Verrassende bekerzege AVV Keistad vs. Eredivisionist Activia

VoV, 24-12-2023. 6:42 uur. In een volle sporthal Amerena in Amersfoort nam Keistad dames 1, koploper in de Topdivisie B, het vanmiddag op tegen Eredivisionist SOMAS/Activia.

De thuisploeg kende geen zenuwen en gaf Activia in de beginfase van de eerste set veelal het nakijken. Binnen no time stond het 11-3. Een dubbele wissel van Activia bij de stand 15-8 gaf de ploeg van coach Michael Beugelsdijk de nodige impulsen. De marge werd teruggebracht naar drie punten, 16-13. Maar daarna was het toch weer Keistad dat, onder meer via Jessica en Pip, de benodigde punten binnensloeg. Een foutservice van Activia betekende de eerste setwinst voor de Topdivisionist, 25-19.

Ook in set 2 gaf Keistad vanaf het eerste fluitsignaal vol gas. Activia stond erbij en keek ernaar. Lange rally’s gingen veelal naar de thuisploeg waarbij Leonie en Rianne de punten fraai binnensloegen. Maar net als in set 1 wist Activia zich, mede door foutjes aan de kant van Keistad, terug te vechten in de set. Bij 13-10 vroeg coach Jasper de Wijs van Keistad een time-out aan.

Deze leek effect te hebben, maar weer was het Activia dat kon aanhaken, 16-15. Een kill-block van Mae op een 3-meter aanval van de gasten zette de Amersfoortsen echter weer op het juiste spoor, 20-16. Ondanks een opstellingsfout kwam Keistad niet meer in de problemen en won het ook verrassend set 2, 25-21.

Het begin van set 3 was een kopie van de tweede. Weer was het de thuisploeg die vol overtuiging begon, 5-0. Mede dankzij het uitstekende verdedigen van Keistad, vooral libero Jorien was op dreef, bleef Keistad lange tijd aan de goede kant van de score. Tot 17-17. Dat was het sein voor De Wijs om een dubbele wissel door te voeren.

Met Esmee en Meru binnen de lijnen werd het 19-17. Maar weer haakte Activia aan. Het werd zelfs 19-21. In een spannende slotfase kregen de bezoekers uit Sint-Anthonis op 22-24 hun eerste setpoints. Keistad maakt beiden echter ongedaan, maar serveerde fout op 24-24. Het derde setpoint werd echter wel benut, 24-26.

Je zou denken dat deze setwinst een boost zou geven aan Activia. Maar niets was minder waar. Keistad leek op geen enkele manier aangeslagen en nam vanaf 3-3 het heft in handen. Met Yfke voor Leonie en de nog steeds sterk blokkerende Mae, vergrootte Keistad gestaag de voorsprong, Via 9-4 liep de ploeg uit naar 15-8 door een prachtige 3-meter aanval van Pip. Keistad was niet meer te houden. Wat Activia ook probeerde, er lukte weinig meer. Na 18-9 stoomde de thuisploeg door naar 24-14. Het eerste matchpoint was ook meteen raak, 25-14.

Door deze 3-1 overwinning plaatst Keistad zich, toch wel verrassend, voor de kwartfinale van het Nationale Bekertoernooi. Deze wedstrijd staat – onder voorbehoud – gepland op woensdag 24 januari 2024 in de Amerena in Amersfoort. De tegenstander is weer een ploeg uit de Eredivisie, namelijk Apollo 8. De ploeg uit Borne versloeg Topdivisionist Alterno in Apeldoorn met 0-3.

gh @ VoV, verslag van Edwin Koene, foto Melanie Barbie Fotografie.