Verlies voor team Dijkema, van Tilburg weer MVP

VoV, 29-01-2021, 4:02 uur. Oranje spelverdeelster Laura Dijkema speelde gistermiddag haar zoveelste wedstrijd in de maand januari. Met Kaliningrad gingen ze, na de uitwedstrijd bij Krasnodar van afgelopen maandag, deze keer op bezoek bij Leningradka, dat wat dichter in de buurt lag op maar zo’n 950 kilometer afstand. Deze ploeg staat in de ranglijst net onder Kaliningrad.

Het werd een lange vijfsetter, waarin de ploeg van Dijkema de eerste en de derde set met minimaal verschil voor zich besliste en de overige drie ruim verloor. In cijfers 26-28, 25-20, 24-26, 25-19 en 15-7.

In de eerste set maakte het team van Dijkema een 23-17 achterstand ongedaan en won met twee punten verschil in de tweede konden ze een 20-11 achterstand tot 20-17 inlopen voordat de thuisploeg definitief de set na 23-19 naar zich toetrok.

In de derde doorgang was het weer nipt, tot aan 22-22 wist geen van beide teams van wijken, maar Kaliningrad was in de finale net wat effectiever dan de thuisploeg. In de voorlaatste set kon Leningradka de stand weer gelijktrekken, de 11-11 werd 14-11, de 15-13 veranderde in 17-13 en 21-17. Deze kloof kreeg Kaliningrad niet meer dicht.

In de tiebreak liep de thuisploeg uit naar 8-2 en wisselde met die tussenstand van speelhelft. Vervolgens maakten ze van 11-7 een 15-7 eindstand. En dus 3-2 winst.

Dijkema stond alle sets op spelverdeling, zij scoorde 1 keer. Ploeggenote Louise Lippmann had 27 keer succes, maar werd overtroffen in aantal door Anastasia Garelik, die er 30 voor de thuisploeg liet noteren.

In Duitsland moest Giesen, de ploeg van Stijn van Tilburg naar Volleys Frankfurt. De teams staan qua punten dicht bij elkaar in de zeer brede middenmoot van de Bundesliga. Giessen is met 12-19 vierde, terwijl Frankfurt met maar een puntje minder uit één wedstrijd meer op de negende plaats staat. Afstand nemen of een reuzensprong in de stand maken, beide was mogelijk.

Via een 3-2 zege kon Frankfurt die reuzensprong op de ranglijst maken. De 25-20 en 30-32 (na 18-21) maakten 1-1, daarna werd de tussenstand in sets via 25-19 en 22-25 naar 2-2 getild. In de tiebreak was Frankfurt met 15-11 (na 10-9) de betere.

Grizzlys Giesen had met 82 om 84 eigen punten, waarvan er 27 door Stijn van Tilburg gescoord werden, gering voordeel. Dat ging verloren door de 23 om 35 foutenlast, waarvan er 4 door van Tilburg voor Frankfurt gescoorde werden.  Van Tilburg werd tot ‘zilveren’ MVP gekozen. Giesen staat nu vierde met 13-20, Frankfurt is de nummer vijf met 14-20. De nummer negen staat op 13-18, om de geringe verschillen weer te geven.