VNL-dames: Vierde zege Oranje op rij. Japan met 3-1 verslagen.

VoV, 30-06-2023. 14:30 uur. In de voorlaatste wedstrijd van de Oranje dames in de poulefase van de VNL-competitie van dit jaar was Japan de tegenstander. Een ploeg van een ander niveau dan de teams waarvan Oranje in de laatste drie wedstrijden (Bulgarije, Thailand en Kroatië) drie keer met 3-0 had gewonnen.

Japan staat zesde in de tussenstand voor het begin van dit duel en boekte onder andere verrassende tiebreakzeges tegen USA en Turkije, teams die nu nog op het podium staan. Tegen gemeenschappelijke tegenstanders in dit toernooi behaalde Japan 12 punten tegen Nederland 7. Bij het WK in eigen land verloor Oranje vorig jaar met 3-0 van Japan, een paar maanden daarvoor was in de VNL 2022 nog met 2-3 gewonnen. In 2021 won Nederland met 3-0. Al met al kon je Japan wel een beetje als favoriet bestempelen.

Bij Oranje begonnen Britt Bongaerts, Florien Reesink, Celeste Plak, Juliët Lohuis, Indy Baijens, Nika Daalderop en Nova Marring in de basis. Ten opzichte van gisteren waren Britt Bongaerts (voor Sarah van Aalen), Juliët Lohuis (voor Eline Timmerman), Nika Daalderop (voor Nova Marring) en Florien Reesink (voor Kirsten Knip) de wijzigingen. Invalbeurten waren er deze keer voor Eline Timmerman en Sarah van Aalen, die in de derde set inviel en in de vierde in de basis begon.

Oranje opende sterk, met een serveserie van Nova Marring werd de stand in de openingsset naar 6-1 getild, echter herstelde Japan zich en kon bij 10-10 de stand weer gelijktrekken. Van 10-11 tot 13-14 lag het voordeel op de side out bij de Aziatische ploeg, spectaculair verdedigen van Oranje en op de contra attaque scoren zorgde daarna voor een 16-14 voorsprong.

Oranje bouwde uit naar 21-17 en werd weer ingelopen tot 21-19. Koga serveerde Japan met een ace naar 22-21, waarop Nederland de time out inging. Celeste Plak nam de Nederlandse punten tot 25-22 voor haar rekening, op een kadootje van Japan voor setpoint bij 24-22 na. Oranje maakte met 4 om 0 blokpunten in deze set het verschil.

In set twee dezelfde start als in de eerste set. Oranje nam een 6-1 voorsprong, maar wist deze keer Japan daarna ook keurig op afstand te houden. Indy Baijens, Nova Marring en Nika Daalderop zorgden voor de punten tot 13-6, vervolgens namen Indy Baijens en Nika Daalderop ook de punten tot aan de 18-11 voor hun rekening. Soms met uiterst simpel spel: pass, set-up, rake smash!! Geen houden aan voor Japan, dat nog tot 20-17 wist in te lopen, maar vervolgens een serie van vijf punten, waaronder een aantal blokpunten, tegen kreeg voor de 25-17 nederlaag. Totaal 7 om 1 blokpunten maakten in deze set het verschil.

In de derde set een spiegelbeeld begin ten opzichte van de sets ervoor. Japan nam een 2-6 voorsprong, die Nederland bij 7-8 bijna en bij 10-10 helemaal had weggewerkt.  Japan kreeg eerst na 13-13 weer voordeel (13-16), maar met Sa rah van Aalen op spelverdeling voor Britt Bongaerts had Oranje bij 17-17 de schade middels Celeste Plak en Nova Marring hersteld.

Na de 18-18 kon Japan nogmaals een gaatje slaan (18-21) en deze keer slaagde Oranje er niet in om opnieuw in de set te komen. Na 21-24 werd Celeste Plak afgeblokt en met 21-25 kwam Japan op 2-1 in sets. In deze set was de 8 om 3 foutenlast in het nadeel van Oranje medebeslissend voor het setverlies.

In de vierde set deden de teams maar weinig voor elkaar onder en bleven ze in de score lang gelijk oplopen. Tussenstanden waren o.a. 5-5, 9-10, 15-14. Indy Baijens en Nika Daalderop zorgden voor de side out en het breakpoint tot aan de 17-14 stand, vervolgens denderde Oranje door naar 20-15 en met behulp van een aantal Japanse fouten naar 24-17. Drie keer kon Japan verlies uitstellen, maar na de time out op 24-20 maakte Nika Daalderop met een streep naar de hoek een eind aan de set en de wedstrijd.

Oranje scoorde blokkerend 15 punten meer dan Japan (17 om 2), kwam er echter op aanval 1 en op de serve 2 tekort. Juliët Lohuis kreeg totaal 7 blokpunten achter haar naam. Topscorer bij Oranje werd Celeste Plak met 24 punten. Nika Daalderop kwam tot 16.

Oranje speelt morgen tegen Canada de laatste wedstrijd in de poulefase.