VakifBank wint Champions League

VoV, 23-05-2022. 6:09 uur. De Super Finals van de CEV Champions League werden gisteren in Ljubljana gespeeld. Bij de dames was er het prachtige affiche Conegliano vs. VakifBank, met bij de Italiaanse kampioen Robin de Kruijf in de basis.

Het werd een geweldig duel, waarbij de teams elkaar bijzonder weinig toegaven, maar uiteindelijk het Turkse VakifBank er met de beker en de hoofdprijs van 500.000 euro vandoor ging. Dit ondanks de 39 punten die superster Egonu voor Conegliano scoorde. Conegliano had de veel betere eigen score (76 om 63), maar ging ten onder aan de torenhoge foutenlast.

In de eerste set wist VakifBank na de time out op 13-10 de achterstand in te lopen en tot 21-20 konden ze op de side out het verschil op één puntje houden. Gabi maakte gelijk, drie aanvallende fouten van Conegliano tilden de stand naar 21-24 en na de side out door Egonu scoorde Gabi de winnende punt voor 22-25.

In set twee ging het tot 17-17 gelijk op, twee driepunters van VakifBank middels scores van o.a. Haak zetten de tussenstand op 18-23, Egonu kon het verschil nog tot 21-24 verkleinen voordat haar foutserve de setwinst voor VakifBank opleverde.

De derde set ging met 25-23 naar Conegliano. In de finale van de set trokken ze na 21-20 en 23-22 via Raphaela Folie en Paola Egonu de setzege naar zich toe en behielden ze zo kans op een tiebreak.

Die kans daarop leek zeer reëel toen Conegliano in de vierde set een 6-2 voorsprong nam. Maar bij 10-11 was die door VakifBank ongedaan gemaakt en vervolgens waren beide teams tot aan 18-19 weer aan elkaar gewaagd. Mid Zehra Günes en Gabi maakten vervolgens het verschil. Zij scoorden de punten voor de 18-23 stand, Gabi zette VakifBank op set-, match- en championshippoint, dat ze even later ook zelf verzilverde. Gabi werd tot MVP gekozen, zij scoorde totaal 23 punten. Robin de Kruijf maakte totaal 4 punten.

Bij de mannen won het Poolse Kedzierzyn Kozle met 3-0 van Trentino uit Italië. Via de setstanden 25-22, 25-20 en 32-30. Vooral aanvallend (54 om 42 punten) maakten ze het verschil.