Verlies Eurosped, Sneek blijft meedoen!

VoV, 31-03-2019. 18:59 uur. Eurosped vs VC Sneek was niet alleen zoals altijd wanneer de teams tegen elkaar spelen een prachtig affiche, maar vandaag in Vroomshoop ook erg belangrijk voor de mogelijke plaatsing in de play – off tweekamp om de titel, waarvoor reeds een kaartje aan Sliedrecht was vergeven. Sneek stond met nog drie wedstrijden te gaan op 15 punten, Eurosped op 11, hetgeen dus inhield dat het verschil maximaal zeven en minimaal één punt kon worden. Bij zeven was Eurosped uitgeschakeld, bij één deden ze nog volop mee.

Beide teams maakten er in de eerste set lang een gelijkopgaande strijd van, waarbij Sneek tot twee keer toe een forse achterstand moest inlopen.  (5-2 werd 6-6 en 18-14 werd 18-18). Maar om bij het begin te beginnen, Eurosped kwam door de makkelijk scorende Vera Mulder op 5-2 en 6-4. Bij Sneek kwamen de punten in die fase voornamelijk van Anlène van der Meer. De 6-6 werd 10-10 en na een productieve bui van Kirsten Wessels 14-10. Een geweldig bijdrage aan die punten had libero Susan Kos die keer op keer met fantastische reddingen de bal van de grond hield. Met Monique Volkers aan de opslag en onder andere Hester Jasper raak slaand vanaf positie vier kwam Sneek terug naar 18-18.

Jan Berendsen ging de time out in, zijn ploeg kwam via een technische fout van Sneek op 19-19, waarop Jasper en van der Meer de tussenstand veranderden in  19-20. De foutserve maakte gelijk, Anlène van der Meer (twee keer) en Lieze Braaksma (blokpunt) maakten 20-23, na de tweede time out van Jan Berendsen kwam Eurosped door een dankjewel score van Charlotte Haar, een kill – block van Kirsten Wessels op Anlène van der Meer en een in het net geslagen Sneek aanval op 23-23. De fans lieten zich horen, lieten zich luid horen. Eurosped sloeg uit en de ingevallen Laura Hamming verzilverde het setpoint bij eerste gelegenheid.

Hester Jasper serveerde Sneek in de tweede set naar een 0-5 voorsprong, Charlotte Haar maakte er met haar opslag 4-5 van. En vervolgens ging het tot 13-13 gelijk op. Eurosped had keer op keer succes met de omloopbal op de achterover, vanaf positie twee joegen Eline Timmerman en Eline Gommans er menigeen tegen de vloer, ook Vera Mulder liet zich in deze fase niet onbetuigd. Bij 16-13, na een paar weggegeven punten,  haalde Paul Oosterhof zijn ploeg naar de kant en omdat Eurosped vervolgens ook geen rem op de foutenlast kreeg was het bij 19-19 weer gelijk.

Kirsten Wessels sloeg Eurosped naar 22-19, eerst slim via de handjes en vervolgens hard cross court. De vierde omloopscore van Eline Timmerman in deze set bracht de stand op 23-20, Eurosped koerste of een gelijke setstand af, leek het. Daar staken Lieze Braaksma (blokpunt en dankjewel score) en Anlène van der Meer met een loeiharde rake klap een stokje voor. 23-23. De foutserve zette Eurosped op setpoint bij 24-23, Roos van Wijnen maakte het ongedaan. Het setpoint van Sneek maakte Vera Mulder ongedaan (25-25), waarna Eurosped de kans op winst via een foutieve opslag en een uitgeslagen aanval door de vingers zag glippen. Sneek stond op 0-2 in sets.

In de derde set verloor Eurosped de grip op de wedstrijd na de 13-14 stand. Tot die tussenstadn warend e teams aan elkaar ewaagd, had de thuisploeg een 1-3, 2-5 en 5-8 achterstand telkens weten weg te werken en bij 10-9 zelfs de leidding overgenomen. Anlène van der Meer was moeilijk af te stoppen en scoorde veelvuldig, bij Eurosped leverden alle aanvalsters hun bijdrage.

Na 13-14 ging het mis. Voornamelijk omdat de thuisploeg niet meer aan scoren toekwam vanwege de foutenlast en de haperende pass. Van 13-14 tot 15-25 scoorde alleen Eline Gommans nog een puntje  en kregen ze via een uitgeslagen aanval van Sneek het andere puntje voor de 15-25 eindstand, terwijl Sneek het blok potdicht had zitten en dankbaar alle kadootjes van Eurosped in ontvangst nam. Met een 2 om 11 score werd na 13-14 de 15-25 eindstand bereikt.

Sneek was in de derde set overtuigend de betere ploeg, daarvoor waren de teams aan elkaar gewaagd, maar was het voor Eurosped net niet. Net niet goed genoeg voor de winst. Door dit resultaat is Eurosped uitgeschakeld en doet Sneek nog volop mee voor het tweede ticket. In feite hebben zij met thuiswedstrijden voor de boeg tegen FAST en Zwolle het volledig in eigen hand.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.

Noot: De zojuist afgelopen wedstrijd tussen FAST en Set-Up eindigde in een 1-3 zege voor Set-Up via de setstanden 13-25, 25-17, 24-26 en 19-25. Sneek en Set-Up delen zich de tweede plaats nu. Beide hebben 18 punten.