Vizier op volleybal

 

Verre en dus lekkere winst voor Compaen

VoV, 02-12-2019. 10:07 uur. Wat van ver komt, is lekker. Dus smaakte de maximale winst van Compaen op meer dan 200 kilometer van huis heerlijk. De Oostzaners gingen zaterdag niet alleen op de landkaart, maar ook in de poulestand heel ver naar beneden. Met de zege van 0-4 op hekkensluiter EMD/Tooling staan zij nu in het linkerrijtje en is er zelfs perspectief om de eerste seizoenshelft bij de bovenste zes af te sluiten.

De missie van de Zaankanters was een vijfpunter in de strijd tegen de gedoodverfde degradant. En die kwam er dus uiteindelijk ook. Alleen in de derde set mocht de thuisploeg hoop hebben op meer.

De Limburgers hadden in de beginfase tot 14-12 steeds enkele punten voorsprong, waarna beide teams elkaar tussen 15-15 en 20-20 niets toegaven. Compaen scoorde in dit speldeel in de aanval te veel nulletjes in plaats van plusjes, dus rallyballen in plaats van punten. Bij 23-22 leek EMD/Tooling op setpoint te komen na een vermeende touché. De scheidsrechter oordeelde anders, waardoor Compaen langszij kon komen. Een uitsmash en een blokkering van spelverdeler Sven Vermeulen betekende 23-25.

Voor het overige had de zeeroversploeg weinig te duchten van de nummer 12 van de ranglijst. Als de Limburgers de bal al eens over het net serveerden, was daar de solide passing van Jasper Geerdink en Koen van de Wetering. Waar laatstgenoemde de voorgaande wedstrijden steeds de topscorerslijst aanvoerde, was dat nu zijn maatje in de passlijn.

Een opvallende rol was er ook voor libero Taran Jonk, die in de traditie van grote Volendamse keepers als Edwin Zoetebier, Robin Ruiter en, ongetwijfeld familielid, Frans Jonk de ballen weg ranselde. Tenslotte manifesteerde Calvin Ooms zich opnieuw op de voor hem vreemde positie van diagonaalaanvaller.

De Compaen-spelers maakten nauwelijks fouten en dat was een groot verschil met de thuisploeg, die wel heel nadrukkelijk naar de tweede divisie solliciteerden.

Vermeldenswaardig is nog het opmerkelijke debuut van Thijmen Jansen. Met de negentiende verjaardag van Jasper Geerdink op zaterdag was de gemiddelde leeftijd van de ploeg iets naar boven gegaan, maar de verschijning van de Hoofddorper drukte deze gelijk weer. Waar vorig seizoen de toen 16-jarige Jason Hartman zich in het keurkorps mocht tonen, was het nu Jansen op 15-jarige leeftijd als vervanger van de door ziekte afwezige Kevin de Jong.

Het bleef voor 1,95 meter-lange allrounder niet bij een plaats op het wedstrijdformulier. Twee aces uit drie opslagen maakte 30 november 2019 voor Thijmen Jansen helemaal tot een memorabele dag.

Compaen vervolgt de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen VCV, aanvang 18 uur in Sporthal Oostzaan.

gh @ VoV, door Marcel Vermeulen, Archieffoto Tjerk Laan.