VNL-dames: Thailand als achtste naar kwartfinales

VoV, 04-07-2022. 3:35 uur. Bij de laatste ronde van de VNL-competitie bij de dames waren er nog een paar wedstrijden die belangrijk waren voor een plaatsje bij de top acht. Bij de duels Duitsland vs. Canada, Thailand vs. Italië, USA vs. Duitsland en Nederland vs. Canada moest duidelijk worden welke ploeg zich als laatste zou gaan plaatsen. De overige wedstrijden waren belangrijk voor de positionering op de ranglijst.

Japan vs. Servië eindigde in 1-3 voor de Servische ploeg. Na de verloren eerste set (25-22) pakte Servië de winnende draad op en sloot de volgende drie sets winnend af. Via 20-25, 19-25 en 22-25. Aanval en blok gaven een totaalscore van 58 om 74. Lazovic werd met 22 punten de topscorer.

China vs. Korea werd met een 3-1 zege voor China afgesloten. Korea bleef dus het hele toernooi zonder wedstrijdwinst, zelfs zonder wedstrijdpunt. Al was het daar met 2-1 in sets achter bij 22-24 in de vierde set wel heel dichtbij. China pakte echter nog de winst met 26-24. De andere sets eindigden in 25-13, 19-25, en 25-19. Y.Y. Li werd met 23 punten de topscorer.

Polen vs. Bulgarije werd een 1-3 zege voor gastland Bulgarije. Polen kon de eerste set met 25-22 voor zich beslissen, daarna was de thuisploeg met 13-25, 17-25 en 22-25 drie keer de bovenliggende partij. Aanvallend (een +11 score) en in de foutenlast (een -8 score) behaalde Bulgarije het beslissende voordeel.

België vs. Japan werd in vijf sets beslist. Met tiebreakwinst voor onze Zuiderburen. De eerste en derde set gingen met 25-16 en 25-19 naar België, de tweede en vierde waren met 18-25 en 11-25 voor Japan. In de tiebreak had België het meeste over en won met 15-10. Britt Herbots was voor de zoveelste keer de topscorer met 29 punten.

Een overzicht van de wedstrijden die belangrijk waren voor de achtste plaats:

Duitsland (foto boven) deed in hun eerste partij goede zaken door Canada met 3-1 te verslaan. Via 25-19 werd het 1-0 en Canada kwam gelijk door de tweede set met 19-25 te winnen. Na de 24-20 in de derde set wist Duitsland nipt met 27-25 te winnen en in de vierde set hadden ze na 22-19 en 22-21 ook bij 25-23 het minimale verschil op het scorebord staan. Gray scoorde 26 keer, van Ryk maakte er 22, evenveel als Orthmann van Duitsland. Duitsland kwam door deze zege op 4-14, Canada bleef op 4-12 staan voor wat betreft gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

Thailand begon als de nummer acht van de ranglijst aan de laatste wedstrijd. Tegenstander was Italië. Zij waren als eerste van de kanshebbers op het laatste ticket aan de beurt en konden dus de wedstrijden na hen tot potjes om alleen de eer degraderen. Maar dat lukte tegen het sterke Italië niet. Thailand verloor met 0-3 via de setstanden 20-25 en twee keer 14-25. De 0 om 13 scores voor blokpunten en aces alsmede de 34 om 50 aanvallende punten maakten duidelijk dat er maar één team de beste was en recht op de winst had. Egonu werd met 24 punten topscorer.

Thailand bleef dus op 15 punten staan en moest maar afwachten wat Duitsland nog als resultaat na hen zouden behalen tegen USA.

Duitsland speelde binnen 24 uur na hun zege op Canada tegen koploper USA.  Onze Oosterburen konden niet stunten en leden een 3-1 nederlaag via de setstanden 17-25, 13-25, 25-13 en 22-25. En ze slaagden dus niet om Thailand het laatste ticket voor de achtste finale te ontfutselen. En daarmee was de strijd om de acht bovenste plaatsen dus beslist en kon Thailand hun reis naar Ankara boeken.

Canada nam het binnen 24 uur na hun verlies vs. Duitsland op tegen Nederland. Er stond niets meer op het spel, maar de teams maakten er toch een mooie pot volleybal van, die in een 3-1 zege voor Nederland eindigde. Lees ons separaat geplaatste verslag voor nadere info.

De eindstand 2022 na de poulefase is, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 08> Thailand 5-15
  • De hierboven genoemde teams vervolgen het toernooi met de kwartfinales in Ankara.
  • 16> Zuid-Korea 0-0

De kwartfinales worden op 13 en 14 juli gespeeld, op 16 juli volgen dan de halve finales en op 17 juli is de strijd om het goud en het brons. De koppelingen in de kwartfinale zijn ook al bekend en de volgende teams nemen het tegen elkaar op: