Van net niet naar net wel; winst voor Apollo 8 D2 vs. Dynamo T.

VoV, 28-11-2021. 10:27 uur. Dit keer bleven we op gelukkige wijze aan de goede kant van de score in de 4e set en pakten daarmee en 3-1 overwinning tegen Dynamo Tubbergen. Dat het uiteindelijk nog spannend zou worden, was in het eerste deel van de wedstrijd echt niet te voorzien. We speelden soeverein en wonnen de eerste 2 sets gemakkelijk. Het tactisch plan dat Jasper wekelijks voor het team maakt, klopte als een bus.

Nu is dat meestal wel zo, maar vaak zijn de meiden nog niet in staat om er ook op de juiste manier gebruik van te maken. Dit keer wel en het was mooi om te zien dat ze zelf ook herkenden dat ze er voordeel van hadden. Dat belooft wat, als en wanneer de competitie hervat wordt.

Op 9-1 in de 3e set had ik het notitieblok al ongeveer opgeborgen en de punten bijgeschreven, maar dan gaat het toch nog bijna mis.  We begonnen ineens heel veel servicefouten te maken, ik telde er 8 in deze set en dan verlies je het ritme en help je de tegenstander in het zadel. De concentratie die top was tot dat moment, leek ineens verdwenen en het jeugdige team heeft dan nog niet de wapens om zich er slim overheen te knokken. De 3e set ging uiteindelijk toch nog verloren en de 4e set werd “net wel”. Eind goed, al goed en met een lekker gevoel de gedwongen winterstop in.

We hadden dit keer zowaar een fatsoenlijke bank, totaal 11 speelsters. De geblesseerden Tess en Pien konden nog steeds niet spelen, maar Esther Huls kon met ons meedoen omdat dames 1 niet speelde en Lieke Hilgenberg versterkte ons team als libero.

En het mag gezegd, dat deden ze met verve! Het was voor Lieke haar eerste wedstrijd in dit seizoen na haar afscheid uit de eredivisie, maar daar was niks van te merken. Als stofzuiger stond ze vaak op de goede plaats, haar pass was prima en het belangrijkste misschien wel was dat ze ook echt leiding gaf aan onze verdediging. En Esther was belangrijk op de momenten dat slimheid en ervaring de doorslag konden geven in vrijwel elke set.

De eerste set verliep soepel voor ons. We hebben in deze set nooit achtergestaan en dan is met vertrouwen en lef spelen niet zo moeilijk. Via 8-3 en 11-5 pakten wij een mooie voorsprong, waarbij al gelijk bleek dat het tactisch plan goed werkte, zowel qua opties voor de aanvalsters als qua servicetarget. Dynamo sputterde nog even tegen en kwam terug tot 12-11, maar via 16-11 en 19-14 denderden we door naar 25-15. Vermeldenswaardig is nog dat 10 van deze punten op de service van Rinske Hofste behaald werden.

De 2e set ging gelijk op via 6-6-, 9-9 en 12-12. Vanaf dat punt maakten wij een kleine serie en namen als eerste een voorsprong (17-13). Op 18-15 volgde onze dubbele wissel. Deze pakte goed uit en via 22-17 pakten we ook de winst in de 2e set met 25-20.

Lekker, eindelijk weer een puntje na twee nipte nederlagen. Maar gezien de overmacht wilden we meer. De 3e set starten we weer prima, via 4-0 werd het 9-1. Dan is de wedstrijd in theorie wel gespeeld, maar het blijft damesvolleybal en nog steeds een onervaren team en dan blijkt in de praktijk dat de wedstrijd nog niet in de tas is. We begonnen veel meer fouten te maken, hadden af en toe wat pech en Dynamo kreeg meer en meer hoop op toch nog een resultaat.

Ze kwamen snel dichterbij, al bleven we tot 18-17 nog wel aan de goede kant van de score. Op dat moment kwam onze dubbele wissel weer in het veld, maar dit keer was die niet succesvol en wisten we de negatieve spiraal niet om te keren. Op 20-20 was het gelijk en vanaf dat punt had Dynamo de overhand en pakte de set met 22-25.

Dat was een flinke domper en vaak gaan bij ons dan al snel de kopjes naar beneden, maar dit keer bleef het team wel knokken in de 4e set. Het was lang niet zo goed en sprankelend meer als in de eerste sets, maar met inzet en een lagere foutenlast kom je ook een heel eind. Wederom een gelijk opgaand begin van de set 6-6 en 9-9. Vanaf dit punt nam Dynamo duidelijk afstand en koersten we af op een 5e set via 10-15 en 14-18.

Maar, zoals gezegd, we bleven knokken en via 6 wissels en twee time-outs wisten we toch weer aan te sluiten op 18-19 en 20-21. Toen Dynamo daar 20-23 van wist te maken, vroeg ik mijn laatste time out aan en vertelde de meiden dat we die stand al vaker omgekeerd hadden tot een overwinning en dat ze erin moesten blijven geloven. En zowaar, 20-23 werd, wederom op service van Rinske, 24-23 en we hadden weer een spannend einde van een set te pakken. De afgelopen weken wisten we die niet om te zetten in winst, maar dit keer wel (28-26) en dus 3-1 winst!

En nu maar weer afwachten wanneer we weer verder mogen. Hopelijk snel, maar ik vrees het ergste voor de komende maanden. In ieder geval sluiten we deze fase af met een goed gevoel en een, met Dynamo gedeelde, 8e plaats.

gh @ VoV, verslag van Thijs Prins, trainer coach Apollo 8 dames 2. Foto Rudy van ’t Rood.