Verlies voor Oranje (m) in Slovenië

VoV, 01-01-2019. 6:29 uur. De Sloveense (Alberto Giuliani) en Nederlandse (Roberto Piazza) coach hadden overlegd om in de tweede onderlinge oefenpartij ook spelers, die normaal gesproken minden kans hadden om deel uit te maken van het basisteam, speeltijd te geven. Bij Oranje verschenen aan de start Gijs van Solkema, Wouter ter Maat, Luuc van der Ent, Tim Smit, Robbert Andringa en Maarten van Garderen. Libero was Just Dronkers.

Slovenië nam in de eerste set via 4-1, 8-3 en 11-5 al vlot het heft in handen. Via scores van onder andere Andringa kwam Oranje terug naar een verschil van drie punten, waarop Slovenië de time out inging. Daarna herpakte Slovenië het niveau van de openingsfase en liep uit naar 24-17, met een punt van Mozic werd de set vervolgens gewonnen.

In de tweede set waren de teams gelijkwaardiger, na succesvolle aanvallen door Tim Smith en Maarten van Garderen, en na enkele slecht uitgevoerde aanvallen door de Slovenen, kwam Oranje met 9-11 aan de leiding. Nederland kwam vervolgens door sterk verdedigen van Slovenië en hun scorende aanval onder druk en keek tegen een 14-12 en later 18-15 achterstand aan. Oranje capituleerde niet en knokte zich naar 22-20, Wouter ter Maat miste, Slovenië scoorde via een ace en op het tweede setpoint was het raak voor de 25-21 setwinst.

In de derde set hadden de Slovenen vanaf het begin het initiatief in handen en namen vier punten afstand (8-4), met scores van ter Maat en Luuc van der Ent kwam Oranje sterk terug, maar bij 18-15 hadden de gastheren weer een gaatje geslagen. Nederland had via Robbert Andringa bij 21-20 de aansluiting te pakken, na de time out van Piazza scoorde Oranje 23-23, op 26-25 ging Slovenië in de fout en met twee blokpunten sloot Oranje de set winnend met 26-28 af.

In de vierde set liet Slovenië zich niet nogmaals verrassen. Na de 7-3 en 11-5 volgde een 17-8 tussenachterstand, waarmee de uitslag van de wedstrijd wel goed voorspelbaar werd. Slovenië won met 25-14 en dus met 3-1.

De laatste oefenwedstrijd voor vertrek naar Berlijn wordt morgen in Maribor gespeeld. En dit duel is voor het publiek toegankelijk. Inmiddels zijn er al ruim 1.500 kaarten verkocht.

Jan Klobučar van de Sloveense selectie zei na afloop: “We hebben gisteren en vanmorgen veel gepraat over wat er gisteren bij de nederlaag ontbrak, en het was een van de belangrijkste doelen om deze dingen vandaag te verbeteren en ik denk dat we het goed hebben gedaan.”

Zijn collega Saso Saso Stalekar: “We waren erg gemotiveerd, omdat we op de een of andere manier verplicht waren om beter te spelen dan gisteren. Ik denk dat we heel collectief goed hebben gespeeld. We verloren de derde set, waarin we ook heel dicht bij winst waren, maar uiteindelijk hebben we enkele fouten gemaakt die de set in Oranje voordeel besliste.”

Bij Nederland werden de meeste punten gescoord door Robbert Andringa (15), Wouter ter Maat kreeg er 12 achter zijn naam. De mids Tim Smit (9) en Luuc van der Ent (8) lieten er samen 17 noteren. Maarten van Garderen (6), Ewoud Gommans (2) en Gijs van Solkema (1) kregen de rest van de eigen score op naam. Bij Slovenië was Toncek Stern het voornaamste aanspeelpunten en hij scoorde het vaakst (23).

Noot: Op de Sloveense website stond geen commentaar van een Nederlandse speler of van de coach.