Vizier op volleybal

 

Vierde nederlaag Oranje in derde VNL-week.

VoV, 22-06-2024. 12:00 uur. Voor de Oranje mannen stond in Pasay City op de Filipijnen de laatste wedstrijd van de derde en afsluitende VNL-week op het programma. Tegen Canada werd het te spelen dozijn duels volgemaakt.

Canada heeft een prima serie neergezet in de derde week met zeges tegen Japan (3-2), Duitsland (3-0) en Brazilië (3-0). Dit in schril contrast tegen de drie nederlagen die Nederland er leed tegen Brazilië (3-1), Iran (3-2) en Japan (3-0).

Van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen won Canada er drie, ook die van vorig jaar bij de OKT in China Toen werd het 3-2 voor hen. Canada staat boven Nederland op de wereldranglijst (9de t.o.v. 13de) en de VNL-stand (4de t.o.v. 13de) tot nu. Canada heeft zich voor de OS in Parijs geplaatst.

Bondscoach Piazza liet de volgende starting seven aan de wedstrijd beginnen:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Midspelers: Fabian Plak, Michaël Parkinson
  • Passer Lopers: Maarten van Garderen, Gijs Jorna

Wij voelen ons één van die stuurlui aan wal, maar kunnen niet zo goed begrijpen waarom Jeffrey Klok geen enkele keer werd ingezet als libero of Tom Koops niet nogmaals een basisplaats kreeg. Maar het zal wel niet waar zijn van wat ze van de stuurlui aan wal zeggen. Of wilde Piazza gewoon een periode afsluiten met zijn favoriete basis!

Het was een boeiend en enerverend gevecht tussen beide teams, waarbij er weer een hoofdrol was voor Nimir Abdel-Aziz, die maar liefst 37 punten scoorde, waaronder 6 aces. Oranje kon na de 2-1 achterstand (25-21, 22-25, 26-28) met een zeer overtuigende 25-14 de tiebreak afdwingen, maar ging daarin met 9-15 onderuit.

In de eerste set kon Canada een 8-5 achterstand via scores van o.a. Loeppky ombuigen naar 8-9, waarop de Nederlandse time out volgde. Op de side out ging het vervolgens naar 12-13, Oranje maakte gelijk en Gijs Jorna blokkeerde Nederland naar een 14-13 voorsprong. Daarna werd het een beetje eentonig, Nimir Abdel Aziz scoorde tot aan de 25-21 totaal 8 keer en Nederland kreeg drie presentjes in die fase van Canada. Canada maakte twee eigen punten en kreeg zes kadootjes van Nederland, waaronder vijf opeenvolgende foutserves. Na 17-16 scoorden ze zelf geen eigen punt meer.

In de tweede set liep Canada na de 10-8 achterstand via onder andere een score door van Berkel uit naar 10-11, Michaël Parkinson maakte gelijk, waarna de volgende vier punten middels scores van Maar, Szwarc en van Berkel voor Canada waren. Nederland ging bij 13-18 de time out in.

Canada scoorde daarna zelf de punten tot aan 16-24. Tot aan deze stand hadden Twan Wiltenburg, Tom Koops en Wouter ter Maat speeltijd gekregen voor kortere of langer tijd. Van Garderen bracht Abdel-Aziz bij 17-24 aan serve. Nimir serveerde Oranje naar 22-24 en gaf voor het 21ste punt een knielende set up aan Parkinson, die deze dankbaar benutte. Na 22-24 volgde de foutserve van Abdel-Aziz voor de 22-25 eindstand.

In de derde set nam Oranje bij 11-7, time out Canada, een mooie voorsprong via onder andere scores van Jorna en van Garderen. Canada kwam terug naar 11-9 en daarna speelden beide teams een sterke side out fase tot aan 20-18. Voor Nederland was van Garderen in de peridode erg trefzeker, Loeppky scoorde twee breakpoints voor de 20-20 stand, waarna het side out spel werd vervolgd. Van Garderen blokkeerde Oranje naar setpoint bij 24-23, via foutserves werden de setpoints tot 26-26 door Oranje zelf ongedaan gemaakt. Canada kwam op 26-27 op setpoint en benutte het meteen met een ace.

De vierde set was, nadat Canada van 7-4 tot 10-9 teruggekomen was, een Abdel-Aziz serve show. Hij bracht zichzelf aan de opslag en met o.a. vier aces en een aanvallende score tilde hij de stand naar 17-9. Wessel Keemink blokkeerde de 19-10 tegen de vloer en Twan Wiltenburg kon met een ace de 21-11 op het scorebord zetten. Na 21-14 blokkeerde Gijs Jorna twee keer raak, Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz zorgden voor de hele dikke 25-14 setwinst.

In de tiebreak haalde Piazza de Oranje mannen bij 2-5 achter naar de zijlijn. Met het 35ste punt van Nimir en een aanvallende Canadese fout kwam Oranje er bij 6-6 weer naast. Bij 7-8 werd van speelhelft gewisseld. Steven Maar sloeg Canada naar 7-10, met een ace maakte McCarthy even later de 8-13. De set ging na een foutserve van Nimir en een blok op van Garderen met 9-15 naar Canada.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.