Van over onze landsgrenzen, van Japan tot Polen

VoV, 15-02-2022. 5:35 uur. We maken weer onze wekelijkse reis over de landsgrenzen naar het buitenland om te weten hoe onze landgenoten en landgenotes het in den vreemde met hun teams deden.

We beginnen in Japan waar de ploeg van Celeste Plak weer, zoals gebruikelijk daar, een dubbelprogramma in het weekend afwerkte. Haar Himeiji Victoria leed twee nederlagen, zowel zaterdag als zondag kwam er een 3-1 op het scorebord voor het thuisspelende Body Queenseis.  Zaterdags waren de set nederlagen met 25-18, 25-13 en 25-23 een stukje slechter dan zondag, toen alle sets met twee punten verschil werden beslist. Ook de door Plak ’s team gewonnen set met 25-27.

Zaterdag scoorde Celeste Plak 24 keer, zondag was het 30 keer raak. Himeiji Victoria staat na 19 wedstrijden op de tiende plaats. Tot nu wonnen ze vier keer. Body Queenseis staat een plaatsje lager op de ranglijst.

In Turkije moest Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra diepgaan om tegen Arkas Spor aan de goede kant van de score te blijven. Hun ploeg kwam met 0-2 achter (18-25, 23-25), wist vervolgens het spelbeeld een ander aanzien te geven met twee gewonnen sets (25-20, 25-19) en slaagde er daarna in om de beslissende vijfde set met 16-14 voor zich te beslissen.

Ter Maat scoorde 26 keer. Tuinsta, die in de eerste twee sets in de basis begon. maakte uit 4 set ups 1 punt.  Ziraat Bankasi is de nummer twee in de stand met 6 punten achterstand op Halkbank. Arkas Spor staat vierde.

Maret Grothues behaalde in Griekenland met Panathinaikos een 3-0 zege tegen AON Amazones, alweer de dertiende opeenvolgende zege van haar ploeg. In de eerste set kon de thuisploeg 17-21 veranderen in 25-22, in de tweede hadden ze constant de leiding en gingen na 16-11 en 21-18 met 25-21 over de finishlijn. In de derde set zat het venijn weer in de big points. Van 19-21 maakte de ploeg van Grothues 25-23. De punten kwamen via aanval (37/ 32), blok (9/ 7), aces (4/ 6) en de 21/ 25 foutenlast op het scorebord. Maret Grothues scoorde 7 keer.  Panathinaikos blijft de koploper in Griekenland.

In Roemenië won Ewoud Gommans met Dinamo Bucuresti met 3-0 van Unirea Dej. De eerste set met overmacht (25-13), in de tweede en derde waren de verschillen aanzienlijk kleiner met 25-22 en 25-23. Gommans had in de tweede set een invalbeurt, waarin hij passend foutloos bleef, maar niet in de aanval werd betrokken.

Koploper in Roemenië is Arcada Galati (16-44), Dinamo Bucuresti is de nummer twee (17-41) en Craiova de nummer drie met ook 17-41.

In Polen was er winst voor de ploeg van Robbert Andringa en verlies voor Michael Parkinson. Olsztyn van Andringa behaalde bij het laaggeplaatste Cuprun een 0-3 zege, waarbij ze hun tegenstander op ruime afstand hielden met 18, 16 en 16 punten.  Radom van Michael Parkinson leed gisteravond een 0-3 nederlaag in eigen huis tegen Katowice. Alleen in de tweede set was er sprake van een wedstrijd (24-26), de andere gingen met 15-25 en 16-25 naar de gasten.

Parkinson scoorde tijdens een invalbeurt 1 keer, Andringa kreeg er 6 achter zijn naam. Hij begon alle sets in de basis. Belchatow (Dick Kooy) is de nummer drie in de stand (19-43), Olsztyn staat vijfde (19-32) en Radom dertiende en voorlaatste (18-16)

In de Bundesliga had SC Schwerin gisteravond een makkie aan hekkensluiter Neuwied.  De ploeg van Femke Stoltenborg en Indy Baijens won met 3-0 (17, 16, 19) en is op de ranglijst nu Suhl voorbij (beide 15-29) op basis van een beter set gemiddelde. Potsdam (15-31) en Dresden (15-33) staan vlak boven hen, Stuttgart (15-43) is ver weg.

Femke Stoltenborg begon in de derde set in de basis, in de sets daarvoor had ze invalbeurten. Ze scoorde 1 keer. Indy Baijens begon in de eerste twee sets in de basis en kreeg in de derde rust. Zij scoorde 8 keer.

We eindigen onze reis in Rusland, daar verloor Laura Dijkema met Leningradka met 3-0 bij het een aantal hogergeplaatste, ze staan derde, Tulitsa. Haar ploeg kwam met de score wel steeds voorbij de twintig puntengrens (23, 22, 21), maar het was net niet voldoende voor een of meerdere setwinsten. Dijkema stond alle sets op spelverdeling en scoorde 2 keer. De thuisploeg maakte het verschil vooral aanvallend met een scoringspercentage van 44 om 38 procent.  Leningkradka staat zevende.