VC WIK verliest van de superboeren in Katwijk

VoV, 11-12-2023. 12:53 uur. Na een week afwezigheid is het voor de mannen van WIK weer tijd om te schitteren op de bekende 162 vierkante meters. Deze keer mogen we naar de prachtige kust van Nederland afreizen. We moeten aantreden tegen Habithuis RVV heren 1 in Katwijk. Gezien de stand zou het een aan elkaar gewaagde wedstrijd kunnen worden, dus we hadden er zin in. RVV noemt zichzelf de ‘superboeren’.

Wij als bewonderaars van de landbouw waren uiteraard benieuwd waar dit op gebaseerd is. We kunnen ons enkel voorstellen dat zij uitstekende EKO-normen hebben en een positieve houding ten opzichte van natuurinclusieve landbouw. Helaas bij aankomst merkten we op dat we in een zeer dichtbevolkt stukje Nederland kwamen. Ook konden we in de verste verte geen verse mest ruiken, waarom zij zichzelf dan superboeren noemen zullen we nooit weten. Maar goed, tijd voor volleybal.

Nadat de plaatselijke jeugd helden en heldinnen waren gehuldigd, mochten we van start met de wedstrijd. We kenden een goede start en hadden al snel een gat geslagen van 5 punten. Onze ingevlogen midden John vond dit al het vieren waard en snelde zich naar de kantine om voor iedereen wat lekkers te halen. Samen met de gigantische druiven hadden we nu een soort lopend buffet op de bank. Dit maakte het een nog groter feest want de gemaakte voorsprong werd de gehele set vastgehouden. Door een sterke servicedruk en een hoog rendement in de aanval werd de set door WIK naar binnen gehengeld. 20-25 winst!

Set 2 was een kopie van set 1 in de eerste punten. Ook hier werd een gat geslagen, wat zorgde voor vertrouwen aan de kant van WIK. Maar na een time-out aan de kant van “de superboeren” werd het meer een wedstrijd. Als echte diesels deed het thuisspelende team er wat langer over om op gang te komen. Al snel was de stand gelijkgetrokken, wat zorgde voor meer felheid in het veld.

Punten werden luidruchtig gevierd en alle time-outs waren deze set nodig. Er werden aan beide kanten dubbele wissels ingebracht om continu volle aanvalssterkte aan het net te behouden. 20-20, tijd voor de grote mannen punten. Niemand zal weten wat er gebeurde, maar het leek wel of dat de grote druiven tussen de benen waren veranderd in zongedroogde rozijntjes. Nog voordat we 3 keer konden knipperen pakte RVV de set met 25-20.

Tijd voor set 3, de ploegen waren ondertussen aan elkaar gewend. Er werd aan beide kanten met veel beleving gespeeld en dat uitte zich soms in wat verbale uitspattingen. Zeker in het uitdekken van de aanvaller vielen er onnodig veel ballen. Er waren gemiddeld 3 aanvallen nodig om een punt te scoren, dus dan moet de achterhoede scherp zijn in de block dekking. Toen libero Henk bijna gereanimeerd moest worden omdat de zoveelste bal op de grond viel, was het tijd voor rust. De nodige time-out werd genomen en met de neuzen dezelfde kant op pakte we een voorsprong.

RVV wist zich snel aan te sluiten, maar op 23-24 kwam er een dubieus moment in de wedstrijd. Waar onze jonge technicus Thom een fraai balletje touché leek te slaan, besloot de scheids anders. We hebben Thom na de wedstrijd zijn mond een uur met zeep laten spoelen, zijn reactie bevatte een aantal krachttermen die duidelijk lieten blijken dat hij het er niet mee eens was. De strijd om set 3 werd hervat en werd een ware thriller. Het thuisspelende team trok aan het langste eind en pakte de set met 29-27.

Iedereen is tijdens deze 3e set ongeveer 10 jaar ouder geworden. De hartslagen werden gecontroleerd, want de wedstrijd was nog niet afgelopen. Ook in set 4 waren de teams ontzettend aan elkaar gewaagd en deden niks aan elkaar onder. Harde klappen werden afgewisseld met slimme balletjes. De servicedruk was aan beide kanten hoog, er werd met veel risico geserveerd.

De midden van RVV besloot nog een bal af te willen blokkeren met zijn gezicht, waardoor hij een lens verloor. Alles werd in de strijd gegooid. Tot de 20 punten was RVV de bovenliggende partij, maar de rozijntjes van WIK waren weer bol getrokken tot volwaardige druiven. Met verfijnd spel werd de set met 23-25 gepakt. De wedstrijd verdiende een 5e set, dus die kregen we ook!

De 5e set vlogen de Katwijkers uit de startblokken en hierdoor keken we al snel tegen een achterstand aan. We knokten ons nog terug tot een achterstand van 2 punten, maar door de sterke start was het niet meer te redden. Uiteindelijk werd deze set met 15-13 gewonnen door RVV, die zich voor nu ‘de superboeren’ mogen noemen. Met een totale score van 112 – 110 was dit een kraker om niet snel te vergeten. We kijken nu al uit naar de thuiswedstrijd tegen RVV, waar we wederom gaan strijden om de titel van Superboeren.

De Ratini van de week ging deze keer naar Remon Korevaar, die met een aantal slimme punten een goede invalbeurt maakte. Volgende week spelen wij de laatste wedstrijd van het seizoen. Lekker thuis in de Reiger om de prachtige tijd van 15:30. Hopelijk tot dan!

gh @ VoV, verslag van Remon Korevaar, VC WIK. Foto Jan van den Noort.