Verlies voor Buijs en Beliën in Turkije

VoV, 19-10-2017. 6:03 uur. Nadat eergisteren Lonneke Sloetjes met VakifBank de openingswedstrijd van de Turkse Eredivisie bij de dames had gespeeld (0-3 winst bij Halkbank), was het gisteren de beurt aan Anne Buijs en Yvon Beliën om met hun teams in actie te komen.

Anne speelde met Nilufer uit tegen Galatasaray, de ploeg met de Russische Kosheleva. Het werd een 3-0 nederlaag voor Nilufer via de setstanden 25-17, 25-23 en 25-16. In de eerste set kon Buijs haar team met de scores voor 7-6, 10-9 en 12-10 nog in het spoor van Galatasaray houden, ook bij 19-15 wist ze nogmaals tegen te scoren, maar het verschil in tussenstand werd daarna alleen maar groter.

In de tweede set was Buijs vooral in het begin van de set productief met scores voor 0-1, 1-2 en 4-4. Bij de big points hield ze haar ploeg ook in de race voor setwinst. Steeds kon ze de aansluitende treffer maken bij 19-18, 20-19, 22-21 en 23-22. Na 24-23 besliste Kalac de set en bracht de stand op 2-0. In de derde set nam Galatasaray na 12-8 ruim afstand. Het werd 17-10, 19-11 en 21-13.

Met een eigen score van 55 om 38 ging de winst ook wel verdiend naar Galatasaray, dat op alle scorende onderdelen duidelijk  de betere was. Kosheleva scoorde 17 keer, Anne Buijs 14 keer.

Yvon Beliën speelde thuis met Bursa tegen Fenerbahce. De ploeg van Beliën verloor met 1-3 via de setstanden 26-28, 25-19, 20-25 en 23-25. Yvon stond vier sets in de basis en scoorde totaal 11 keer. Ondanks de 75 om 73 eigen score verloor Bursa, mede omdat de foutenlast 24 om 19 bedroeg.

In de eerste set scoorde Yvon de 16-22 en 17-22 en stond daarmee aan de basis van de inhaalrace naar de 26-26 gelijke stand. De set ging nipt verloren. In de tweede set zorgden de aces van Yvon Beliën bij 19-15 en 20-15 voor een kloof, de aces bij 23-18 en 24-18 (niet van Yvon) zetten haar ploeg op de drempel van de setwinst.

De derde set ging tot aan 13-13 gelijk op, daarna pakte Fenerbahce een aantal punten verschil (15-19) die ze niet meer afgaven. In de laatste set was het opnieuw spannend. Bursa had de tiebreak bij 19-16, score Beliën,  en 21-19 nog goed in zicht, de serie naar 21-24 gooide roet in het eten. Fenerbahce ging op 23-24 de time out in, waarna Rahimova de set besliste.

Marlies Wagendorp leed met Rote Raben gisteravond thuis in hun eerste wedstrijd van het seizoen een 1-3 nederlaag tegen SSC Palmberg Schwerin. Na twee sets was er volledig evenwicht, 1-1 na 19-25 en 25-19. Daarna konden de gasten met 20-25 en 23-25 de winst pakken. Voornamelijk omdat ze de foutenlast een stuk lager hielden dan de thuisploeg. In de eigen score bleef Rote Raben met 68 / 63 voor, de foutenlast bedroeg echter 31 / 19. Met name in de derde set was het een waar foutenfestival aan de kant van Rote Raben.

Marlies Wagendorp had in drie sets invalbeurten, ze kreeg geen cijfertjes achter haar naam op het matchreport.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB, Anne Buijs.