Vizier op volleybal

 

Verlenging en verscherping corona maatregelen

VoV, 03-11-2020. 21:42 uur. Het heeft er alle schijn van dat het seizoen 2020-2021 voor veel sporten en dus ook voor het volleybal in Nederland een verloren jaargang is en dat er geïmproviseerd zal moeten worden om de lopende competitie nog van enige waarde te laten zijn.

Waarbij er op een goede en eerlijke, afgewogen manier nog een kampioen en een degradant kan worden bepaald. De situatie is voor veel teams zo dat slechts het moment van de dag telt, vandaag of morgen kan alles weer anders zijn zoals vanavond bleek bij de verlenging van de thans geldende maatregelen voor het volleybal en de nieuwe maatregelen die morgenavond ingaan.

Het ministerie en dus ook het NOC/NSF/Nevobo wil voorkomen dat er in Nederland van hot naar her gereisd wordt, bijna alle maatregelen zijn erop gebaseerd zo veel mogelijk reisbewegingen te voorkomen. Dat is een van de redenen dat de Nevobo het bekertoernooi reeds volledig heeft afgelast, net als het NOJK van 9 januari en dat de RTC ’s stilliggen, ondanks dat er daar conform de leeftijdsgrenzen gewoon zou kunnen worden getraind.

Het enige dat voor iedereen telt is gezond blijven. En voor de sporters geldt dat zeker, zowel technisch, fysiek als mentaal. Ook sociaal gezien zijn het zeer zware tijden. Dus ook op al deze aspecten moeten iedereen en elke sporter volop improviseren.

Op de persconferentie van dinsdagavond werden door de regering de reeds geldende maatregelen verlengd (tot midden december dus geen volleybal competitiewedstrijden) en werden nieuwe maatregelen afgekondigd.

Zo wordt bij de senioren de groepsgrootte voor de trainingen voor de komende twee weken teruggebracht van 4 naar 2 volwassen personen terwijl er 1,5 meter afstand moet wordend gehouden. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen blijven trainen en hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Deze maatregel geldt in ieder geval voor de komende twee weken. Na die twee weken worden de huidige maatregelen automatisch weer van kracht.

Wat deze maatregelen betekenen voor het vervolg van de volleybalcompetities brengt de Nevobo momenteel in kaart. Hier wordt deze week verder over gecommuniceerd.

De volgende maatregelen gelden nu voor sport:

Maximaal 2 personen mogen met elkaar sporten (binnen en buiten) in een groepje. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.

Voor binnensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Voor binnensport geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:

De groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;

Er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;

Zij niet mengen.

Groepslessen worden afgeraden.

Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Verder gelden nog de volgende maatregelen:

Er worden geen wedstrijden gespeeld.

De huidige uitzondering voor betaald voetbal en topsporters met een status blijft van kracht.

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. Kinderen met klachten blijven thuis.

Publiek bij sport is niet toegestaan.

Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

gh @ Vizier op Volleybal, bron o.a. Nevobo. Foto Jan van den Noort.