USA naar de dames finale in Tokyo

VoV, 05-08-2021. 8:08 uur. De strijd voor een plek in de finale tussen wereldkampioen Servië en VNL-winnaar 2021 USA ging met overmacht naar team USA. Zij wonnen met 0-3 via de setstanden 19-25, 15-25 en 23-25. De clash tussen de diagonalen Boskovic en Drews werd in punten dan wel door Boskovic gewonnen (19 om 17 punten), maar USA was uitstekend op de Servische diagonaal ingesteld en hield haar blokkerend en verdedigend van een veel hogere score af, terwijl aan hun zijde Andrea Drews en Jordan Larson, die 15 keer scoorde, belangrijk waren in de puntenproductie.

USA, dat met de van de enkelblessure herstelde Jordyn Poulter op spelverdeling begon (en eindigde), nam in de openingsset afstand naar 8-13 en 10-16, waarop Zoran Terzic zijn ploeg naar de zijlijn haalde. Dat baatte niet, USA liep uit naar 12-19 en 15-24. Een serveserie van Maja Ognjenovic bracht Servië nog tot 19-24, voordat Foluke Akinradewo de set besliste.

Servië begon goed in de tweede set (0-3), maar keek ook al vlot weer tegen een achterstand aan (4-6). Alle ballen op Boskovic had niet het gewenste resultaat, bij 7-11 werd er op verzoek van Servië gepauzeerd, daarna had Andrea Drews een prima fase met scores aan de lopende band tot aan 12-17. Het werd 14-23, Busa kon nog één keer tegenscoren voordat Drews en een blokpunt op een aanval van Boskovic de 15-25 eindstand op het scorebord zetten.

Servië stond met de spreekwoordelijke rug tegen de muur, moest de derde set winnen om in de wedstrijd te blijven, Terzic hield vertrouwen in dezelfde basis, uiteraard deed Karch Kiraly dat ook.

USA kwam opnieuw vlot op voorsprong (2-7), Servië wilde echter niet van wijken weten en vocht zich terug naar een 8-9 tussenstand. Ook na de 8-12 gaven ze niet op, met time-outs op 13-16 en 15-19 probeerde Servië het ritme bij USA te breken. Na de 16-21 leek dat alsnog op te gaan, de punten van Bianka Busa, het blokpunt van Servië en de aanvallende misser van USA maakten 19-21. Bij 22-23 bleef Servië kans op een vierde set houden, Washington zette USA op matchpoint, Rasic haalde het met een veegbal van het scorebord. Jordan Larson liet vervolgens het laatste punt voor een ijzersterk spelend USA noteren.

Na het brons van Rio gaan ze nu voor goud in Tokyo.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto OS Tokyo.