VNL- dames: Zeven kwartfinalisten bekend.

VoV, 03-07-2022. 4:00 uur. De poulefase van de VNL-jaargang 2022 bij de dames loopt ten einde. Na het volle programma van gisteren (zes wedstrijden) is nog één laatste plaats vacant voor de kwartfinales. Gastland Turkije, USA, Brazilië, Japan, Italië, China en Servië zijn verzekerd van de volgende ronde in Ankara, voor het laatste ticket zijn nog een aantal gegadigden zoals Thailand, Canada, Polen en Duitsland.

In het programma van gisteren kwam Turkije als eerste in actie tegen Japan. De ploeg van Guidetti won met 3-1, de derde set moesten ze met 18-25 aan de Aziaten laten, de andere drie wonnen ze met 25-20, 25-15 en 25-22. Vooral blokkerend had Turkije met 19 om 5 punten een ruime marge in de totalen. Hande Baladin was met 18 treffers de succesvolste Turkse speelster, bij Japan scoorde Ishikawa één keer vaker.

Via een 3-1 zege op Canada wist Servië zich te plaatsen bij de laatste acht. Via 25-20 en 25-14 kwamen ze met 2-0 voor. Canada vocht zich terug naar 2-1 met 20-25 winst in de derde set, maar moest in de vierde toch definitief capituleren toen Servië die set met 25-22 pakte. Aanval en opslag gaven Servië totaal 11 punten voordeel, blokkerend scoorde Canada vier puntjes meer. Bjelica van Servië maakte 27 punten, van Ryk van Canada kon er 18 voor het team op het scorebord laten zetten.

Dominicaanse Republiek vs. Polen werd een vijfsetter met winst voor de dames uit Dominicana. Het was hun laatste wedstrijd van deze competitie, het was niet voldoende om zich naar een top 8 plaats te spelen.

De tweede set was een echte marathon die pas bij 38-36 beslist was, daarvoor had Polen met 25-20 de eerste set gewonnen. Polen kon in de vierde set met 13-25 de 2-1 achterstand wegwerken, maar ging in de tiebreak duidelijk met 15-9 onderuit.

Brazilië vs. Thailand werd met 3-1 voor de Zuid-Amerikaanse ploeg afgesloten. Alleen in de eerste set waren ze met 25-18 duidelijk de bovenliggende partij, de sets erna werden met minimaal verschil beslist. Te weten met 26-24, 23-25 en 25-23. Thailand had de betere eigen score, maar verloor door de veel hogere foutenlast (16 om 29 punten). Pimpichaya van Thailand werd met 23 treffers de topscorer.

Italië vs. Bulgarije leverde Italië de negende zege op, het werd 3-0, waarbij Bulgarije 12, 19 en 21 punten per set meekreeg. Pietrini en Nwakalor van Italië scoorden het vaakst, respectievelijk 20 en 12 keer.

Turkije vs. USA  was voor Turkije het tweede topduel binnen 24 uur. Het werd een vijfsetter met 16-18 winst via de tiebreak voor Amerika. Daarvoor hadden ze via 22-25, 25-18 en 25-27 een 1-2 voorsprong genomen, die Turkije met 25-23 ongedaan had gemaakt.

Blokkerend en serverend hielden de teams elkaar met 14 om 14 scores in evenwicht, aanvallend was USA drie punten beter. Daar stond een hogere foutenlast van vier punten tegenover. Karakurt van Turkije werd met 27 treffers de vaakst scorende speelster, Bajema van USA scoorde er eentje minder.

De stand is nu, met vermelding van gespeelde en gewonnen wedstrijden alsmede behaalde punten: