VNL- dames, Oranje uit Top 4, China rukt op.

VoV, 15-06-2021. 5:25 uur. De derde speeldag van de vierde ronde werd afgesloten met de klapper van de dag namelijk USA vs. Turkije. Daarvoor hadden Brazilië, Japan, Rusland en China hun ambities om bij de eerste vier te eindigen al met een zege onderstreept. En Nederland?  Nederland speelde tegen de Dominicaanse Republiek, het powerteam uit de Cariben. En verloor met 3-1.

Anne Buijs keek op dat duel als volgt terug: “Het was een lastige wedstrijd voor ons. De tegenstander had een fysiek sterk team, we speelden een cleane wedstrijd, met een goede servepass, goede opslagen, goede set – ups, maar met een minder goede aanval. We waren bovendien moe en misten scherpte. Belangrijk om nu onze rust te pakken en ons op de laatste serie van drie voor te bereiden.”  Marte van de Dom. Republiek: “Het was bekend dat Nederland een goed team had, maar vandaag speelden we als team beter dan zij. We knokten er keihard voor, verdedigden heel veel. Hun blok was goed.”

Over de overige wedstrijden van de teams in de Top 5, de ploegen die er goed voorstaan om naar de Final Four door te gaan, kunnen we als volgt berichten, te beginnen met de klapper van de dag:

USA (1) vs. Turkije (3): De USA bleef ongeslagen, ook Turkije was niet bij machte de USA-volleybalvesting aan het wankelen te brengen. Het werd 1-1 via 25-21 en 23-25. In de eerste set liep USA via een serie van 15-15 naar 20-15 beslissend uit, in de tweede konden ze een 16-23 achterstand nog bijna (23-24) ongedaan maken.

In de derde en vierde set kwam Turkije er niet meer aan te pas. Met 25-15 (serie van 14-10 naar 20-10) en 25-14 (serie van 13-12 naar 21-12) pakten ze de duidelijke winst. Thompson (USA, 19 punten, foto bovenaan) en Karakurt (Turkije, 18 punten) werden de topscorers. De aanvallende scores (61 om 44) maakten voor een groot deel het verschil.

Jordan Larson van USA: “We wisten dat het een echt gevecht om de zege zou gaan worden, waarbij onze aanval het verschil maakte, bediend door de prima spelverdeling van Jordyn Poulder.” Tugba Senoglu van Turkije: “We waren goed voorbereid, beide ploegen speelden goed, maar op de belangrijke momenten was USA via hun breakpoints gewoon beter.”

Brazilië (2) vs. Thailand (16): Brazilië won heel eenvoudig van rode lantaarndrager Thailand, dat per set 11, 14 en 10 punten meekreeg. De 59 om 27 eigen punten vertellen bijna het hele verhaal, de 8 om 16 foutenlast maken het verhaal compleet.

België (9) vs. Japan (5): Japan boekte de negende zege. Met 1-3. De eerste set ging met 25-23 naar onze Zuiderburen doordat ze Japan blokkerend aftroefden. In set twee kon Japan de stand met 22-25 gelijktrekken, in de derde veranderden ze een 16-14 achterstand in 17-19 en 18-23 en wonnen ze met 21-25. De vierde set ging met dezelfde uitslag naar Japan.

Debet aan het verlies van België was vooral de 33 om 18 foutenlast. De 14 om 3 blokpunten konden dat verschil niet goedmaken. Herbots scoorde 26 keer, Koga liet er 21 voor Japan noteren.

Britt Herbots vertelde dat Japan onvoorstelbaar goed verdedigde. “Ze hebben niet het grootste en sterkste team maar hun samenwerking is fantastisch. Tegen hen spelen betekent geduld hebben, tot de kans benut kan worden.” Erika Araki van Japan: “Onze servepass en verdediging brachten ons vandaag de zege, België heeft een goed team met een goed blok en een sterke serve.”

Over de overige wedstrijden, waarbij Rusland en China nog terdege kans maken op een Final Four plaats kunnen we als onderstaand berichten:

China vs. Italië: China zet zijn opmars in de ranglijst voort. Tegen Italië pakten ze opnieuw een 3-0 zege via de setstanden 25-19, 25-11 en nogmaals 25-19. De zeer lage foutenlast (7 scores voor de tegenpartij) en het grote voordeel op de eigen score beslisten het duel. Y.Y. Li werd met 19 punten topscorer. Bij Italië was Mingardi de speelster met de meeste punten achter haar naam.

Rusland vs. Servië: Zo makkelijk als het in de eerste set ging (25-8) zo moeilijk ging het in de derde (25-23) en laatste set voor Rusland. Daartussen lieten ze een 25-17 noteren, hetgeen dus in totaal goed was voor een 3-0 zege. Aces (11 om 3) en aanval (43 om 27 punten) gaven Rusland het ruime voordeel in de totaalscore. Fedorovtseva werd met 12 punten topscorer, zij speelt voor Rusland.

Duitsland vs. Polen. Onze Oosterburen tegen hun Oosterburen. Duitsland boekte de vierde zege en staat nu gelijk met Polen in gewonnen wedstrijden, maar heeft een puntje minder. Twee sets werden met 25-23 beslist, de tweede set was met 25-20 voor Duitsland. Drewniok en Orthmann werden met 15 en 13 punten de vaakst scorende speelsters bij Duitsland, Stysiak was dat met 13 punten bij Polen.

Zuid- Korea vs. Canada: Een thriller, waarbij de eerste set met 16-25 naar Canada ging en de tweede met 25-18 (na 16-9) naar Zuid-Korea. De derde was een spektakelstuk van jewelste met een tussentijdse stand van 17-12, die door Canada bij 23-23 ongedaan was gemaakt en met 27-29 werd gewonnen.

In de Koreaanse wisselhoek zagen we speelsters bij 26-25 met gevouwen handen en gesloten ogen een schietgebedje doen. Wellicht werd Maha Brahma verzocht om hulp, maar dat werd niet verhoord, waarschijnlijk was deze hogere macht te druk om de schietgebedjes van Thailand aan te horen, dat ongeveer tegelijk van het veld werd geslagen door Brazilië.

Korea won de vierde set met 25-20 en kon in de vijfde, waarschijnlijk had Maha Brahma toen tijd, een 0-4 achterstand via de handen van Kim en Park bij 11-11 ongedaan maken en een 12-14 alsnog veranderen in een 21-19 en 3-2 zege.

Na twaalf duels en met nog drie wedstrijden te gaan is de stand, met vermelding van gewonnen duels en behaalde punten:

• 01 t/m 04: USA 12-36, Brazilië 10-31, Japan 9-25, Turkije 9-24
  • 05 t/m 08: Rusland en NEDERLAND 8-23, Dom. Republiek 7-23, China 7-21.
  • 09 t/m 12: België 5-11, Servië 4-14, Polen 4-13, Duitsland 4-12
  • 13 t/m 16: Canada 3-11, Zuid-Korea 3-9, Italië 2-9 en Thailand 1-3.

Vandaag is het weer de beurt aan de mannen. Zij eisen alle aandacht op. De Oranje mannen hebben een latertje, ze spelen om 21:00 uur tegen Frankrijk.