Vizier op volleybal

 

VNL dames: Oranje laat Thailand kansloos

VoV, 18-06-2019. 14:45 uur. De Nederlandse damesploeg speelde vanmiddag in Ekaterinenburg, Rusland haar dertiende wedstrijd van de Volleybal Nations League tegen Thailand. Beide landen stonden voor begin van het duel in zeges en punten gelijk (4-13), op basis van de setscore (19/27 om 14/26) had Nederland de twaalfde plaats en Thailand de dertiende in de tussenstand.  Oranje was qua bezetting op oorlogssterkte naar Rusland vertrokken, alle geroutineerde troeven waren in de selectie present, aan bondscoach Morrison de taak om de juiste samenstelling van de starting seven te kiezen. Hij koos voor de volgende speelsters bij de eerste set:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts.
  • Libero: Myrthe Schoot.
  • Diagonaal: Lonneke Sloetjes
  • Midspeelsters: Yvon Belien, Juliët Lohuis
  • Passer lopers: Maret Balkestein – Grothues, Celeste Plak.

Van de negen keer dat Nederland en Thailand op een wereldtoernooi tegen elkaar speelden won Oranje er acht. Lang geleden (in 2010) verloor Oranje met 3-1 op het WK. Bij het laatste duel in 2018 werd het 3-0 voor Oranje.

Met een gewonnen punt via de video challenge nam Oranje met Juliët Lohuis aan serve een 3-0 voorsprong in de eerste set en dat bouwden ze verder uit naar 8-3 bij de eerste technische time out. Oranje bleef domineren, Slöetjes en Balkestein – Grothues scoorde vanaf de buitenkant , Beliën deed dat via de omloop en vanaf het midden en Oranje ging met 16-10 voor de tweede keer verplicht de pauze in en bij 18-10 haalde de Thaise coach zijn ploeg alweer naar de kant.

Het hielp, Thailand kwam terug naar 19-16, waarop Morrison de ploeg naar de zijlijn haalde en zoals zo vaak volgde er een foutserve voor 20-16. Maret Balkestein – Grothues serveerde Oranje naar 24-17, met behulp van scores aan het net van Lonneke Slöetjes en Juliët Lohuis. Celeste Plak nam het winnende punt voor haar rekening. Anne Buijs en Laura Dijkema kregen in deze set ook nog even speeltijd.

Nicole Koolhaas begon in de tweede set voor Yvon Beliën, verder geen wijzigingen in de starting seven. Via onder andere twee aces en een foutserve van Celeste Plak liep Oranje uit naar 5-4. Thailand volgde het voorbeeld van Plak en serveerde ook fout, waarna een paar Thaise fouten, een driemeter poeier van Plak, een score van Juliët Lohuis en een monster block van Nicole Koolhaas er 14-8 van maakten. Oranje ging met 16-10 de tweede technische time out in.

Marrit Jasper kwam bij 16-11 binnen de lijnen en wat later maakten ook Buijs en Dijkema hun opwachting weer. Anne Buijs klepperde de 20-14 en 22-16 tegen de vloer bij Thailand, Thailand won een video challenge en kwam op 22-17, echter bedreigend was dit niet. Ook na het ace en blokpunt voor 22-19 was er geen paniek bij Oranje, ook al drukte Morrison op de ‘panic button’ voor een pauze. Anne Buijs brak de Thaise serie (23-20), waarna twee Nederlandse blokpunten de deur voor Thailand dicht gooiden.

Na een gewonnen lange rally in de derde set kwam Thailand op 4-5 voor nadat ze eerder met 3-2 hadden achtergestaan. Met een ace van Lonneke Slöetjes voor 8-6 ging de eerste technische time out in. Bij 10-7 stonden de teams alweer langs de kant, op verzoek van Thailand. Oranje nam weer afstand, langzaam maar zeker, bij 14-9 was het verschil alweer vijf punten. En bij 19-11, na een paar kill- blocks van o.a. Juliët Lohuis nog veel meer. Thailand kwam er niet meer aan te pas, na 21-12, een ace van Slöetjes, won Oranje met 25-16, Celeste Plak scoorde het laatste punt.

Oranje had aanvallend een 44 om 33 betere score en blokkerend was dat 12 om 2. Lonneke Slöetjes werd met 15 punten topscorer. Morgen is USA de tegenstander, daar mag iets meer weerstand van worden verwacht, verwachten we.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.