VC Sneek en VV Utrecht stap dichter bij finale.

VoV, 19-04-2024. 6:00 uur. Voor VV Utrecht en SV Dynamo was de weg naar de halve finale 30 wedstrijden lang, voor Apollo 8 en VC Sneek 24. VV Utrecht en SV Dynamo moesten zich via de B-poule en de tussenronde voor de laatste vier plaatsen, Apollo 8 en VC Sneek gingen als de nummers 1 en 2 van de A-poule zonder tussenronde door.

VC Sneek en VV Utrecht namen gisteravond een 1-0 voorsprong in wedstrijden. Via een 3-1 en 3-0 zege op SV Dynamo en Apollo 8. Beide teams hebben in de return aan twee sets voldoende om door te gaan naar de finale. SV Dynamo en Apollo 8 moeten de tweede wedstrijd in drie of vier sets winnen om een golden set af te dwingen.

SV Dynamo vs. VC Sneek. In het reguliere seizoen was VC Sneek twee keer te sterk voor SV Dynamo, dat echter onder de voormalige trainer/ coach van VC Sneek in de B poule en de tussenronde via een serie van 11 zeges in 12 wedstijden een geweldige serie neerzette. Daarbij komt verder dat hun interim-coach Harry van den Brink veel kennis van de tegenstander heeft, waar mee hij immers vorig jaar landskampioen werd.

VC Sneek had het niet makkelijk in Apeldoorn. Blijkens ook de setstanden 23-25, 25-23, 22-25 en 22-25. Tot twee keer toe kwam Sneek vanuit achterstand terug in de eerste set, 6-9 werd 9-9 en 13-11 was bij 18-18 ongedaan gemaakt. In de finale kon VC Sneek met een driepunter na 23-22 de winst binnenhalen. In set twee waren de rollen in de finale omgedraaid. Na 11-7 en 13-13 ging Sneek bij 18-20 en 22-23 aan de leiding, nu sloot de thuisploeg met een driepunter af en maakte de stand in sets gelijk.

SV Dynamo, dat via Dagmar Mourits, Luna Strikwerda en Suus Gerritsen mooie serveseries in de wedstrijd neerzette, maakte in set drie van 9-9 een 15-9 voorsprong, ging bij 22-18 in de big points nog steeds riant aan de leiding, maar kreeg toen een serie tegen die het einde van de set haalde. Ineens van 22-18 naar 22-25 voor Sneek. En in de vierde set maakten de gasten na 15-14 het verschil. Bij Sneek zorgden Nynke Hofstede en Rixt van der Wal o.a. voor series in de wedstrijd, en een ervan bracht hen van 15-14 naar 15-20. SV Dynamo kon nog tot 21-23 terugkomen voordat VC Sneek de strijd definitief besliste.

SV Dynamo scoorde aanvallend (57 om 46) en serverend (7 om 5) beter, VC Sneek maakt meer blokpunten (6 om 15). En had de beduidend lagere foutenlast (32 om 22). Caya van Cooten, Dagmar Mourits en Suus Gerritsen maakten met 19, 15 en 11 punten de meeste scores voor Dynamo, bij Sneek waren dat Rosa Entius, Rixt van der Wal en Nynke Hofstede met 21, 14 en 11 punten. Rixt van der Wal scoorde blokkerend 6 keer.

VV Utrecht vs. Apollo 8: In het reguliere seizoen wonnen beide teams een wedstrijd in vier sets. Hoe de vlag er nu bijhangt bleek gisteravond.

Apollo 8 kwam er niet aan te pas in Utrecht en verloor kansloos met 3-0 via de setstanden 25-16, 25-15 en 25-20. De ploeg was niet de schim van de ploeg die het kan zijn. Het was een totale off-day van de kersverse bekerwinnaar, hetgeen onverlet laat dat VV Utrecht aan de hand van Marly Bak en Christie Wolt een prima partij speelde.

VV Utrecht had aanvallend (41 om 21 punten) serverend (12 om 4 aces) en in de foutenlast (15 om 20 scores voorde tegenpartij) heel veel voordeel, alleen blokkerend (2 om 11 punten) kon Apollo daarvan wat goedmaken. Tekenend was ook dat geen enkele speelster van Apollo 8 met de score in de dubbele cijfers kwam. Terwijl Marly Bak (18) en Christie Wolt (16) er bijna net zo veel maakten als heel Apollo 8 samen.

In de eerste set had Apollo 8 bij 7-2 al 4 keer voor VV Utrecht gescoord. De serie van Marly Bak van 12-8 naar 16-8 maakte vervolgens het verschil, dat opliep tot 10 punten bij 20-10, definitief.

In set twee serveerde Christie Wolt met o.a. 4 aces in haar serie van 7-5 naar 13-5 de beslissende marge op de borden. Bij 19-9 en 22-12 was het verschil weer twee handen vol punten, Sophie Meijer, Marije ten Brinke en Jette Kuipers konden het in de finale tot 9 terugbrengen.

In set drie kon Apollo 8, met een viertal wijzigingen in de basis, het iets langer bijbenen (6-4, 10-7), maar VV Utrecht denderde door, had bij 15-10 een zeer geruststellende voorsprong opgebouwd, waarvan ze niets meer weggaven.  Bij Apollo 8 werd Lina Berndsen met 8 punten de topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  Rudy Biekart.