VIVES H1 pakt vijf punten tegen Volley Zuid

VoV, 07-02-2022. 6:03 uur. Waar Rotterdam-Zuid in het voetbal bekend staat om zijn hoge kwaliteit veld, is dat in het volleybal allerminst het geval. Het strijdtoneel waar de IJsselsteinse selectie afgelopen zaterdag haar opwachting mocht maken liet veel te wensen over. De ruimte achter de achterlijn was een krappe twee meter, het achterveld was gladder dan het ijs in Peking, terwijl het voorveld dusdanig stroef was dat de bezems van de curlers het niet zouden overleven om de steen vooruit te krijgen.

Desalniettemin begon coach Langendoen, die niet kon beschikken over middenaanvallers Houwink (enkelblessure) en T. Bunnik (vanwege privacy redenen een niet nader te noemen positieve uitslag), met dezelfde basiszeven als afgelopen week in Reuver: S. Hoogendoorn, Van Kesteren, Van der Veen, Van der Schans, Lappee, Bakker en Streng.

In het begin was het even wennen aan de omstandigheden voor de uitploeg. De mannen met een sprongservice werden een aantal keer afgefloten voor voetfout, waardoor VIVES geen servicedruk kon leggen op de Rotterdammers. Halverwege de set keerde het tijd dankzij een aantal sterke serviceseries van Van der Schans en Van der Veen waardoor de eerste set alsnog gemakkelijk met 16-25 kon worden gewonnen.

De tweede set begon VIVES met dezelfde opstelling. Althans, dat dacht men in het veld. Assistent-coach M. Bunnik vond echter dat de eerste set te makkelijk gewonnen was en wilde de lat wat hoger leggen door de middenaanvallers en buitenaanvallers om te draaien op het wedstrijdbriefje. Nadat een aantal opstellingsfouten later duidelijk bleek welke opstelling Bunnik had opgeschreven kon VIVES zich van een 5-1 achterstand terug gaan vechten in de set. De achterstand werd bij 20-20 ingelopen, waarna VIVES het zakelijk afmaakte richting de 25.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar ook in de derde set stond het op papier nog niet zoals het in de praktijk moest zijn. Dit keer waren alleen de twee buitenaanvallers omgedraaid waardoor de rotaties in het veld wel volgens de normale opstellingen gespeeld kon worden. Hierdoor kon VIVES een stuk gemakkelijk weglopen in het begin van de set en stond er direct een gat van vier punten dat de thuisploeg niet meer wist te overbruggen. Een stuk overtuigender ging deze set met 25-18 naar VIVES.

In de laatste set was het verzet van de Rotterdammers al snel gebroken. VIVES wist, met inmiddels J. Hoogendoorn en Heemstra in de gelederen al snel uit te lopen naar 5-14. Ook Arts mocht vervolgens zijn opwachting binnen de lijnen maken, waarna VIVES freewheelend richting de setwinst kon uit volleyballen (16-25).

Met vijf punten in de tas, gaat VIVES gaat nu aan de leiding met 51 punten uit 11 wedstrijden. Dat betekent dus dat de helft van de competitie erop zit. De tweede helft gaat voor VIVES op 19 februari verder met een uitwedstrijd tegen Numidia/vc Limac H2 uit het Limburgse Linne.

gh @ VoV, verslag van Joël van der Schans, VIVES Heren 1.