, Marlies Eertman serveerde Set-Up naar 21-23, Rivo blokkeerde zich naar 23-23 en kwam op setpoint na een aanvallende fout van de ploeg uit Ootmarsum. Met drie punten op rij maakte Set-Up daarna de 24-26 en 0-2 winst perfect.

De link naar de uitgebreide fotoreportage van Jan van den Noort komt dit weekend op Vizier op Volleybal.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.