VNL-Dames: Polen en USA naar halve finale

VoV, 13-07-2023. 4:41 uur. Gisteravond en vannacht werden de eerste twee duels in de kwartfinales bij de VNL-dames gespeeld. In Arlington, USA stonden vanaf 23:00 uur gisteravond Polen en Duitsland tegenover elkaar en vannacht vanaf 2:30 waren USA en Japan elkaars tegenstander.

Polen vs. Duitsland. Beide teams behoorden vorig jaar niet tot de Top 8 van de VNL, zij werden respectievelijk 13de en 10de in de eindstand en doen het dus in deze editie, waarin Polen de poulefase als koploper afsloopt en Duitsland via de achtste positie doorging, veel beter. In de poulefase was er een 3-2 zege voor Polen.

Duitsland kwalificeerde zich voor het eerst in 14 jaar bij de laatste acht van wat eerst de World League was en nu de Volleybal Nations League heet. Ze zijn onnoemlijk trots op zichzelf en willen alleen maar genieten, aan het resultaat denkt men niet eens, zegt men.

Duitsland verloor met 3-1 via de setstanden 25-12, 21-25, 25-21 en 26-24. In de eerste set kon Polen na 10-9 via 14-9 het verschil naar 19-11 maken. In set 2 nam Duitsland een 13-20 voorsprong, had daarvan bij 19-20 nog één puntje over, maar liet zich daarna niet meer verrassen. In de derde set waren de rollen omgekeerd en won Polen via 21-16 en 24-19 met 25-21. En in de vierde set slaagden onze Oosterburen er bijna in een tiebreak af te dwingen. Van 23-20 achter kwamen ze terug naar 23-23, na 24-24 scoorde Polen de beslissende punten voor het ticket naar de halve finale.

Hannah Orthmann werd met 22 punten de topscorer van de match, Magdalena Stysiak en Olivia Rozanski van Polen scoorden beiden 18 keer. Polen had de betere scores via de aanval (64 om 57) en het blok (10 om 5). Duitsland scoorde serverend (2 om 6) beter.

USA vs.  Japan: Uiteraard was USA de topfavoriet bij de thuisfans, Zij hadden echter in de poulefase wel de nodige moeite met Japan gehad en er met 3-2 van gewonnen. In de 2022 editie van de VNL werd USA 5de en Japan 7de.

USA won de eerste twee sets met 25-23 en 25-21. Japan had in de eerste set bij 11-11 een vroege achterstand ingehaald, moest echter meteen weer in de achtervolging (14-11, 20-15) en kon bij 23-23 de gelijke stand laten noteren. Toen sloeg USA alsnog beslissend toe. En in de tweede set was de stand bij 10-10 en 15-15 in evenwicht. USA behaalde beslissend voordeel van 18-17 naar 22-18 en won de set vervolgens met 25-21.

In set drie lag het initiatief vanaf het begin (1-3, 3-6, 6-10) bij Japan. Ze liepen uit naar 9-14, 11-16 en 12-19 om de set met 18-25 af te sluiten. In de setfinale kreeg Japan via Amerikaanse foutserves het 22ste, 23ste en 24ste punt gemakkelijk bijgeschreven. In set vier had USA bij 15-8 en 18-10 een zeer ruime voorsprong, die slonk echter snel (21-18), waarop ze de time out ingingen bij die stand. Op het juiste moment, want daarna maakten ze de set en de wedstrijd in een keer uit (25-18).

Voor vandaag staan verder nog op het programma Brazilië vs. China (17:30 NL-tijd) en Turkije vs. Italië (21:00 uur NL-tijd).