Twents zilver voor Apollo 8 dames 1

VoV, 12-11-2018. 6:25 uur. De strijd om het Twentse volleybalzilver in de eerste helft van het reguliere seizoen is gisteren gewonnen door Apollo 8 uit Borne. Zowel zij als hun tegenstander Springendal Set-Up ’65 hadden eerder van Eurosped verloren, in een onderling duel gingen ze in een rechtstreekse confrontatie uitmaken wie er op dit moment de op één na beste ploeg van Twente in de Eredivisie dames was. Die strijd werd gewonnen door Apollo 8, via 25-18, 17-25, 16-25, 25-22 en 15-11 won de ploeg van de gebroeders Oosting voor meer dan 800 toeschouwers deze spannende derby.

Apollo had een geweldig begin. Mede door een viertal scores van Jeanine Stoeten kwam de thuisploeg al heel vlot met 8-2 voor en bleef dat verschil van een punt of vijf , zes tot in het middendeel van de set vasthouden (12-7). Met een via Marianne Het Lam – Scholten sterk blokkerend Set – Up, Apollo kwam er op buiten niet meer langs, werd het 14-12 en even later zelfs 15-14. Fouten deden Set-Up de das om naar de 20-15 stand.  Merle Baasdam kon de gasten tot 20-17 brengen, na de 24-18 door de ingevallen Emma Bredewoud serveerde Manon van ’t Rood met een ace de set uit.

Apollo scoorde 17 keer voor zichzelf en 4 keer voor Set-Up in deze set.

In de tweede set was Apollo 8 de weg behoorlijk kwijt, Tot aan 10-17 hadden ze pas drie aanvallende punten gemaakt, en alle drie kwamen via midcombinatie tussen Manon van ’t Rood en Jeanine Stoeten op het scorebord. Een ace van Manon van ’t Rood had de thuisploeg nog op 2-1 gezet, vervolgens ging het snel ‘bergafwaarts’.  Set –Up via Jorieke Bodde en Marianne Het Lam – Scholten scoorden er lustig op los, Martine Stevelink pakte een paar puntjes mee en Set Up nam stevig de leiding, zoals gezegd tot aan 10-17.

De serve serie van Antoinette Posthuma naar 13-17, time out Lesley de Jonge, en daarna van Jeanine Stoeten (naar 16-19) bracht de spanning terug. Maar in die periode was het bij Set – Up alle ballen op Merle Baasdam, overigens proficiat met je verjaardag vandaag Merle. Kiki von Piekartz legde de ene na de andere bal op linksvoor bij de antenne neer, waar Merle met hamerslagen en slimme lobjes het ene na het andere punt scoorde. Na de 13-17 nam ze er totaal zes achter elkaar voor haar rekening. Het kill – block van het duo Martine Stevelink / Kiki von Piekartz maakte de 17-25 en 1-1 gelijke stand.

Set –Up scoorde 17 eigen punten en gaf er 10 kado aan Apollo.

De derde set begon spectaculair. Een geweldige dreun vanaf midvoor kwam keihard bij Kiki von Piekartz op het voorhoofd links in het achterveld. Als een volleerd kopbalspecialist legde zij de bal, of was het gewoon een gelukje Kiki?, perfect in het vrije achterveld bij Apollo 8 en scoorde zo de 2-3. De teams gaven elkaar tot 13-13 niets toe, Apollo scoorde in het begin goed (zes eigen punten tot 7-5), Set-Up deed daar weinig voor onder. Daarna hadden beide teams tot aan 13-13 een slordige periode met veel scores voor de tegenpartij.

Ilse Oude Luttikhuis sloeg met haar serve serie het gaatje naar de 13-20 stand. Set-up kreeg geen grip op haar opslagen en kwam niet aan aanvallen toe, terwijl bij de ploeg uit Ootmarsum Merle Baasdam en Marianne Het Lam – Scholten we tot scoren kwamen. Na de 13-20 ging het op de side out naar 16-22, met twee killing blokpunten van Martine Stevelink won Set-Up de set met 16-25 en kwam dus met 1-2 voor.

Set – Up scoorde in de derde set 17 eigen punten en gaf er 5 aan Apollo 8 kado.

Apollo moest dus in de vierde set wel volle bak gaan om er nog een tiebreak uit te slepen. En dat deden ze ook. Rinske Hofste sloeg met scherp, schoot met scherp klink zo raar, en pakte vanaf linksvoor een stel punten mee. Juliët Huisman idem dito en Jeanine Stoeten blokkeerde een paar keer raak tot aan de 11-7 stand. Met een paar snelle midcombinaties, die Stoeten met succes afrondde werd het 15-9, geen vuiltje aan delucht.

Dat vuiltje kwam er met Marianne Het Lam Scholten aan serve en met een sterk Set – Up blok aan het net. Merle Baasdam en Martine Stevelink pakten een hattrick blokpunten op rij, Merle Baasdam sloeg daarna de 15-13 via het blok op het scorebord. Apollo had het antwoord klaar, ze namen afstand naar 23-17 en opnieuw leek er geen vuiltje aan de lucht.

En opnieuw kwam dat vuiltje aandrijven. Via de opslagen van Kiki von Piekartz, die zomaar uit het niets met veel servedruk en drie aces de stand naar 23-22 tilde. De spanning was terug. Jeanine Stoeten rondde een bal op de achterover af voor 24-22, waarna Set-Up de side out miste. De uitgeslagen aanval maakte de 25-22 perfect, waardoor de derby met een vijfde set verlengd werd.

Apollo scoorde 18 keer voor zichzelf en gaf maar 2 punten aan Set-Up kado.

Het ging aanvankelijk even heen en weer in de vijfde set, de 2-0 werd 2-3. Manon van ’t Rood sloeg haar vierde ace van de wedstrijd, Carmen Oude Luttikhuis joeg een ‘dankjewel’ bal met donder en geweld tegen de vloer. Jeanine Stoeten scoorde twee keer (5-3) en vanaf dat moment moest Set-up in de achtervolging en scoren op eigen serve om gelijk te komen. Dat lukte niet, het verschil bleef tot 8-7 één puntje. Bij 10-7 pakte Apollo nog een puntje extra voordeel, maar toen Carmen Oude Luttikhuis voor 10-10 de aanval van Jeanine Stoeten afblokte werd dat bij Set-Up (en aanhang) heel luid bejubeld.

Juliët Huisman scoorde 11-10, Stoeten revancheerde zich met een kill – block voor 12-10, Set – Up pakte de side out als laatste wapenfeit van de wedstrijd. De laatste drie punten waren voor Apollo 8. Posthuma (aanval), Stoeten (blok) en Huisman (ace) maakten er met zeer gevarieerde scores 15-11 en 3-2 van.

Apollo scoorde in de vijfde set 10 keer voor zichzelf en gaf 4 punten kado.

Jeanine Stoeten werd met 21 punten topscorer van de partij. Merle Baasdam en Marianne Het Lam Scholten scoorden 14 keer voor de gasten uit Ootmarsum.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood, hieronder nog een paar omdat ze zo mooi zijn! En dan niet alleen de foto’s!