Vizier op volleybal

 

Veel positieve energie bij teampresentatie Set-Up

VoV, 24-09-2021. 5:54 uur. Gisteravond was bij hoofdsponsor Lammerink Installatiegroep de teampresentatie van de Eredivisie Dames 1 selectie van het Ootmarsumse Set-Up ‘65. Een mooie, vlotte presentatie waarin het team zelf, zoals het ook hoort, een grote inbreng had.

Ook was er ruim aandacht voor de vele wijzigingen die er rondom de ploeg van Brahim Abchir hebben plaatsgevonden.  Duidelijk werd echter wel dat het team en de commissie rondom het team alsmede de legio vrijwilligers, die het spelen in de Eredivisie mogelijk maakt, vol positieve energie aan een grote uitdaging gaan beginnen.

Irma Eijsink, speaker bij de dames 1 thuisduels en volgens eigen zeggen als sinds haar geboorte lid van Set-Up ’65, praatte de avond aan elkaar en gaf als eerste het woord aan de nieuwe voorzitter Matthijs Bult.

Matthijs, die ook een lange historie bij de club heeft, hij was o.a. jarenlang trainer/ coach toen Dames 1 nog in de Topdivisie uitkwam, vertelde dat het bij zijn aantreden leek alsof, mede door corona, de energie uit de club verdwenen was.  Hij voelde het als een van de belangrijkste taken om weer ‘swung’ in de vereniging te krijgen, om iedereen ‘lekker te laten volleyballen’, want dat was het toch dat de leden wilden. ‘Lekker volleyballen’ van de dames 1 en heren 1 selectie tot en met de jongste mini’s. Want sportief was het, mede door corona en de beperkende maatregelen, afgelopen seizoen beslist niet zo’n leuk jaar.

Hoe die ‘swung’ te realiseren? Matthijs was er zich terdege van bewust dat erop ieder vlak een lange weg te gaan was voordat het paradepaardje van de club ook weer als vaandeldrager voorop zou kunnen lopen en hun prestaties bij iedereen die Set-Up een warm hart toedragen, en dat zijn er blijkens de goede opkomst op deze presentatie avond best veel, weer een goed gevoel gaan geven.

Een van de doelstelling die hij, het team, de staf en de Dames 1 commissie zich hebben voorgenomen te realiseren, is om de selectie binnen vier jaar weer bij de top van de Eredivisie te laten horen. Die commissie rondom Dames 1 bestaat uit Albert Abbing, Lidy Groeneveld en Erna Kamphuis, waarbij Albert Abbing nieuw is en de beide dames een al lange Set-Up historie in diverse functies hebben.

Dat de weg nog lang is om die doelstelling te behalen is voor alle betrokkenen een duidelijke zaak, dat er een groeispurt in het niveau noodzakelijk is ook, maar de ploeg heeft de talenten in huis om dat voor elkaar te krijgen. Uiteraard is talent alleen in een team niet voldoende, ook daar is men zich van bewust, maar zijn ook alle randvoorwaarden rondom het team belangrijk.

Aan beide is en wordt hard gewerkt, middels het proberen vast te leggen van (buitenlandse) routiniers die belangrijk zijn voor de talenten en via de commissie die heel veel werk verricht om al het noodzakelijke voor het team te regelen.

De vrijwilligers die bij alle thuiswedstrijden van dames 1 zorgen dat spelen in de Eredivisie mogelijk is, werden door Irma nog eens extra benoemd. Van de opbouw- en opruimploeg, van de dames die de lootjes en entreekaartjes verkopen, van de Muppets achter de bar (Wilma noemde ze nog net niet Waldorf en Statler), van de tellers, de quickmoppers en de ballenkinderen tot aan de trapsupporters.

Jorieke Bodde vertelde hoe belangrijk deze groep ‘Set-Up Hooligans’ voor het team is. “Ze slepen je erdoor als je het even persoonlijk of als team moeilijk hebt en ze kunnen ‘niet begrepen’ beslissingen van de scheids ook nog eens op ludieke manier, vaak zingend, aan het arbitrale duo laten weten. En het aftellen na een time out is altijd weer vermakelijk, vooral voor degenen die dit nog niet eerder meemaakten.

Nadat de vrijwilligers de complimenten, het ‘dankjewel’ en het hard verdiende applaus hadden gekregen was het de beurt aan de dames van de selectie om zich voor te stellen. Dat deden ze op volgorde van rugnummer, waarbij de nummers 1, 2 en 8 nog niet ingevuld zijn, maar daar is men op meerdere manieren keihard mee bezig. De huidige selectie bestaat uit:

 • 3> Jorieke Bodde, 25, uit De Lutte. Linkshandige diagonaal. Mogen we, ondanks haar leeftijd, de routinier van het team noemen. Kwam vorig jaar na een uitstapje naar het Duitse Emlichheim weer terug in Ootmarsum.
 • 4> Joanne Brilhuis, 17, uit Denekamp. Benjamin van de ploeg. Tweede jaar bij Set-Up. Passer Loper.
 • 5> Luna Broekhuis, 18, libero, komt over van Alterno. Is de zus van Daphne.
 • 6> Eline Nijhuis, 18, uit De Lutte. Midspeelster, haar tweede jaar bij Set-Up
 • 7> Daphne Broekhuis, 20, spelverdeelster, zus van Luna. Heeft ook een Alterno historie.
 • 9> Marlies Eertman, 25, midspeelster. Een van de routiniers in de ploeg.
 • 10> Femke Vlutters, 18, spelverdeelster. Komt uit Oldenzaal. Komt over van Talent Team Papendal.
 • 11> Frederieke Zwiers, we noemen haar Fred, 20, uit Oud Ootmarsum, maar dat is toch ook Ootmarsum zoals ze zelf zei. Haar vader was er nog niet, maar zij dacht dat hij de ingang niet kon vinden.
 • 12> Daniek Lenfert, 20, uit De Lutte. Diagonaal.
 • 13> Pien Vos, passer Loper. Zij was als laatste aan de beurt en wilde eigenlijk niet zo heel veel kwijt. Studeert nog!
 • En dan is er natuurlijk de staf, met Brahim als hoofdcoach, Martine als scout, Albert als manager/ mind-set coach, Rik en Renée als fysiotherapeuten, Jordy als krachttrainer en Henk-Jan als voedingsadviseur.

Trainer/ coach Brahim Abchir werd gevraagd waar de speelsters en het team goed in zijn en wat hun mindere kwaliteiten zijn, als die er al zijn. Wij van VoV hebben toen de pen neergelegd. “Der Feind hört mit”, zeggen ze bij onze Oosterburen en ik zal Jorieke, die tenslotte een jaar in Duitsland speelde, nog eens een keer vragen wat ze daar nu precies mee bedoelen. Want zo hard werd er toch niet gesproken. Hebben tegenstanders zo’n goed gehoor dat ze op afstand kunnen meeluisteren?

Brahim vertelde verder trots op het team te zijn, dat uitblinkt in werklust, altijd voor elkaar klaar staat, fanatiek op de trainingen is en veel kwaliteiten heeft. Hij is blij met de groep en zal er alles aan doen om de speelsters elke training weer beter te maken, om ze te laten groeien naar het niveau dat nodig is om goed te kunnen presteren in de Eredivisie. Wel benoemde hij dat er een grote rol zal zijn weggelegd voor de nog aan te trekken (buitenlandse) speelsters. In het geheel vervult Set-Up Dames 2 ook een prima rol, zij zijn belangrijk als sparringpartner en als ondersteuning bij de trainingen.

Erna Kamphuis zette namens de Dames1 commissie de spotlights daarna op de sponsoren en de Businessclub, die inmiddels 38 leden telt. Hoofdsponsoren zijn nog steeds Lammerink Installatiegroep en WH Lease. Bijzonder blij was ze te kunnen melden dat er ‘ondanks corona’ toch negen nieuwe leden waren verwelkomd.

Wel willen we nog even melden dat een aantal dames uit de selectie nog op zoek is naar een persoonlijke sponsor. Dus als uw bedrijf meer naamsbekendheid wil in Nederland (ook volgend jaar zijn er weer livestream uitzendingen van de Eredivisiewedstrijden) en dat via een energieke Set-Up speelster wil bereiken, mail ons even (g.heerink@argent.nl) dan sturen wij uw aanvraag door en wordt er contact met u opgenomen. Ik zeg doen, hoe vaak krijgt uw bedrijf zo’n kans!

Albert Abbing was de volgende spreker, een nieuweling bij Set-Up, die vanaf een afstandje vroeger jaloers naar de geweldige jeugdopleiding bij Set-Up had gekeken. Met een historie als schaatser/ wielrenner was hij na zijn CIOS-opleiding in het volleybal terechtgekomen (Tornado Geesteren, Lutheria) en met een topsport achtergrond had hij zich verder bekwaamd in mental coaching. Hij gaf een duidelijke uiteenzetting over de vijf W’s en die ene H. van de commissie waarvan hij ook deel uitmaakte. Over WHO, WHAT, WHEN, WHERE, WHY en HOW.

Wat wij een intrigerende vraag van hem vonden was “Waarom krijgt een zebra geen maagzweer”, alsof de in het wild levende zebra even bij de medicijnman langs kan gaan met “Ik voel me niet zo goed, buikpijn, kan het een maagzweer zijn.” Zo simpel is het natuurlijk niet voor die zebra. Volgens Albert is het heel simpel, de zebra heeft nooit geen stress, er is zowaar een pad naar hem vernoemd, alleen lekker grazen en als er gevaar dreigt dan  rennen zo hard en zo lang mogelijk. Verder geen kopzorgen. Blijkbaar is Albert een zebrakenner.

“Gaan voor elke bal, het gras van de vloer willen eten, (om in zebratermen te blijven), rennen, duiken, slaan, springen als of je leven ervan afhangt, de mindset koppelen aan tactiek, techniek, blijf bij je verstand” kwamen langs in het betoog van Albert.

Albert lichtte ook een tipje van de sluier op inzake de aan te trekken buitenlandse speelsters. Daarmee was de commissie in samenwerking met de sponsor Uitzendbureau Luuk Hesselink heel druk geweest. Een paar internationals van ver te halen was gewoon noodzaak. Zelfs met de loep erbij had Set-Up hier geen versterking kunnen vinden/ binnenhalen. De eisen van het UWV en Nevobo waren tot nu zo geweest dat bijvoorbeeld een Noorse international niet haalbaar bleek. Nu was men met twee Braziliaanse en een Mexicaanse speelster in gesprek. Een werkvergunning was er nog niet. Maar wat niet is kan ook zo wel zijn. Het kan soms snel gaan!

Grappig was wel dat bij de introductie van voedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis, van ‘Sportvoeding web’ net de hele selectie ‘aan de taart’ was. Dat was dus niet zo’n beste eerste kennismaking. Henk-Jan zal de ploeg van adviezen en sportvoeding voorzien. taart zal denken wij niet zo vaak op het menu staan.

Als laatste onderdeel van de teampresentatie nam de ploeg zelf weer het woord. Fred en Marlies presenteerden een online quiz, waarin vooral weetjes en ditjes en datjes uit de eerste selectie de revue passeerden. Gezien het enthousiasme van de deelnemers een zeer geslaagd onderdeel. Dat ons allen ook weer wat wijzer maakte over het doen en laten van de huidige selectie.

Zo is de hoogste boete 10,00 euro voor het krijgen van een rode kaart. Is ‘Juntos’ de nieuwe yell van het team. Brahim liet luid en duidelijk horen hoe dit ‘geyelld’ moet worden. Voor de gisteren jarige Daniek Lenfert, nummer 12, werd het ‘lang zal ze leven’ gezongen, met uiteraard de ‘Hiep, Hiep, Hoera’ aan het einde. En bij afloop hadden Jan & Hans, die eerder de Muppets werden genoemd door Irma, de meeste punten gescoord. Waarbij we dachten dat Pien Vos en een paar andere dames, die dicht in de buurt van Jan & Hans stonden, een belangrijk aandeel in hun score hadden.

Set-Up ’65 kan terugkijken op een geslaagde en zeer onderhoudende teampresentatie en in haar slotwoord sprak Irma de hoop uit alle aanwezigen aanstaande zaterdag bij het Willy Damhuis toernooi, met deelname van Voltena, VV Utrecht en Team 22 van Papendal, terug te zien in de sporthal.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.