VNL-Dames, de strijd om de 3de en 4de plaats

VoV,19-06-2021. 5:05 uur. Gisteren had de volleybalwereld de ogen weer gericht op de VNL-dames competitie, die in Rimini aan hun laatste drie daagse begon. Voor twaalf van de zestien ploegen zit het er daarna op, de Top 4 gaat nog door in de halve finale voor de prijzenpot met de cheques met de grote bedragen.

Om het geheugen even op te frissen, de stand voorafgaand aan de vijfde ronde was:

• 01 t/m 04: USA 12-36, Brazilië 10-31, Japan 9-25, Turkije 9-24
  • 05 t/m 08: Rusland en NEDERLAND 8-23, Dom. Republiek 7-23, China 7-21
  • 09 t/m 12: België 5-11, Servië 4-14, Polen 4-13, Duitsland 4-12
  • 13 t/m 16: Canada 3-11, Zuid-Korea 3-9, Italië 2-9, Thailand 1-3.

Duidelijk is dat Nederland in ieder geval bij het slechtste scenario in het linker rijtje zal eindigen, ongeacht wat deze driedaagse nog brengt, omdat België maximaal een score van 8-20 kan behalen. In het positiefste geval zit een plaats bij de Top 4 er nog in.

Gisteren speelde Oranje tegen Turkije, dat met Duitsland kan concurreren als een van de tegenstanders, waartegen Oranje altijd die extra drang voelt om te tonen dat ze toch echt sterker zijn. Misschien ook omdat Guidetti bij beide trainer/ coach was/ is. Britt Bongaerts keek als volgt terug op de met 3-0 verloren wedstrijd: “We wisten dat Turkije een sterk team had en jammer genoeg lukte het ons niet om de eerste set te winnen, waarvoor we wel de kansen hadden. Daarna was het moeilijk voor ons, zij serveerden sterk en wij hadden problemen in de verdediging.”

Eda Erdem van Turkije: “We maakten in de eerste set te veel fouten, maar door de nipte zege kregen we ons zelfvertrouwen terug en gingen goed serveren. En ook het blok en de verdediging functioneerden daarna goed. We staan op de drempel van de Final Four en zijn daar erg blij mee”

Voor de nummers 1 en 2 van de ranglijst werden er geen al te grote problemen verwacht tegen Polen (USA) en Zuid-Korea. Maar vooraf weet je maar nooit waar een underdog de krachten vandaan haalt om een favoriet te verslaan.

Polen vs. USA.  De USA was als eerste team verzekerd van de Final Four, de nummer vijf in de stand kon de achterstand in gewonnen wedstrijden niet meer overbruggen. We dachten bij het zien van de setstanden dat dit misschien de oorzaak was van 27-29, 27-29 en 14-25. Maar voor USA speelden Hancock, Dixon, Thompson, Bartsch, Hill en Akinradewo, hetgeen we nu niet meteen het B-team willen noemen.

In de eerste set had USA een vroege 5-1 achterstand pas bij 22-22 weggewerkt, in de tweede set lukte het Polen om een 16-20 achterstand bij 23-23 ongedaan te maken. Maar beide keren ging de winst naar USA. De derde set was een vluggertje, Van 8-10 naar 9-15 en vervolgens winnen. Stysiak, Thompson en Bartsch scoorden allemaal 17 keer.

Zuid-Korea vs. Brazilië leverde Brazilië  (foto bovenaan) via een 0-3 zege de volle buit op. Alleen in de tweede set kon Zuid-Korea onder aanvoering van Yeon Koung Kim, totaal 17 punten, tot het laatst bijblijven (23-25 verlies), in de andere sets was er met twee keer 18-25 een afgetekende Braziliaanse zege. Fé Garay en Tandara scoorden ieder 13 keer. Brazilië had een 6 om 12 voordeel op blok en serve en ze maakten acht punten minder voor Korea dan dat ze er terugkregen.

De strijd om het derde en vierde ticket voor de Final Four lag nog geheel open, Turkije nam er door de winst op Nederland een voorschot op, maar zal in de laatste twee duels aan met name Brazilië een zware kluif hebben. Japan deed ook goede zaken met winst op de Dominicaanse Republiek. China, Rusland en Nederland  behouden een theoretische kans, al hebben ze het niet meer in eigen hand.

Turkije vs. Nederland werd 3-0, zie daarvoor het separaat door ons geplaatste verslag.

Japan vs. Dom. Republiek. Japan heeft de aanval van de Dominicaanse Republiek op een top 4 plaats afgeslagen, al kostte het wel veel moeite. De ploeg uit de Caraïben kwam met 0-2 voor (18-25, 24-26), maar kon de wedstrijd in de volgende drie sets niet in haar voordeel beslissen. Met 25-22 en 25-15 maakte Japan eerst gelijk, waarna ze ook de tiebreak met 15-11 pakten.

Tot 20-20 in de derde set deed de Dominicaanse Republiek mee om de winst, een serie van drie punten maakte aan de droom een einde, waarna de vierde set heel dik verloren ging na 11-4 en 18-10. Bij 11-9 in de vijfde set had Japan het beslissende verschil te pakken. Met nog twee duels te gaan zal de Dominicaanse Republiek niet meer voor een Top 4 plaats in aanmerking komen.

Er werd door veel dames stevig gescoord, Brayelin Martinez maakte er 31, De La Cruz 26, Ishikawa 24 en Koga 23. Japan had de betere score op serve en blok (16 om 8) en de lagere foutenlast (14 om 18, hetgeen voor een vijfsetter wel erg laag is)

China vs. Rusland: Grootmachten tegen elkaar. Daar staat dan het nodige prestige op het spel. Ineens besefte China in de eerste set dat ze eigenlijk heel goed waren, dat besef kwam bij een 13-17 achterstand en daarop volgde een serie van tien punten (!!!) voor een 23-17 stand, waarna ze de set met 25-18 wonnen.

In de tweede set werkte China rond de tweede technische time out een achterstand van een drietal punten weg, de 13-16 werd 18-17 en in de finale bleven ze met 25-23 aan de goede kant van de score. En in de derde set speelden ze zich naar een 16-10 voorsprong bij de tweede technische time out en pakten via 25-16 de 3-0 zege.

Met 61 om 42 scores aan het net had China aanvallend en blokkerend heel veel voordeel. Y.Y. Li scoorde 19 keer, Zhu Ting 15 keer en voor Rusland waren Goncharova en Voronkova met 14 en 13 punten de belangrijkste puntenmakers.

Verder stonden nog op het programma de wedstrijden, die nog belangrijk zijn voor de plaatsbepaling in de definitieve eindstand na de achtste plaats.

Duitsland vs. Servië: Onze Oosterburen versloegen de ‘Weltmeister’ met 3-0. Via 25-23, 25-16 en 25-21. “Im Angrif” waren ze vanaf “der Anpfiff” de betere ploeg met totaal 48 om 31 aanvallende scores. Hanna Orthmann werd met 15 punten de topscorer. Na de 23-22 in de eerste set sloeg ‘die Mannschaft’ zich naar 25-23, in de tweede set liepen ze na 4-4 uit naar 14-7 en 21-12, waarna ze met 25-16 wonnen. In de derde set veranderden ze een 20-21 achterstand in een 25-21 zege.

Thailand vs. België: In de eerste drie sets waren de teams op een paar punten na elkaars gelijke. Maar die paar zorgden er wel voor dat België via 23-25, 24-26 en 25-23 op een 1-2 voorsprong kwam. In de vierde set gaven onze Zuiderburen de rode lantaarndrager een flink pak slaag, na 6-11 en 9-16 ging de setwinst met 15-25 naar België. Britt Herbots was weer goed op dreef, ze scoorde 33 keer. Van Avermaet deed met 21 punten ook een stevig puntenduit in het zakje.

Canada vs. Italië werd in drie sets beslist in het voordeel van Italië. Met 18-25, 20-25 en nogmaals 20-25 bleven ze VNL-debutant Canada drie keer de baas. Nwakalor werd met 18 punten topscorer van de partij.

De stand na gisteren, met als basis het aantal gewonnen wedstrijden en behaalde punten is:

• 01 t/m 04: USA 13-39*, Brazilië 11-34*, Turkije en Japan 10-27,
  • 05 t/m 08: China 8-24, Rusland en NEDERLAND 8-23, Dom. Republiek 7-24.
  • 09 t/m 12: België 6-14, Duitsland 5-15, Servië 4-14, Polen 4-13.
  • 13 t/m 16: Italië 3-12, Canada 3-11, Zuid-Korea 3-9, Thailand 1-3.