Verlies voor teams Baasdam en Marring.

VoV, 01-02-2022. 4:40 uur.  Bij de dames in België had Hermes Oostende van het Nederlandse viertal Baasdam, Nobel, Zwaanswijk en Lafeber een slechte start in 2022. Na de lange winter- en coronastop leed de ploeg een zware 0-3 thuisnederlaag tegen Oudegem.

De kustploeg leverde een zwakke prestatie, het leek op een collectieve offday, aldus woordvoerder Filip Rossel. Waarschijnlijk ook het gevolg van een corona uitbraak binnen de selectie, waar 10 dames besmet raakten.

Oostende raakte in de eerste set een 14-10 voorsprong kwijt (15-20) en kreeg het verschil niet meer van de borden (19-25). In de tweede set konden Merle Baasdam en Charlotte Leys een 3-7 achterstand bij 14-14 ongedaan maken, maar daarna pakte Oudegem blokkerend het initiatief terug en won met 20-25. In de derde set was Oostende een beetje de weg kwijt en na 10-18 werd het een 10-25 set nederlaag.

Asterix Avo van Laura Overwater, Nova Marring en Nynke Hofstede leed thuis een 2-3 nederlaag tegen Charleroi. Hele ruime setwinsten (eerste set 25-14, derde set 25-13) kregen een minder succesvol vervolg (tweede set 22-25, vierde set 21-25). Na de 2-2 in sets drukte Charleroi door en won de tiebreak met 13-15.

Nova Marring leverde een zeer sterke wedstrijd af, maar ondanks de door haar gescoorde 32 punten lukte het Asterix Avo dus niet om de winst in eigen huis te houden.  Een mooie fotoreportage van dit duel door van Guy Verbraeken staat onder DEZE LINK

Verder won koploper VDK Gent met 1-3 bij Antwerpen. Met 24-26 in de vierde set werd op het nippertje een vijfsetter voorkomen. Gent is de onbedreigde nummer één in de stand met 10-30, dan volgen Jaraco LVL (10-18), Oudegem (10-18) en Charleroi (10-16) op de plaatsen die recht geven op de play-offs om de titel. Oostende staat met 8-13 vijfde en zal nog hard moeten knokken om bij de eerste vier te komen. Hetzelfde geldt voor Asterix Avo dat de zesde plaat (8-11) bezet.

Bij de Belgische mannen was er afgelopen weekend een vol programma, waarin Achel, Roeselare, Aalst en Menen er met de winst vandoor gingen. Om met de laatste te beginnen, Menen versloeg Maaseik met 1-3 via de setstanden 20-25, 27-25, 19-25 en 21-25. Blokkerend (9 om 15 punten) maakten ze het verschil.

Aalst van Robin Overbeeke, die 14 keer scoorde, won bij Leuven met 0-3 (23, 22, 22) en koploper Roeselare was veel te sterk voor hekkensluiter Waremme getuige de 3-0 via 25-19, 25-19 en 25-15. Stijn van Schie speelde drie sets bij Roeselare in de basis en scoorde 8 keer. Michiel Ahyi had één invalbeurt.

Bij Achel vs. VDK Gent stonden vijf landgenoten binnen de lijnen. De drie voor Achel uitkomende mannen gingen er met de 3-1 winst vandoor. De gewonnen sets waren met 27-25, 25-22 en 25-23 nipt, de verloren tweede set met 16-25 ruim.

Dion Verwey scoorde 6 keer, Tim Smit maakte er 8 en Sam Gortzak kwam tijdens een invalbeurt niet tot scoren. Bij Gent had Jente de Vries 16 keer succes en Chris Ogink kon 10 keer een punt van hemzelf vieren. Met een eigen score van 69 om 69 zal de foutenlast de doorslag hebben gegeven.

Roeselare gaat aan kop (9-22), Aalst volgt als tweede (10-20), Menen is derde (8-18) en Maaseik vinden we op een voor de club ongebruikelijke vierde plaats (9-17) terug. Leuven (9-14), Gent (10-8), Achel (8-5) en Waremme (9-4) zijn de ploegen in het rechter rijtje.