VNL: Eerste zege van de Yellow Tigers België

VoV, 05-06-2022. 5:53 uur. De Belgische volleybalsters hebben hun eerste zege in deze editie van de Volleybal Nations League binnen. Het tot gisteren ongeslagen Thailand werd met 2-3 geklopt. Daarvoor moesten de Yellow Tigers heel diepgaan, maar daarna was de beloning en vreugde navenant. Thailand had tot gisteren met 3-0 van Bulgarije en met 3-2 van Servië gewonnen. België bleef tegen Italië en Servië op één gewonnen set steken.

België begon sterk aan de wedstrijd en pakte de eerste set met 22-25, vervolgens nam Thailand via 25-18 en 25-23 een 2-1 voorsprong. In een sidderende finale van de vierde set dwongen onze Zuiderburen met 21-25 de tiebreak af, die vervolgens ook een spannend slot kreeg met 13-15. De totale score van 106 om 106 geeft wel aan dat de ploegen hoegenaamd niks voor elkaar onder deden. Bij Thailand maakte Chatsu-On Moksri de meeste punten (27), bij België was dat Britt Herbots (23). Vandaag speelt België tegen Turkije.

De topper tussen China en Italië ging in Ankara met 3-1 naar de Chinese ploeg. Met overmacht wonnen ze de eerste set (25-13), daarna sloeg Sylvia Nwakalor Italië in de finale van de tweede set naar een 20-25 setzege en een 1-1 stand. China pakte vervolgens set drie en vier met 25-22 en 25-18.

Gastland Turkije boekte tegen Bulgarije een 0-3 zege. Met 19-25, 21-25 en 16-25 pakten ze na het verlies tegen China de winnende draad, tot grote vreugde van het talrijke publiek, weer op. De ploeg van Guidetti was op alle scorende onderdelen beter, een plus 12 aanvallend, een plus 3 blokkeren en serverend. Karakurt werd met 20 punten de meest scorende speelster.

In de USA-poule was het gastland met 3-0 te sterk voor Canada. Via de setstanden 25-14, 25-22 en 25-19 bleef de USA duidelijk de baas over hun noorderburen. Het voornaamste verschil in punten kwam via 44 om 36 aanvallende punten en een 12 om 21 foutenlast. Andrea Drews van de USA kreeg de meeste punten achter haar naam (15).

Brazilië won met 1-3 van de Dominicaanse Republiek, dat in de eerste set met 9-25 een afstraffing kreeg maar zich prima herstelde en de tweede set met 25-16 won. Daarna pakte Brazilië het initiatief terug en won de volgende sets met 18-25 en 17-25. Brazilië was op alle scorende onderdelen de betere ploeg, behalve in de foutenlast. Dat werd 27 om 18. Kisy Nascimento van Brazilië scoorde het vaakst. Totaal 20 keer.

Polen won met 0-3 van Korea. Via de setstanden 9-25, 23-25 en 11-25. Aan het net had de Poolse ploeg veel voordeel met 30 om 45 punten voor aanval en blok. Ook hun foutenlast was met 26 om 12 punten voor de tegenstander behoorlijk lager.

De stand is nu, met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten, waarbij niet alle teams evenveel duels speelden:

• 01> t/m 03> USA, China en Brazilië 3-9
  • 04> Japan 3-8
  • 05> Servië 2-7
  • 06 t/m 09> Turkije, Thailand, Polen en Italië 2-6
  • 10> Duitsland 1-4
  • 11> Canada 1-3
  • 12> en 13> België en Bulgarije 1-2
  • 14> Nederland 0-1