VIVES H1 wint eerste vijfsetter ooit in de Topdivisie

VoV, 11-12-2023. 5:45 uur. Afgelopen zaterdag heeft DePartyshop.nl VIVES H1 een 3-2 overwinning geboekt op SV Dynamo H2. De overwinning heeft een historisch tintje, doordat dit de eerste vijfsetter is die de IJsselsteiners wisten te winnen. De drie voorgaande tiebreaks gingen allen verloren.

Omdat er na de wedstrijd nog een Après-ski feestje op de planning stond, mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor DePartyshop.nl, wist VIVES dat het een lange avond zou worden. Wellicht dat deze instelling uiteindelijk ertoe leidde dat VIVES wist te pieken in de vijfde set waardoor de overwinning in IJsselstein bleef.

Net als de Gerbrandytoren kende de wedstrijd ook veel lichtpuntjes, al werden deze ook afgewisseld met slordigheden waardoor beide ploegen elkaar in evenwicht hielden. In de vijfde set liet VIVES echter zien de betere van de twee ploegen te zijn.

Coach Mater begon de wedstrijd met Sjoerd Hoogendoorn, Joël van der Schans, Addie van der Veen, Niels Bakker, Mitchel van Kesteren, Thomas Rosier en Jordy Streng.

De wedstrijd ging het in het begin van de set gelijk op tot 6-6, waarna Van Kesteren een ace wist te serveren door de bal achter de hoge passlijn van de bezoekers weg te leggen. Spelverdeler Ruben de Vries van Dynamo liet echter ook zien dat hij een goede floatservice in huis had waardoor Dynamo een voorsprong van 9-11 pakte en Mater naar zijn eerste time-out greep. Dit pakte goed uit waarna VIVES op 12-12 langszij kwam.

Echter hierna volgde opnieuw een serviceserie van Dynamo, omdat VIVES de passing minder goed onder controle had. Dus reden voor Mater om opnieuw een time-out te nemen op 13-17. VIVES kwam deze serie echter niet meer te boven waardoor de eerste set verloren ging met 22-25.

In de tweede set startte de strijd tussen de twee voormalig diagonaalspelers van landskampioen Draisma Dynamo: Sjoerd Hoogendoorn vs. Mike van Cooten. Met twee aces deelde Hoogendoorn de eerste tik uit. Alec Murk kwam in de ploeg voor Van Kesteren toen Dynamo terugkwam tot 2-2. Onder leiding van een sterk scorende Rosier liep VIVES uit naar 13-8. Vervolgens was het de beurt aan Van Kooten, met vier scorende punten op rij bracht hij persoonlijk Dynamo terug tot 15-14, waarna Mater een time-out nam.

Hier stopte de opmars van Dynamo want het was Bakker die de side-out erna op service van Van Cooten een middenaanval snoeihard binnen de driemeter sloeg. Dynamo was nog aan het bekomen van de schrik maar ondertussen had Van der Schans met zijn service de voorsprong vergroot naar 18-14. Het slotakkoord van deze set was voor Murk, met twee aces vergrootte hij de voorsprong naar 21-15 en met een kill-block op Van Cooten maakte hij een eind aan de tweede set: 25-18.

In de derde set begon VIVES wat zwakjes, maar na sterke serviceseries van Rosier en Van der Schans leidde de thuisploeg met 12-7. De passlijn van VIVES viel opnieuw wat weg waardoor Dynamo terug kon komen tot 14-14 en Van Kesteren weer terug het veld in kwam voor Murk. Tot 19-19 ging het gelijk op in deze set, maar opnieuw werd VIVES daarna slordig waardoor Dynamo de derde set met 21-25 wist te winnen.

In de vierde set kwamen Evan Groenenberg en Fedde Plankeel binnen de lijnen voor Van der Veen en van der Schans. Op service van Groenenberg werd het eerste gaatje geslagen, waarna Plankeel dit vergrootte tot 8-3. Tot aan 15-10 wist VIVES deze royale voorsprong vast te houden, maar liet het Dynamo dan toch weer terugkomen tot 18-17. Dynamo wist echter nimmer op gelijke hoogte te komen en VIVES sleepte er een tiebreak uit door de vierde set met 25-23 te winnen.

In de vijfde set ging het tot aan 5-4 gelijk op waarna Bakker VIVES op een gaatje zette met een killblock op Van Cooten. Ook de vier punten die VIVES erna scoorde kwamen op conto van Bakker met nog drie killblocks. Met een killblock van de ingevallen Lars Oosterom en een ace van Plankeel kwam VIVES op 14-9 op matchpoint. Het slotakkoord was voor Sjoerd Hoogendoorn die het tweede matchpoint benutte.

Zo wint VIVES voor het eerst in de Topdivisie een vijfde set en stijgt het hierdoor van de vijfde naar de vierde plaats op de ranglijst. De top-5 zit echter met vier punten verschil nog erg dicht op elkaar. Volgende week speelt VIVES de laatste wedstrijd van het kalenderjaar thuis tegen Pegasus, de huidige nummer 6 op de ranglijst.