VNL-dames: Stuntzege Oranje vs. koploper Japan

VoV, 30-06-2022. 3:30 uur. De Oranje volleybalvrouwen zijn voor hun derde VNL- week in Calgary, Canada waar ze een uitdagend programma voorgeschoteld krijgen met wedstrijden tegen koploper Japan, Turkije, Canada en België.

Japan was vannacht de eerste tegenstander, zij zijn nog ongeslagen na 8 wedstrijden, wonnen 5 keer met 3-0, 2 keer was er een 3-1 zege en 1 keer was er tiebreakwinst. Dat leverde totaal 23 punten op. Japan heeft nog 1 puntje nodig om verzekerd te zijn van een plaats in de kwartfinales. Bij Japan zijn Sarina Koga en Arisa Innoue de topschutters. Met zijn beiden namen ze al 297 punten voor hun rekening, ofwel samen gemiddeld 37 per wedstrijd.

De statistieken van Oranje zien er wel een stuk beroerder uit. Tot nu was er 1 overwinning en 7 nederlagen. Van hekkensluiter Zuid-Korea werd met 3-0 gewonnen, verder werd via 3 keer 3-2, 2 keer 3-1 en 2 keer 3-0 verlies het totale aantal van 6 punten gesprokkeld. Daarmee staat Oranje voorlaatste. Op de FIVB World Ranking staat Japan 5de, Nederland bezet de 10de plaats.

Bondscoach Selinger liet tegen Japan de volgende starting six aan de uitdaging beginnen:

• Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Anne Buijs, Fleur Savelkoel
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis, Eline Timmerman.

In de loop van de wedstrijd waren er voor Marrit Jasper, Laura Dijkema en Elles Dambrink invalbeurten. In de selectie was de nog niet wedstrijdfitte Nika Daalderop vervangen door Demi Korevaar.

Oranje speelde een prima wedstrijd. Prachtige rally’s met geweldige verdedigende acties, zowel blokkerend als via spectaculaire digs in het achterveld.  Na een 2-1 achterstand in sets en na 15-8 in de vierde set kon Oranje de wedstrijd laten kantelen. Oranje won de vierde set en wist daarna de tiebreak met 10-15 winst af te sluiten.

In het begin van de eerste set had Japan via Ishikawa een aantal keren succes en scoorde vlotte punten via drie aces. Bij Oranje nam Fleur Savelkoel vanaf linksvoor een paar punten voor haar rekening tot aan de 12-9 tussenstand bij de technische time out. Oranje scoorde de aansluitende treffer bij 12-11, na 15-12 maakten Juliët Lohuis en Fleur Savelkoel de punten voor de 15-14 tussenstand, na 16-14 was teamcaptain Anne Buijs degene die Nederland naast Japan sloeg bij 16-16.

Oranje ging de time out in bij 20-17, kwam via Fleur Savelkoel opnieuw terug (20-19) en kon ook na 23-20 opnieuw aanklampen. Opnieuw waren Juliët Lohuis (blokpunt) en Fleur Savelkoel er verantwoordelijk voor dat het 23-22 werd. Japan ging de time out in, scoorde via een snelle midaanval na die pauze de 24-22 en gaf via een foutserve Oranje het 23ste punt. Het laatste punt was echter voor Japan (25-23). Nederland had zich knap staande gehouden, maar miste in de laatste rally jammer genoeg de mogelijkheid op de gelijkmaker.

Japan nam in de tweede set een snelle voorsprong van drie punten (5-2), Juliët Lohuis bracht het verschil terug naar ééntje bij 6-5, maar daarna pakte Japan een paar breakpoints en ging met 12-9 de verplichte pauze in. Oranje kwam geweldig sterk terug na de pauze. Van 13-11 achter maakten ze een 13-16 voorsprong, mede door scores van Lohuis en Buijs. Japan vluchtte de time out om aan het aanvalsgeweld van Oranje te ontsnappen.

Eline Timmerman bracht het verschil op vier punten bij 15-19, Koga sloeg Japan naar 18-21 waarna Celeste Plak en Anne Buijs, na een geweldige rally, Oranje naar 18-23 sloegen. Fleur Savelkoel zette Oranje op setpoint, Koga kon met een lobje nog een keer tegenscoren, voordat Celeste Plak met een driemeter aanval de set met 20-25 voor Oranje besliste. Een prima set van Nederland.

In de derde set kwam Oranje met 6-8 en 7-9 voor, een driepunter van Japan veranderde dat in 10-9 en op side out scores ging de stand naar 12-11 bij de technische time out. Japan pakte de eerste drie punten na de verplichte pauze (15-11) waarop Selinger de ploeg naar de zijlijn haalde.

Oranje bleef op afstand volgen (18-14, 21-17), maar kon bij het begin van de big points de achterstand in één keer wegwerken. Na de dubbele wissel op 21-17 (Dijkema voor Plak, Dambrink voor Bongaerts) kwam Oranje terug naar 21-21. Anne Buijs scoorde de punten nummer 23 en 24, waarmee Oranje bij 23-24 op setpoint kwam. Japan kwam na een aanvallende fout van Oranje bij 25-24 op setpoint, een driemeter score van Koga besliste de set met 26-24, waarmee het dus 2-1 in sets werd.

Met een serie van drie en vier punten maakte Japan van een 5-7 achterstand een 12-8 voorsprong bij de technische time out in de vierde set. Koga en Buijs waren tot die tussenstand succesvol met drie en vier punten. Na de pauze voegde Japan nog drie punten aan de serie van vier toe, waarmee ze op 15-8 kwamen. Plak brak de serie, Oranje vocht zich terug naar 15-12.

De inhaalrace werd na scores van Lohuis en Savelkoel bij 18-18 met succes afgerond, twee aces van Juliet Lohuis brachten Oranje met 19-22 aan de leiding. Nederland gaf dit niet meer weg, Plak zette Oranje bij 21-24 op setpoint, dat blokkerend werd verzilverd voor de 21-25 setwinst. En dat na 15-8 achter of wel een score van 6 om 17 punten.

In de tiebreak nam Oranje vlot een 1-5 voorsprong, bleef sterk aanvallen en blokkeren en hield bij 6-8 en 9-11 een beslissend verschil vast. De middens Timmerman en Lohuis verdubbelden het verschil bij 9-13, waarna Fleur Savelkoel met de laatste twee punten van de wedstrijd Oranje de 10-15 zege bezorgde.

Oranje maakte het verschil blokkerend met 2 om 16 blokpunten. Hiervan nam Juliët Lohuis er 4 voor haar rekening, Anne Buijs, Fleur Savelkoel en Eline Timmerman scoorden 3 keer blokkerend. In de overige scorende onderdelen zat minimaal verschil.

Vijf Oranje speelsters kwamen met hun totaalscores in de dubbele cijfers, Anne Buijs maakte 22 punten, Fleur Savelkoel liet er 20 noteren en Celeste Plak, Juliët Lohuis en Eline Timmerman kwamen tot 16 punten.