Twister Veracles wint noordelijke derby

_MG_1203

VoV, 28-03-2017. 19:28 uur. Zaterdag 25 maart jongstleden was het zo ver. De derby Groningen – Friesland. Vanaf het centraal station in Groningen begonnen we ons mentaal al voor te bereiden. De één had meer zin om af te reizen naar Friesland dan de ander. Zo maakte peloton ‘Pickey’ een afzwaaier richting Assen om maar zo lang mogelijk de rit naar de westerburen uit te stellen en werd er bij de ‘trainert’ in de auto nog even uiltje geknapt.

Eenmaal aangekomen bij de slag om ‘zo snel mogelijk weer huiswaarts’, stonden wij even paf van de prijsverhoudingen in ‘De Waddenhal’. Een broodje kaas kost daar net zo veel als een frikandel met een goede klodder mayo. Maar al snel werd ons duidelijk dat de melk waarmee de kaas werd gefabriceerd, per boot vanaf de Waddeneilanden, richting de sporthal moest worden verscheept. Vandaar de naam Waddenhal. Nog voor dat dit frikankaas-probleem onze gedachte had verlaten stuitten wij op het volgende struikelblok. De flesjes.

Over het algemeen worden de flesjes bij de teams aangeschaft om elkaar hiermee tijdens de wedstrijd van water te voorzien. Dit wordt door één bepaald persoon uit heren 1 al het hele jaar niet begrepen. Dit teamlid zag de flesjes eerder als een winstgevend middel door deze in te leveren voor het statiegeld, dan dat het team werd voorzien van water. In feite begonnen wij hierdoor de wedstrijd al met een 1-0 achterstand.

Precies om 18:30 uur begon het vlaggenschip met inlopen en precies om 19:00 uur begon de wedstrijd. In de basis begonnen Dikke Kazan, Merijn Switch Schakelaar, Daan Wolters, Roy Generaal Blum, Jurjen Joris Schildkamp, Coen Spelbederf Stellingwerf en als libero Koetje. In de week naar de wedstrijd werd goed getraind en zijn er afspraken gemaakt. Deze afspraken werden goed nagekomen en daardoor kreeg Veracles vat op het spel van VVH en VVH niet op dat van Veracles.

Één van de afspraken was: niet meer dan vier voetfouten per set maken. Helaas is dat niet gelukt. Ook de scheidsrechters begonnen scherp aan de wedstrijd en wisten de eerste set zes voetfouten aan Veracles’ kant af te fluiten en één voor VVH. ‘Statistisch gezien is dat onmogelijk’, aldus Merijn Switch Schakelaar na de wedstrijd. Ondanks de oplettende scheidsrechters wist Veracles de eerste set naar zich toe te trekken en werd deze gewonnen met 22-25.

De tweede set begon Veracles weer goed maar kwam het halverwege het tweede bedrijf even in knel. De trainert Roy Renkema paste een dubbele wissel toe met Loes Boone (red.: deed zij ook mee dan?) en Eddie the Eagle. Dit pakte goed uit en de mannen in het Groen wisten er weer bovenop te komen. De winst van de tweede set ging naar Veracles met 12-25.

De derde set werd met de zelfde opstelling begonnen als de eerste en de tweede. Na het verlies was duidelijk dat VVH was aangenomen voor de vacature van ‘De Gouden Knakworst’. Volleyballend kon VVH het niet meer bijbenen en probeerden de Friezen het over een andere boeg te gooien. Veracles werd uitgemaakt voor van alles en nog wat. Niets hiervan werd verstaan noch begrepen, door de Groningers.

Maar de uitspraak ‘ruk zijn kop eraf!’ was toch zeker wel verstaanbaar en rolde even over de lippen. De scheidsrechter wist gelukkig de boel te sussen en de derde set werd in een gemoedelijke sfeer verder gespeeld. Door het veelvuldig inwisselen van Leon Bob Pickey Koopman vanaf de achterlijn kreeg VVH de pass niet onder controle en ging ook de derde set naar Veracles met 18-25.

De uit de Groene afgereisde spelers wisten de vierde set het hoofd koel te houden en de wedstrijd zakelijk af te maken met 25-19. Zonder te kunnen wennen aan het klimaat net over de grens in Friesland en de gehele wedstrijd met maar liefst één waterfles te hebben gespeeld is deze 4-0 overwinning een euforische geworden. Na afloop van de wedstrijd werden de nodige ‘songs’ uit de oude doos getoverd en werd de avond afgesloten met het traditionele ‘curry op je hoofd’- lied.

gh @ VoV. Verslag namens Twister Veracles heren 1, Mattijn Vermaas. Foto Rudy van ’t Rood.