U18 jongens sluit met ‘bijna stunt’ EKK af

VoV, 09-01-2019. 5:59 uur. Bijna had Jeugd Oranje op de laatste dag van het WEVZA-toernooi, dat tevens het kwalificatietoernooi voor het EK is, voor een reuzengrote stunt gezorgd.

In het duel tegen koploper Frankrijk, dat nog geen puntje gemorst had in de vier voorgaande duels, kwam Oranje op 2-0 voor in sets. In de eerste brachten ze de 21-20 stand bij het begin van de big points naar een 25-22 zege. In de tweede was het verschil bij 21-16 al vijf punten en bleef hetzelfde aantal over bij de eindstand van 25-20.

In de derde set was Oranje dichtbij die stunt. Frankrijk kon verlies via 24-26 voorkomen, nadat ze bij 21-20 nog tegen een achterstand aankeken. Daarna was het op bij Oranje. De vierde set ging via 12-21 met 15-25 verloren en in de tiebreak was het bij 4-12 wel duidelijk dat Oranje het niet meer redden zou. Het werd 9-15 en dus 2-3.

Uitblinker bij Oranje was Stijn de Ruiter, die maar liefst 29 punten liet noteren. Kyran Versteegen en Guus Boer kwamen met een dozijn punten ook nog in de dubbele cijfers. In de totalen had Frankrijk serverend met 2 om 11 aces veel voordeel. Aanvallend en blokkerend scoorden ze drie punten meer, maar ze hadden ook een iets hogere foutenlast.

Verder won Portugal gisteren van Spanje met 3-0 en was België met 3-2 te sterk voor Duitsland.  De eindstand van dit EKK, met notering van gewonnen wedstrijden en behaalde punten is: 1> Frankrijk 5-14, 2> België 4-11, 3> Portugal 3-9, 4> Duitsland 2-5 5> Nederland 1-5, 6> Spanje 0-1.

Frankrijk plaatst zich voor het EK, de overige teams gaan naar de tweede ronde.