VNL-dames: Oranje wint met 3-0 van Thailand

VoV, 27-06-2023. 17:46 uur.  Nederland is voor de derde week van de VNL League in Bangkok, Thailand. Vanuit Hongkong is staf en selectie naar Bangkok gereisd, er werd de voorkeur aan gegeven om tussendoor niet naar Nederland terug te keren. In Bangkok neemt Oranje, dat op de 12de plaats in de VNL-ranglijst staat. het achtereenvolgens op tegen Thailand (13), Kroatië (14), Japan ((7) en Canada (10), met tussen haakje de stand van de teams op de ranglijst.

Gezien deze standen en de resultaten uit het verleden, we weten allemaal dat die geen garantie op succes in het heden geven, zou het zomaar de succesvolste week van de Oranje dames in deze editie kunnen worden. Drie overwinningen behoren zeer zeker tot de mogelijkheden. Een zege tegen Thailand, dat vorig jaar op he WK in Nederland een van de smaakmakers was, zou een heel mooi begin van de week zijn.

Thailand staat zoals gezegd op de 13de plaats met 2 zeges en 8 punten. De punten werden behaald tegen Canada en Zuid-Korea (2x 3-0 winst) en tegen Italië en Servië (2 x 3-2 verlies). Tegen Polen, USA en Kroatië werd met 3-0 verloren, van Duitsland werd via een viersetter verloren. Oranje staat een plaatsje hoger op de ranglijst met ook 8 punten uit 2 gewonnen wedstrijden omdat ze een setje meer wonnen.

Bondscoach Felix Koslowski begon met Britt Bongaerts op spelverdeling, Florien Reesink op de liberopositie, Celeste Plak op diagonaal, Juliët Lohuis en Indy Baijens op mid en teamcaptain Nika Daalderop en Jolien Knollema op de passer loper. In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten voor Eline Timmerman.

In de eerste set keek Oranje vanaf de 0-1 tot aan de 23-24 tegen één of meerdere punten achterstand aan. Een gelijkmaker zat er in die periode niet in. Thailand speelde voor 7.000 fanatiek meelevende supporters een sterke side out en bleef ook via Nederlandse hulp de leiding vasthouden. Vanaf 4-5 tot aan 11-12 scoorden de teams hun side outs, daarop volgde de side out en breakpoint van Thailand voor de 11-14. Met een ace van Britt Bongaerts kwam Oranje terug op één punt bij 14-15.

Thailand sloeg zich vervolgens naar 16-20. Moest echter na een blokpunt van Jolien Knollema en een aanvallende fout bij 18-20 de time out in. De fans zagen hun ploeg bij 19-23 twee side outs verwijderd van de setwinst. Indy Baijens en Nika Daalderop hielden Oranje ‘in leven’ (22-23) en na de uitgeslagen aanval van Daalderop (22-24) scoorde Juliët Lohuis via de veel gehanteerde omloopbal en serveerde Brit Bongaerts haar tweede ace van de set voor de 24-24 gelijke stand. Celeste Plak blokkeerde Oranje voor het eerst in de set op voorsprong (25-24), Thailand kreeg op 25-26 setpoint, maar hun foutserve en scores van Juliët Lohuis en Jolien Knollema bezorgden oranje alsnog de winst met 28-26.

Nadat Oranje de eerste set gewonnen had heeft het in de wedstrijd niet meer op achterstand gestaan. In set twee ging het van 5-2 (kill-block Indy Baijens) via 10-6 (ace Britt Bongaerts) naar 15-10. Na de 11-10 namen Celeste Plak (in de brievenbus), Juliët Lohuis (ace) en Jolien Knollema de punten in de serie naar het verschil van vier punten voor hun rekening.

Oranje bleef het verschil vasthouden, bij 19-14 ging Thailand de time out in, scoorde na de pauze de 19-15 maar de omloopscore en het sterke blokkeren van Nederland tilden de tussenstand naar 22-16. Met een snelle midcombinatie, die door Indy Baijens werd afgerond kwam Oranje op setpoint, vervolgens sloeg Thailand uit voor de 25-18 setwinst voor Nederland end e 2-0 stand.

Britt Bongaerts serveerde Oranje in de derde set naar een 4-0 voorsprong, bij 6-1 ging Thailand de time out in. Nederland hield ook in deze set de voorsprong stevig in handen, Thailand kwam enkele keren op twee punten achterstand ((11-9 tot 16-14) maar slaagde er niet in om de aansluitende treffer te scoren. Oranje had de hoge verdediging prima op orde hetgeen onder andere bleek uit de 11 om 0 blokpunten gedurende de hele wedstrijd. En uit het feit dat Thailand geen enkel ace kon scoren.

Na de 16-14 liep Oranje uit naar 18-14, Thailand kwam terug naar 20-18, maar de zoveelste omloopscore in de wedstrijd zette Nederland niet veel later op 22-19 en het elfde blokpunt maakte er 23-19 van. Beide scores kwamen op naam van Indy Baijens. Thailand kon nog één keer tegenscoren voordat Nederland de set en de wedstrijd voor zich besliste.

Topscorer bij Nederland werd Jolien Knollema met 15 treffers, Indy Baijens en Nika Daalderop kwamen tot 12 punten en Celeste Plak, Juliët Lohuis en Britt Bongaerts maakten 9, 7 en 5 punten voor Nederland.