Vizier op volleybal

 

VIVES H1: De quotiëntregel nader toegelicht

VoV, 04-04-2022. 4:44 uur. De quotiëntregel… In het leven geroepen tijdens corona-seizoenen om de eindstand te bepalen bij een ongelijk aantal gespeelde wedstrijden. Wiskundig vernuft, maar hoe werkt het nou eigenlijk?

Het is belangrijk om de regel niet te verwarren met de officiële wiskundige quotiëntregel. Indien je op de middelbare school wiskunde B hebt gevolgd, kun je je de regel misschien nog wel herinneren. De regel wordt gebruik bij het differentiëren van gebroken functies, mits natuurlijk uitdelen niet lukt. De afgeleide van een gebroken functie, bestaande uit een teller en noemer, is gelijk aan de noemer vermenigvuldigd met de afgeleide van de teller min de teller vermenigvuldigd met de afgeleide van de noemer, gedeeld door de noemer in het kwadraat. Of simpelweg: (nat – tan) / (n²).

Zoals hierboven beschreven heeft een quotiënt te maken met een deling. Er is zelfs een wiskundige getalverzameling voor alle quotiënten: alle getallen bestaande uit een teller en noemer waarbij de teller en noemer gehele getallen zijn. Waarschijnlijk overbodig om te benoemen dat de noemer hierbij geen nul mag zijn (overigens is nul ook geen element van de gehele getallen) want delen door nul is flauwekul. De getalverzameling van quotiënten heet de rationale getallen. Het gaat om een ratio, een verhouding. Bijvoorbeeld zoals procenten: een verhouding met referentiegrootheid 100. Vandaar de naam: pro (=per) cent (=100).

Interessant is dat is het oude Griekse Rijk, onder invloeden van wiskundigen als Aristoteles, er een broederschap met als leider, een andere welbekende wiskundige, Pythagoras bestond. De groep geloofde dat alle getallen uit te drukken waren in een quotiënt van gehele getallen. Leden van de groep die anders, en beter, dachten schijnen volgens de mythologie op zee overboord te worden gegooid. Jaren later is pas wiskundig bewezen dat er ook getallen, bijvoorbeeld het getal pi, niet uit te drukken zijn in een quotiënt. Maar we dwalen af…

De Nevobo heeft gekozen voor de ratio behaalde punten: gespeelde wedstrijd (het quotiënt). Kampioen worden valt en staat dus niet alleen bij het aantal behaalde punten, maar ook bij het spelen van voldoende wedstrijden. Of beter gezegd: het 4-0 winnen van gespeelde wedstrijden en lastige wedstrijden niet spelen zodat het quotiënt niet omlaaggaat.

Als voorbeeld: afgelopen zaterdag revancheerde VIVES hun enige nederlaag van dit seizoen. Waar thuis van de mannen uit Rijswijk werd verloren met 3-1, werd er zaterdag in de uitwedstrijd gewonnen met 3-1 (23-25, 25–23, 17-25, 16-25). Dit is goed voor het puntenaantal van VIVES maar helaas daalde het quotiënt… Desalniettemin staan de mannen uit IJsselstein er uitmuntend voor en lijkt een ‘kampioenschap’ onvermijdelijk.

Aanstaande zaterdag, 9 april, staat de thuiswedstrijd tegen Servia op het programma. Wederom is de vraag: wat zal er met het quotiënt gebeuren? Online kan hierop gegokt worden. Maar ook zonder de spanning het kansspel belooft de derby tegen de mannen uit Vianen een enerverende pot te worden.

De heren van VIVES H1 spelen om 16:45 uur in de IJsselhal. Wees welkom!

gh @ VoV, verslag van Joël van der Schans, VIVES Heren 1.