Verlies VakifBank, Novara en Stuttgart

VoV, 23-04-2018. 6:34 uur. Afgelopen weekend waren in drie Europese landen Nederlandse speelsters actief in de play – off wedstrijden.  In Turkije speelden Eczacibasi en VakifBank tegen elkaar, in Italië Conegliano en Novara en in Duitsland MTV Stuttgart en SC Schwerin. Met inbreng van Lonneke Slöetjes in Turkije, Celeste Plak in Italië en het tweetal Femke Stoltenborg en Deborah van Daelen bij Stuttgart, waar Nika Daalderop niet op het wedstrijdformulier stond.

De stadsderby om de landstitel in Istanbul leverde een 3-2 zege voor Eczacibasi Vitra op, waarmee zij nu met 2-1 in wedstrijden voorstaan op VakifBank.  Het was echt een thriller, met geweldig spannende rally’s en een dito score verloop.

Zoals in de eerste set toen VakifBank met 16-20 voorstond en de heropstanding van Eczacibasi in de gedaante van Tijana Boskovic plaatsvond. Zij had geweldige momenten en joeg de ene na de andere bal bij VakifBank tegen de vloer. Het werd door onder andere vijf treffers van haar 24-23, als zesde in de rij liet ze 26-25 noteren, de uitgeslagen aanval van Lonneke Slöetjes besliste de set.

In de tweede set liet VakifBank zich aanvankelijk weer verrassen,  Eczacibasi liep uit naar 8-5, 10-6, 13-10 en 15-12. Maar als de nood hoog is, dan is Zhu Ting nabij. Samen met Slöetjes en blokpunten van Kubra Akman werd de achterstand omgebogen naar 17-20 en de set met 19-25 gewonnen.

Zhu Ting eigende zich ook de rol van ‘verlosser’ in de derde set toe, zoals Boskovic dat in de eerste had gedaan. Op 19-16 ging VakifBank de time out in, van de 22-20 maakten ze 22-23, Boskovic scoorde de gelijkmaker, waarna Ting de 23-24, 24-25, 25-26 en 26-27 scoorde. Zij zette haar ploeg steeds op setpoint, met een blokpunt werd de set uiteindelijk met 27-29 binnengehaald.

Eczacibasi kwam met 10-4 voor in de vierde set, maar moest aan het eind alle zeilen bijzetten om de tiebreak af te dwingen. Met opnieuw Boskovic en nu ook Jordan Larson in de hoofdrol werd een 19-14 en 22-20 met veel pijn en moeite naar de finish gebracht.  Ting en Slöetjes verweerden zich machtig. Toen het 24-24 stond, bij dat laatste punt leken er wel een stelletje bal – goochelaars aan het werk, kon het alle kanten op. Boskovic, wie anders scoorde setpoint, een blokpunt velde de beslissing voor 26-24 en 2-2.

De tiebreak ging gelijk op tot aan 8-8, vervolgens liep Eczacibasi uit naar 13-8 en won de set met 15-10 en de wedstrijd dus met 3-2. En uiteraard maakte Boskovic de laatste twee punten van de set.

Tijana Boskovic scoorde 26 keer voor Eczacibasi, haar collega Jordan Larson maakte er 23. Zhu Ting kwam ook tot 23 punten, Lonneke Slöetjes had 19 keer succes. Aanvallend had Eczacibasi in de totalen drie punten voordeel (68/65), blokkerend één puntje (13 om 12) en in de foutenlast drie punten (27/24) nadeel. De aces waren gelijk (9 om 9).

In Italië behaalde Conegliano een 3-2 zege tegen Novara in hun tweede duel in de play – offs en brachten zo de stand op 1-1 in wedstrijden. Novara kon een 2-0 achterstand (30-28, 25-15) met 23-25 en 20-25 van het  scorebord spelen, maar moest daarna met 15-13 toch de winst aan de thuisploeg laten.

Conegliano had de betere cijfers op de aanval, door de scores van Samantha Bricio en haar naamgenote zonder h met Fabris als achternaam. Beiden scoorden 20 keer. Bij Novara kwam Celeste Plak niet verder dan 5 punten met een aanvallend scoringspercentage van 20%. Egonu (foto boven) maakte er 24, en Gibbemeyer en Chirichella elk 17. Gibbemeyer blokkeerde 8 keer raak.

In Duitsland heeft Schwerin de eerste tik uitgedeeld aan Stuttgart. Ze wonnen in Stuttgart met 2-3. Na vier sets was er weinig verschil, de setstanden 25-21, 22-25, 22-25 en 25-21 lieten twee aan elkaar gewaagde teams zien. In de vijfde set ging Schwerin er met de winst vandoor, waardoor ze in deze best of five serie een hele goede uitgangspositie voor de eindzege hebben. Femke Stoltenborg scoorde 2 keer, Deborah van Daelen maakte er 5 in twee sets en wat invalbeurten. Het blokkerende voordeel van Stuttgart (16 om 4) maakte Schwerin aanvallend goed met een 60 om 73 score. Op de opslag aces en de foutenlast verschilden de teams maar weinig.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s CEV.