Veracles D1 na vijfsetter uit de beker.

VoV, 30-01-2022. 17:18 uur. Afgelopen donderdag (27 januari) kleurde de ‘groene hel’ in Groningen voor het eerst in de geschiedenis tegelijkertijd ook een beetje blauw-geel. Er werden namelijk twee 1/8e finales van de nationale beker gespeeld: Donitas – Sliedrecht aan de ene kant van de Struikhal en Veracles – Zwolle aan de andere kant. Na een lange periode leek de hal weer een klein beetje de oude; mét publiek (weliswaar minder, maar toch) en volop toeters en bellen. Het was aan Veracles om een mogelijke stunt uit te halen op deze donderdagavond…

Om 20:00 uur klonk het eerste fluitsignaal en het eerste punt ging naar Veracles! Daar was de toon gezet. De eerste set ging tot 13-13 gelijk op met veel lange rally’s en verdedigingsacties. Vanaf 13-15 was het aan Lara Hendricks van Zwolle om te serveren. De passers van Veracles hadden veel moeite met deze sprongspinner en konden dit niet omzetten naar eigen hand: 15-25.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen en mogelijkheden gezien in set 1, maakte dat we met volle moed de tweede set in gingen. Wederom ging het in de eerste helft van de set nek aan nek, tot een stand van 14-14, waarbij Zwolle uitliep naar een voorsprong van 14-17. In de extreem lange rally die hierop volgde, zag spelverdeler Wies van Solkema een mogelijkheid om de bal aan te vallen en scoorde uiteindelijk Laura Hamming de bal via de handen van de spelverdeler van Zwolle.

Op 15-18 bracht coach Arno van Solkema, diagonaal Jet Oosterheert in het veld. De tussenstand is inmiddels 16-20, maar de dames in het groen dachten geen moment aan opgeven. Met o.a. een harde aanval en een blok van Jet kwam Veracles terug naar 21-20. Time-out voor Zwolle volgde. Met een foutserve aan de kant van de Zwollenaren, kwam Veracles op setpunt met 25-24 en deze kans werd verzilverd: 26-24!

De start van de derde set was een minder goede; bij 0-7 achterstand mocht Laura Hamming plaats maken voor de pass-armen van Daniëlle Scholing. Teruggekomen naar 7-12 werd Sanne Maring ingewisseld om het verschil te gaan maken in de blokkering en dát deed ze. Met een servedruk en aardig wat blokverdedigingsacties, kwam Veracles terug naar 12-13. Ook diagonaal Jet had het op de heupen, maar met nog steeds een achterstand van 15-18 moesten er veel ballen van de grond gehaald worden. Eenmaal teruggekomen tot 18-18 voelde Veracles dat het erin zat: ingehaald en afgemaakt door kanon Jet, 25-21!

In de vierde set was het erop of eronder. Met nog een inhaalslag van 13-18 achterstand naar 19-20 en een wissel aan de kant Zwolle (nr. 10 voor nr. 1) op 22-20, was dit helaas niet genoeg om de vierde set binnen te slepen: 21-25.

In de beslissende vijfde set liep Zwolle al gauw uit tot een voorsprong van 2-7 en kon Renée Houkes het veld ruimen voor Laura Hamming. Bij de kantwissel was de tussenstand 4-8. Een dubbele wissel van Veracles op 5-9 kon het verschil niet maken en de koek was dan ook op: 8-15. De stunt zal helaas nog op zich moeten wachten, maar een spannende wedstrijd én publiekstrekker heeft het zeker mogen zijn!

gh @ VoV, bron persbericht Veracles via Quinten van den Hoofdakker, dames Technische Commissaris Hoog. Foto’s Jan van den Noort.