Van Daelen vs Polder/Bongaerts in finale

VoV, 19-04-2019. 6:00 uur. Gisteravond werd in Schwerin en Stuttgart de derde wedstrijd in de best of five serie gespeeld door SSC Schwerin (vs SC Potsdam) en MTV Stuttgart (foto boven, vs Ladies in Black Aachen). Voor zowel Schwerin als Stuttgart kon winst het ticket voor de finale opleveren, omdat de voorgaande twee wedstrijden ook door hen waren gewonnen.

Afgelopen zondag in Maaseik liet de ploeg van Saskia van Hintum zien dat men de Ladies in Black nooit moet afschrijven, dat zij altijd tot een verassing in staat zijn. Dus helemaal gerust was men er in Stuttgart nog niet op. Aachen kwam toen na twee dikke setnederlagen sterk terug, maar moest in de vierde set definitief buigen. Wel duidelijk zal zijn dat de Ladies in Black zich met hand en tand zullen verzetten om het seizoen niet in Stuttgart te laten eindigen.

In de openingsset had Stuttgart, dat de hele wedstrijd zonder Deborah van Daele speelde, tot 14-12 steeds een paar punten voor, twee fouten maakten gelijk, waarna de Ladies in Black de leiding even overnamen (16-17, 17-18). De score golfde nog heen en weer (20-18, 22-22). Bij die laatste stand ging Stuttgart de time out in. Dat deed Aachen bij 24-23, maar het weerhield Rivers er niet van haar derde punt op rij te scoren voor de 25-23.

In set twee sloeg MTV Stuttgart zich na de 12-11 tussenstand naar 17-12, time outs van Saskia van Hintum op 19-12 en 21-14 leverden geen ommekeer meer op. Na de 24-17 kon Aachen het verlies nog twee keer uitstellen, een derde keer lukte niet meer (25-19)

Aachen begon ijzersterk in de derde set en bouwde na de technische time out bij 6-8 aan een hele ruime voorsprong bij 9-16. Dat was zo ongeveer het kantelpunt in de set, Stuttgart zette het spelbeeld op de overdrive en ging aan het inhalen. Marrit Jasper scoorde nog de 17-19 en Kirsten Knip hield in de rally menig balletje van de vloer, maar Stuttgart was niet meer af te stoppen en stootte door naar 22-19. Twee keer kwamen de Ladies nog op één punt (23-22, 24-23) voordat Rivers het laatste punt voor de 25-23 scoorde.

In de eigen score had Aachen een 48 om 53 voordeel, de foutenlast was met 12 om 27 dik in hun nadeel.  Marrit Jasper had 19 foutloze recepties op de serve van Stuttgart en scoorde 4 keer. Kirsten Knip kwam 14 keer foutloos op de serve van Stuttgart in actie. Nicole Oude Luttikhuis speelde niet.

Ook voor Schwerin deed zich gisteravond  dus de eerste van drie mogelijkheden voor om de best of five serie in hun voordeel te beslissen. De 1-3 in Potsdam gaf hen die uitgangspositie na de eerdere nipte thuiszege.

De eerste set was in de eindfase erg spannend nadat Schwerin bij 16-13 en 21-19 maar minimaal had voorgestaan. De 29-27 na meer dan een half uur spelen betekende 1-0. In de tweede set liep Schwerin van 15-13 uit naar 18-13. Vervolgens lieten ze Potsdam na de 20-16 geen punt meer scoren. Uitslag tweede set een dikke 25-16.  Bij de tweede technische time out in de derde set ging Schwerin met 16-12 aan de leiding, Na 9-9 hadden ze dat verschil op het scorebord geslagen. Britt Bongaerts had in deze set nog een (serveer) invalbeurt waarin ze een ace maakte. De 21-14 was het voorteken voor een ruime zege van Schwerin, met 25-18 werd de 3-0 winst en de plaats in de finale definitief.

Tessa Polder speelde niet. Schwerin maakte het verschil blokkerend (10 om 2) en aanvallend (40 om 34) en speelde ook met een lagere foutenlast.

De eerste wedstrijd in de best of five finale serie tussen Stuttgart en Schwerin is op 27 april. Stuttgart heeft dan thuisvoordeel.