Verrassend verlies Lycurgus en zege Dynamo.

VoV, 17-04-2022. 6:21 uur. De ‘best of five’ play-off om de landstitel gaat dit jaar tussen Orion en Dynamo. Lycurgus kon het ticket in Sliedrecht niet binnenhalen, Dynamo slaagde er in om Orion de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen en was daarmee spekkoper. Lycurgus verloor met 3-1, Dynamo won met 3-1.

Lycurgus mist dus de finale om de landstitel terwijl ze de beste uitgangpositie en plaatsing in eigen hand hadden. Wat moet dat een teleurstelling zijn geweest. In Sliedrecht verloor Lycurgus via de setstanden 21-25, 25-17, 25-19 en nogmaals 25-19. Door de 3-1 zege van Dynamo op Orion is het nu over en uit voor de Groningers.

Zo komt er voor Lycurgus geen zevende finale op rij en geen mooie serie finalewedstrijden, maar resteert aanstaande maandag de bekerfinale in Ede tegen Orion als laatste wedstrijd van het seizoen. Amysoft Lycurgus wist het ondanks winst in de eerste set niet af te dwingen. Passend stond de ploeg te veel onder druk en verzon daar geen oplossing voor.

Met de vaste basis van de laatste weken Marcell Pesti, Joël Schneidmiller, Bjarne Huus, Niels de Vries, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Markus Held begon Amysoft Lycurgus aan het beslissende duel in de kampioenspoule. In de wetenschap dat een 2-3 zege toereikend was.

Na een aftastende beginfase kwam Amysoft Lycurgus halverwege de set op een kleine achterstand; 17-14. Na een time-out van coach Arjan Taaij kantelde de set direct in het voordeel van Amysoft Lycurgus. Een sterke eindsprint bracht de set binnen. Mede dankzij een sterke servebeurt van invaller Geoffrey van Gent. Hij serveerde drie punten op rij binnen. Het werd nog 20-19, maar daarna was de scherpte volledig daar. Met drie scores van Pesti, waaronder een ace. Een blok van De Vries bracht de stand op 23-19. Waarna Pesti het op setpunt twee afmaakte.

De tweede set was er eentje om snel te vergeten. Vooral aanvallend liep het niet. Schneidmiller had het heel lastig en kwam er amper doorheen. Tot 10-10 ging het gelijk op. Daarna liep Amysoft Lycurgus achter de feiten aan. Aan de strijdlust en energie lag het niet. De wil om te winnen was groot, maar het kwam er niet van. Na 18-16 achter was het over en uit. Met duidelijk setverlies; 25-17.

Ook in de derde set was het verhaal wat Amysoft Lycurgus betreft niet goed. Er stond al snel een 7-2 achterstand op het scorebord en daar kwam Amysoft Lycurgus nooit meer van bij. Austin Matautia kwam in het veld voor Schneidmiller en Tieme de Jong kwam Held vervangen. De achterstand werd nooit minder dan vier punten. Er was te weinig servedruk om een serie te maken. En passend en aanvallend bleef het te moeizaam gaan. Gevolg een 25-19 setverlies.

En in set vier was het feitelijk hetzelfde verhaal. Sliedrecht Sport speelde vrijuit en Amysoft Lycurgus bleef worstelen met zichzelf. De scherpte en overtuiging ontbrak om een winnende wedstrijd te spelen. Bij een 10-5 achterstand was duidelijk dat het heel lastig zou worden om het in eigen hand te houden. Van Gent kwam in het veld voor Pesti om aanvallend meer grip te krijgen, maar het kalf was al verdronken. De achterstand bedroeg maximaal negen punten bij 22-13. Op serve van Schneidmiller, in plaats van Huus, werden nog een paar punten teruggehaald. Maar de duidelijke nederlaag kon niet voorkomen worden. (Geschreven door: Theo Sikkema, Lycurgus)

Dynamo vs. Orion werd 3-1 voor de ploeg uit Apeldoorn. In de eerste set was Orion de duidelijk betere partij, die bij 9-15 en 12-21 heel ruim aan de leiding ging. Met overtuigende cijfers (15-25) werd de set daarna binnengehaald.

In de tweede set dicteerde Dynamo de set van begin tot einde (9-6, 14-9, 18-15, 21-17) en hield met 25-17 de hoop op een stunt in leven. In de derde set een soortgelijk verhaal, Dynamo domineerde en dicteerde het verloop en bouwde langzaam maar zeker via 9-8, 13-12, 17-14 en 22-17 een ruime voorsprong op, die met 25-22 werd afgesloten. Orion kwam nog terug tot 24-22, voordat Dynamo de set voor zich besliste.

In de voor Dynamo uiterst belangrijke vierde set pakten ze meteen een 5-1 voorsprong, die Orion bij 14-14 helemaal ongedaan had gemaakt. De serie van 17-17 naar 21-17 en vervolgens naar 24-18 was beslissend. Met 25-19 trok Dynamo daarna aan het langste eind en hengelde met deze winst het play-off ticket binnen.

Martijn Brilhuis werd met 17 punten de topscorer van de partij. Zijn collega Nico Manenschijn scoorde 14 keer, waarvan 5 keer blokkerend. Bij Orion pakte Colin Zuijdgeest de meeste punten mee, totaal 13. Dynamo maakte het verschil in eigen score (67 om 59) via de blokpunten, waarmee e een 13 om 2 voordeel hadden.

In de niet kampioenspoule waren de volgende uitslagen te noteren: VN verloor thuis met 1-3 van TV Limburg via de setstanden 25-23, 18-25, 20-25 en 20-25. SSS won met 3-0 van VoCASA via 25-22, 25-16 en 25-22 en ZVH  behaalde tegen Taurus de eerste zege, daar werd het ook 3-0. De setstanden waren 25-19, 25-16 en 26-24

De stand in deze poule is: SSS 6-18, TV Limburg 5-15, Taurus 5-11, VoCASA 6-11, VCN 6-8 en ZVH 6-3.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Wout van Zoeren.