VC Sneek begint met thuisvoordeel aan play-offs

VoV, 16-04-2023. 6:10 uur. De laatste speelronde in de Kampioenspoule bij de dames moest het antwoord geven op de vraag welke ploeg er als eerste en welke als tweede zou eindigen. Daarvoor in aanmerking kwamen alleen VC Sneek en VV Utrecht. De vier andere teams speelden geen rol meer in deze.

Als eerste eindigen geeft het recht om de oneven wedstrijden op eigen veld te spelen en in de ‘best of 5’ serie mogelijk in wedstrijd drie of vijf thuis de titel te pakken. Een niet onbelangrijk voordeel dus. Tevens moest de nummer twee dus in ieder geval een uitwedstrijd winnen om dat voordeel naar hun kant te halen.

VC Sneek (24 punten) nam het op tegen bekerwinnaar Sliedrecht Sport, dat wist dat het zijn landstitel kwijtraakte. Sliedrecht is de nummer vier in de stand.

VC Sneek behield de koppositie in de stand via een makkelijke 3-0 zege op de bekerwinnaar. De eerste twee sets waren met 25-14 (na 12-10 en 20-12) en 25-13 (na 8-4, 12-5 en 21-11) heel erg vlot voor de thuisploeg. De derde set leverde meer gelijkwaardige strijd op, VC Sneek zag een 17-13 voorsprong bij 19-19 verloren gaan, herstelde zich (24-20) en won daarna met 25-22.

Anlène van der Meer van VC Sneek werd met 19 punten de topscorer.

VV Utrecht (23 punten) had Sudosa-Desto te gast in de Domstad. De ploeg uit Assen had nog geen wedstrijd gewonnen en wilde daar zeker verandering in brengen, al was uit in Utrecht daar nu niet meteen de meest geschikte wedstrijd voor.

Maar die gedachte leek erg voorbarig toen er na drie sets een 1-2 voorsprong voor de gasten op het scorebord stond. VV Utrecht won de eerste set dik met 25-15 (na 12-6 en 18-8), maar verloor vervolgens met 18-25 (na 8-17) en 21-25 (na 14-15 en 18-21) de volgende twee sets. VV Utrecht herpakte zich en won de vierde en vijfde set met 25-20 en 15-19.

Apollo 8 en VC Zwolle ging nergens meer om. Ja, Zwolle wilde graag derde worden en aan Apollo 8 was het om daar een stokje voor te steken. Maar dat lukte voor geen meter. Zwolle was heer en meester in Borne en won met 0-3 via de setstanden 16-25, 19-25 en 17-25.

Eigenlijk liep Apollo 8 de hele wedstrijd achter de feiten aan, zo kwamen ze steeds vroeg in de set op achterstand (1ste 1-4, 2de 4-8, 3de 0-6) en wisten dit niet meer in hun voordeel om te buigen. In het middendeel van de sets hadden de gasten uit Zwolle nog steeds een ruime voorsprong (1ste 11-17, 2de 8-16, 3de 13-16) en ze wisten de thuisploeg drie sets onder de twintig te houden.

Jet Kok van VC Zwolle wed met 19 punten de topscorer.