Vizier op volleybal

 

VNL: Dapper Oranje strijdend ten onder

VoV, 04-06-2019. 14:30 uur. Oranje speelde als eerste tijdens de derde VNL week in Hong Kong tegen Italië. Met in de selectie Britt Bongaerts en Tessa Polder en zonder Laura Dijkema, Nika Daalderop en Myrthe Schoot en bij afwezigheid van het verder Oranje keurkorps was Kirsten Knip ineens de meest geroutineerde Oranjespeelsters van de dertien koppige selectie. Italië was wel met al zijn sterren afgereisd naar China, zij gingen vol voor de Final Six, iets dat eerder bij Oranje nog de vraag was, maar intussen wel negatief beantwoord kan worden.

Bondscoaches Allessandro Beltrami (foto boven), Morrison was ook in Nederland achtergebleven, en de Italiaanse coach Davide Mazzanti begonnen  met het volgende starting seven

  • NL: spelverdeling: Britt Bongaerts. Italië:  Ofelia Malinov
  • NL: libero: Kirsten Knip. Italië: Monica De Gennaro
  • NL: diagonaal Indy Baijens. Italië: Indre Sorokaite
  • NL: midspeelsters: Eline Timmerman en Tessa Polder. Italië: Cristina Chirichella en Sarah Fahr
  • NL: passer / lopers: Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis. Italië: Elena Pietrini en Miriam Sylla.

In de loop van de wedstrijd volgden er een aantal mutaties op diverse posities. Zo begon Sarah van Aalen later in de basis, werden Annick Meijers, Annick Siebring en Hester Jasper erin gewisseld en begon Juliët Lohuis ook in basis in de vierde set.

In de openingsset kon Oranje na een 4-3 voorsprong en een 4-6 achterstand aanklampen tot aan tot 11-12. Indre Sorokaite was aanvallend niet te stoppen en zij was het ook die na de 11-12 tussenstand met een indrukwekkende serve serie Nederland op de knieën kreeg. Ze serveerde Italië naar 11-20, met in die serie vier aces, voordat ze na een foutserve de opslag moest afgeven.

Op de 12-20 volgden nog twee punten van haar en twee van Chirichella, waardoor Italië bij 12-24 op setpoint kwam. Met een tweede balscore maakte Malinov de setwinst perfect.  Met een eigen score van 6 om 24 was zelf voor een blinde duidelijk hoe de verhoudingen in de ze set lagen.

De tweede set was een ander verhaal. Wellicht dacht Italië er iets te gemakkelijk over, feit is wel dat Oranje zich prima herstelde en na een 1-4 en 9-12 achterstand terug in de wedstrijd kwam. Via een kill – block van Eline Timmerman en een rake klap van Nicole Oude Luttikhuis. Bij de technische time out stond Oranje met 16-15 voor en direct erna liepen ze via o.a. een kill – block van Indy Baijens uit naar 19-16. Italië ging de time out in.

Tessa Polder scoorde 21-18, Annick Meijers 22-19 en 23-21. Een bal met de snelheid van het licht door Sylla maakte 23-22, Oranje gaf geen krimp. Teamcaptain Marrit Jasper sloeg het laatste punt voor 25-22 op het scorebord.

In een van de rally’s in de tweede set speelde een van de beide teams de derde bal met een geweldig hoge boog naar de speelhelft van de tegenpartij. Om de gelegenheid te krijgen zich te hergroeperen en de juiste posities in te nemen. Dat ontlokte de commentator de uitdrukking “the ball got snow on it”, mooi gezegd. Ook de uitdrukking  “a touch from the Dutch” bij een video challenge klonk wel aardig.

De derde set: na de 4-4 hield Italië, dat Orro, Bosetti en Egonu aan de kant hield, via Pietrini en Sorokaite het initiatief. Ze liepen uit naar 5-8 en 6-11 en gingen na een aantal scores van Chirichella na 8-14 met 10-16 de tweede time out in.  Oranje kwam met Timmerman aan de opslag terug naar 14-17 en bleef tot 18-21, een ace van Tessa Polder, op drie punten volgen. Het slotakkoord was voor Italië, van 18-21 naar 18-24, Timmerman kon verlies één keer uitstellen, waarna een foutserve van Sarah van Aalen de set met 19-25 besliste.

Met Juliët Lohuis in de basis begon Oranje aan de vierde ‘must win’ set. Bij 2-5 was er al een verschilletje in Oranje ’s nadeel en dat bleef . De 5-8 werd 7-13 en 10-16. Een prima pipe aanval van Annick Meijers en een ace van Juliët Lohuis hadden daarvoor voor 9-13 gezorgd. Maar Oranje speelde een verloren set en een verloren wedstrijd. Italië gaf niets toe, kwam op 12-18 en 13-22. Sorokaite en Pietrini scoorden. En dan doet een foutserve er ook niet meer toe, gewoon de site out scoren en er is geen vuiltje aan de lucht. En dat was er ook niet meer, na de Nederlandse netfout voor 15-24, maakte Sorokaite de set uit. 16-25 en 1-3.

Bij Nederland werd Nicole Oude Luttikhuis met 13 punten topscorer. Marrit Jasper kwam tot 6 treffers. Sorokaite maakte er 24 en Pietrini 17.  Met een eigen score van 44 om 82 punten bleef Oranje wel heel erg ver achter. De 15 om 29 foutenlast camoufleerde het grote verschil gedeeltelijk.

Nederland speelt morgen tegen China.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.