VIVES H1 wint opnieuw van VoCASA H2

VoV, 22-01-2024. 2:02 uur.  DePartyshop.nl VIVES H1 heeft de eerste thuiswedstrijd van 2024 met een 3-1 overwinning op VoCASA H2 afgesloten. Net als in de uitwedstrijd in Nijmegen gaven beide ploegen elkaar weinig ruimte maar was VIVES nipt de bovenliggende ploeg. Dankzij het verlies van VC Sneek stijgt VIVES nu naar de derde plaats op de ranglijst.

Hans Mater begon dit keer met het volgende zevental: Fedde Plankeel, Thomas Rosier, Mitchel van Kesteren, Evan Groenenberg, Addie van der Veen, Tomasz Gryglicki en Jordy Streng.

VIVES startte de wedstrijd goed op service van Plankeel. Vervolgens hielden beide ploegen elkaar in evenwicht door veel fouten te produceren vanaf de servicelijn. Pas op 13-13 kwamen de gasten uit Nijmegen voor het eerst langszij op het scorebord. VoCASA wist veel te scoren via de zogenaamde ‘nekaanvallen’ via Jip Kemperman, terwijl VIVES blokkerend goed vat had op de andere aanvallers in het paars.

Op service van Van Kesteren werd het beslissende gat in de eerste set geslagen door van 15-14 uit te lopen naar 19-14. De eerste twee setpunten werden nog niet benut door de thuisploeg, maar kenmerkend voor deze set was dat het eindigde met een foutservice van VoCASA, 25-20.

De eerste helft van de tweede set was wederom een gelijk opgaande strijd tot aan 13-13. Op dat moment paste Mater een dubbele wissel toe door Niels Bakker en Joël van der Schans in de ploeg te brengen voor Plankeel en Gryglicki. Waar de foutenlast vanaf de servicelijn hoog bleef van VoCASA kon VIVES ook niet een gat slaan en dus werd er op 16-17 weer terug gewisseld. Ook in de slotfase werd er zowel door VIVES als VoCASA volop gewisseld tot aan een stand van 22-23. Met een kill-block en een aanval via de blokkering van VIVES wist VoCASA echter de tweede set te winnen met 22-25.

Het begin van de derde set leek een kopie van de eerste set. VIVES kwam aan het begin van de set op service van Plankeel op voorsprong, maar daarna kon VoCASA terugkomen dankzij een aantal servicefouten. De werklust en strijd binnen de lijnen van VIVES zorgde er echter voor dat deze fouten niet cruciaal waren voor het spelverloop. De rally’s werden langer dankzij goed verdedigingswerk, aanvallen van Gryglicki en Rosier werden nota bene door hunzelf met het hoofd uitgedekt. Het was een echt volleybalgevecht geworden, waar het publiek vol van kon genieten.

De stand van 13-13 stond weer op het scorebord, waarna Van der Schans in de ploeg kwam voor Plankeel. Beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte en op een stand van 19-20 nam Mater een time-out en kwam Plankeel weer terug het veld in. De punten bleven over een weer gaan tot 23-23 waarna het weer aan de beurt was voor Van der Schans op de spelverdeling bij de IJsselsteiners. Dankzij een aanvallende fout en een killblock van Van der Schans ging de derde set met 25-23 naar VIVES.

In de vierde set had VIVES goed grip op de service van VoCASA gekregen en wist het daardoor een hoog side-out percentage te halen. Op eigen service denderde VIVES door dankzij een aantal series van Rosier en Van Kesteren. De voorsprong liep hierdoor al snel uit naar een gat van vier punten tot 13-9. Het leek alsof de frivoliteit daarna de overhand nam bij VIVES, want ondanks dat er geen spelverdeler in het veld stond bij VoCASA, had VIVES moeite om het punt te maken waardoor VoCASA terug kon komen tot 15-14.

Na een goede aanval van Van der Veen gevolgd door de langste rally van de wedstrijd, waarbij de bal twaalf keer over het net heen ging (die misschien wel een punt voor VoCASA had moeten zijn), liep VIVES uit naar 17-14. VoCASA gaf zich nog niet gewonnen en kwam terug tot 18-17. Daarna was de blokkering van de IJsselsteiners de Nijmegenaren echter te machtig. VoCASA probeerde de handen van de blokkering op te zoeken maar of miste deze of er volgde een hard kill-block. Met twee kill-blocks van Van Kesteren en een van Groenenberg eindigde de wedstrijd in 25-21.

Het thuispubliek was hiermee de grote winnaar van de dag. Het was een spannende wedstrijd vol lange rally’s met uiteindelijk VIVES als winnaar. Dankzij deze overwinning stijgt VIVES naar de derde plaats op de ranglijst met 28 punten uit 13 wedstrijden. De achterstand op koploper Sudosa-Desto bedraagt slechts twee punten. Volgende week speelt VIVES uit in Amersfoort tegen AVV Keistad. AVV Keistad was tot nu de enige ploeg die in de IJsselhal wist te winnen, dus VIVES heeft iets recht te zetten.

gh @ VoV, verslag via VIVES PR-commissie, foto Peter van Zijl.