VNL heren: De kaarten worden geschud

VoV, 29-06-2019. 5:47 uur. Voor de laatste ronde van hun 15 wedstrijden durende competitie zijn de teams naar Brisbane ( Australië ), Brasilia (Brazilië), Leipzig (Duitsland) en Plovdiv (Bulgarije) gevlogen. Via nog drie te spelen wedstrijden moet deelname  aan de Final Six in Chicago, USA veilig gesteld  of gehaald worden c.q. moet voorkomen worden dat degradatie en feit wordt. En dat laatste geldt dan voor Portugal.

Liepzig: Polen vs Japan (foto boven) moest Polen een zege opleveren om mee te blijven doen om een deelname ticket aan de Final Six. Maar Polen had het knap lastig, vooral in de tweede helft van de eerste set. Bij de technische time out stond Japan met 15-16 voor, dat werd 20-24 en eindigde in een 22-25 zege voor de Aziatische ploeg. Met 11 om 20 aanvallende punten ook een terechte uitslag.

In de tweede set pakte Polen het initiatief, ging met 16-13 voor verplicht rusten en speelde vervolgens Japan via 23-18 naar een 25-19 nederlaag. De derde doorgang was in de finale razend spannend.  Japan kreeg setpoints maar benutte ze niet. Polen vocht zich oerend hard vanuit achterstand terug naar 24-24 en won tenslotte met 27-25. In de vierde set maakte Polen het af, Ze moesten er opnieuw keihard voor werken, nadat Japan tot 16-16 gelijkwaardig was. Met 25-20 haalde Polen uiteindelijk de ozo belangrijke zege binnen.

Blok (+9), aces (+2)  en foutenlast (-10) gaven voldoende voordeel om aan het eind de aanvallende min score (-11) te compenseren. Nishida was met 26 punten de meest scorende speler.

Duitsland vs Portugal was een zogenaamde ‘must win’ voor de Portugese ploeg, maar werd niet dat wat het moest worden. Portugal verloor met 3-1 van de thuisploeg, Twee sets waren de teams aan elkaar gewaagd, beide keren viel het kwartje naar de Duitse kant. Met 25-23 in de eerste en 28-26 in de vierde set. Een set was Portugal sterker, in de tweede werd het 20-25 voor hen, en één set kwamen ze er niet aan te pas, de derde ging met 25-10 naar onze Oosterburen. Dus 3-1 verlies.

Duitsland was aanvallend (58 om 51) en serverend (4 om 2 aces) beter, maakte ook minder fouten (22 om 29), die een direct punt voor de tegenstander opleverden.  Christian Fromm werd met 21 punten topscorer.  Portugal staat nog drie punten achter Australië met hetzelfde aantal gewonnen wedstrijden en is dus nog niet gedegradeerd.

Brasilia: Italië vs Canada (foto boven) moest Italië meer zekerheid geven ontrent deelname aan de Final Six, maar aan het eind was het tegenovergestelde het geval. Omdat ze met 1-3 verloren. De start was met 25-15 prima, daarna kwam de teleurstelling. Canada knokte zich naar drie setzeges met 20-25, 22-25 en 18-25. Het verschil maakten ze blokkerend en serverend, met totaal 7 om 14 blokpunten en aces. Stephen Maar van Canada werd met 10 punten topscorer.

Brazilië vs Frankrijk (foto onder) maakte het dozijn zeges voor Brazilië vol na 13 wedstrijden. Drie sets werden met het kleinst mogelijke verschil beslist. Twee daarvan, de derde en de vierde gingen naar Brazilië met 25-23. De eerste was voor Frankrijk, ook met 23-25, die 0-1 achterstand in sets maakte de Zuid Amerikaanse ploeg met 25-18 ongedaan. Een plus van elf punten op aanval en blok, een min van zes punten voor de aces en een lagere foutenlast gaven Brazilië in de totaalscore een 98 om 89 voordeel. Leal werd met 15 punten topscorer.

Brisbane:  China vs Argentinië eindigde in een 1-3 zege voor de Zuid-Amerikanen. De eerste en vierde set konden ze China onder de twintig punten houden met 17-25 en 10-25. In de tweede hadden ze het vanaf het begin moeilijk. Via de tussenstanden 9-6, 16-14 en 21-17 kon China de gelijke stand op het scorebord krijgen. In de derde set werd na de tweede technische time out (13-16) geen krimp meer gegeven en via 16-20 en 20-23 werd de basis gelegd voor de 1-3 zege.  Totaal 3 om 13 punten voor blok en aces gaven Argentinië veel voordeel, maar ook aanvallend scoorden ze meer. Chuan Jiang van China werd met 20 punten topscorer.

Australië vs Rusland was in de eerste set bij 19-22 nog redelijk spanend, maar met een serie van drie punten maakte Rusland de winst perfect. Australië gaf voor eigen fans alles, maar het was gewoon niet genoeg. Rusland was te sterk en overtroefde het gastland na de eerste set op alle fronten. Met 15-25 en 18-25 haalden ze de 0-3 zege binnen, waarmee de Final Six weer een heel stuk dichterbij kwam. Het echte verschil maakte Rusland aanvallend met 23 om 37 punten.

Plovdiv: Iran vs Servië was zowel in de eerste als in de tweede set een nipte aangelegenheid. Twee keer beslisten twee punten verschil de set. Eerst in het voordeel van Iran (25-23), daarna in het voordeel van Servië (26-28), nadat Iran nog met 20-18 had voorgestaan. In de derde set bracht Iran een opgebouwd verschil van drie a vier punten (23-19) met succes naar de finish met 25-22. De winst werd definitief na de 25-19 in de vierde set. Het gaatje daarvoor werd tussen 14-14 en 19-17 geslagen.

Met deze zege heeft Iran de deelname aan de Final Six op zak. Iran en Servië waren aanvallend (56/56) en qua foutenlast (30/31) even goed. Het verschil maakte Iran met 12 om 6 blokpunten en 2 om 0 aces. Amir Ghafour werd met 25 punten topscorer.

Bulgarije vs USA werd voor een heel groot deel beslist door de foutenlast van 25 om 39 punten die de teams voor de tegenstander scoorden.  USA gaf 39 punten kado, teveel om te winnen. Het werd een 3-1 nederlaag voor de organisator van de Final Six, Bulgarije speelde zich hiermee veilig. De winst kwam via de setstanden 21-25, 25-19 en twee keer 25-23 tot stand. Benjamin Patch werd met 22 punten voor de USA topscorer.

De stand na 13 wedstrijden is nu, waarbij USA is geplaatst voor de Final Six:

•  01. Brazilië 12-33
  •  02. Iran  11-33
  •  03. Rusland 10-29, speelt vandaag tegen Argentinië.
  •  04. Frankrijk 9-28, speelt vandaag tegen Italië
  •  05. Polen 9-24, speelt vandaag tegen Duitsland
  • ————————————————————–
  •  06. Italië 8-25, speelt vandaag tegen Frankrijk
  •  07 t/m 11 Canada 8-23, Argentinië 7-22, USA 7-22, Servië en Japan 5-14.
  •  12 t/m 16 Bulgarije 5-13, Duitsland 3-11, Australië 2-10, Portugal 2-7, China 1-4.