VNL-dames: Goud voor Turkije, brons naar Polen

VoV, 17-07-2023. 2:40 uur. Na een avond en nacht geweldig volleybal met prachtige acties aan weerszijden van het net waren de tickets voor de grote en kleine finale verdeeld. China en Turkije speelden voor het goud en de hoofdprijs, USA en Polen vochten tegen elkaar voor de derde plaats op het podium.

China vs. Turkije beloofde vanwege het geweldige niveau van beide teams in de halve finale een prachtige partij te worden. De ploegen maakten het volledig waar, met aan Turkse kant de buitenaanvallen van Melissa Vargas en Ebrar Karakurt en de sterke midspeelsters Eda Erdem en Zehra Günes als steunpilaren en bij China waren de middens en LI Yingying weer in vorm.

Het werd 1-3 voor Turkije in de eerste set via Vargas en het duurde tot 12-12 voordat China op gelijke hoogte was gekomen en na een uitgeslagen aanval van Vargas bij 13-12 de leiding kon overnemen. Na 15-13 maakte Turkije met een serie van vijf punten het verschil naar 15-18. Na de 18-20 scoorden Vargas, een benutte overpass van Günes en een ace van Karakurt de punten naar 18-23. Met een 4 om 1 score kwam China op 22-24, waarop Turkije de time out inging. Vargas sloeg haar ploeg daarna naar 22-25 en 0-1.

Turkije sloeg in de tweede set al vroeg een gaatje (2-5) en hield dat vast tot aan 5-9. China blokkeerde zich naar 9-10 waarop Turkije de time out inging en het eerste punt na die pauze scoorde. Na de ace van Vargas voor 10-13 ging China naar de zijlijn voor goede raad van hun coach Bin Cai.

Na die pauze serveerde Vargas nog een ace (10-14), daarna stal Li Yingying de show. Ze was  niet af te stoppen, niet vanaf de buitenkant met haar scorers naar 15-15 en met haar scores naar 19-16 en ook vanaf de 3 meter- en 9 meterlijn maakte ze daarna belangrijke punten voor haar ploeg, resulterend in een 23-18 voorsprong. Turkije kwam terug naar 24-22 voordat Li Yingying, who else?, de set uitmaakte met haar negende punt in deze set en de 25-22 er 1-1 in sets van maakte.

In set drie waren Vargas en Eda Erdem na de 5-7 tussenstand scorend erg succesvol met hun punten naar de 9-16 tussenstand. China herpakte zich in twee fases, eerst naar 12-16 en vervolgens via Li Yingying naar 14-17. Mokerslagen over en weer resulteerden in een 14-18 stand door Vargas. Turkije  hield het verschil van vier punten op het scorebord bij 17-21, waarna een driepunter volgde voor de 17-24 en setpoint. China kon nog twee punten laten noteren voordat een foutserve de set voor Turkije besliste (19-25).

De vierde set moest China winnen om de tiebreak te kunnen spelen. Een goede start (6-3) kreeg geen vervolg. Met name was fenomeen Vargas hun beul met het ene na het andere punt tot aan de 6-8, waarop China de time out inging. Ze scoorden 7-8, maar kregen daarna ook meteen de serie naar 7-12 tegen.  Turkije speelde fantastisch en leek full speed op hun eerste VNL-titel af te koersen. Het verschil bleef groot bij 9-16, voor China was het vechten tegen de bierkaai.

China had nog wel een sterke opwelling toen ze de achterstand tot 15-20 terugbrachten, maar Turkije was niet van plan om het eerste goud in de VNL ooit nog uit handen te geven. Na de 16-22 gaf China middels een foutserve en een uitgeslagen aanval twee punten weg, waarmee Turkije op ‘championship point’ kwam. Met een kill-block pakten ze met 16-25 winst de fel begeerde titel.

Turkije had een betere eigen score van 63 om 74 punten. Blokkerend (5 om 14) en serverend (4 om 8) maakten ze voornamelijk dat verschil. Vargas werd met 23 punten de topscorer van de partij.

Polen vs. USA eindigde in een 3-2 zege voor Polen. Na de 9-6 en 12-12 stand in de eerste set gaf Polen de thuisploeg het nakijken. Na 15-19 maakten ze de set in een keer uit (15-25). Op de libero na verving de USA staf de gehele ploeg na de eerste set, alleen Andrea Drews kwam vanaf de vierde set nog in de basis in actie. Mid Dana Rettke kreeg elke set invalbeurten, de rest bleef in het wissel vak.

USA won de tweede set heel dik met 25-16 (na 17-9), de derde set ging met 19-25 naar Polen, na 13-15 en 15-19 bleef Polen USA de baas voor 4.400 toeschouwers. Set vier ging met 25-18 naar USA, nadat er bij 17-17 een gelijke stand was liepen ze met één serie uit naar 24-17.

In de vijfde set kon USA een vroege 1-5 achterstand ongedaan maken bij 9-9, bij 14-13 en 15-14 kregen ze matchpoint, die onbenut bleven. Polen daarentegen sloeg zich na 15-16 met 15-17 naar de bronzen medaille. Magdalena Stysiak werd met 23 punten topscorer, bij USA maakte Avery Skinner, die vanaf de tweede set speelde, de meeste punten. Totaal 18.