VNL-heren: Japan ook naar halve finale!

VoV, 20-07-2023. 18:56 uur. Op de tweede dag van de VNL Final Eight, de kwartfinales in Gdansk, Polen, stonden als eerste Japan en Slovenië tegenover elkaar.

De Japanse ploeg speelde een sensationele poulefase, die ze als tweede met tien zeges afsloten, evenveel als de USA, dat eerste werd. Tien wedstrijden achter elkaar bleven ze ongeslagen, de laatste twee tegen Italië en Polen, toen ze zich al geplaatst hadden voor de kwartfinales, werden verloren.

Hun teamcaptain Yuki Ishikawa is een van de toppers in het topscorer klassement, hij staat derde, libero Tomohiro Yamamoto en spelverdeler Masahiro Sekita staan ook hoog in de ranglijsten voor hun posities.

Slovenië werd op setgemiddelde zevende na de poulefase, met hetzelfde aantal punten als Brazilië. Met zes zeges uit zeven wedstrijden hadden ze een zeer veelbelovende start van het toernooi, maar met slechts twee zeges uit de laatste vijf duels plaatsten ze zich op het nippertje, mede ten koste van Oranje.

Hun libero Jani Kovačič werd de beste digger en reciever in de poulefase, passer loper Tine Urnaut was hun effectiefste aanvaller.

De ontknoping van de eerste set was spannend, nadat gedurende de set de koppositie dan weer voor Slovenië (2-4, 11-12), dan weer voor Japan was (9-6, 15-13) was. Japan leek bij 23-21 het beslissende gaatje te hebben geslagen na een 21-21 gelijke stand bij de big points. Echter kwam Slovenië bij 23-24 op setpoint. Takahashi en een uitgeslagen aanval van Slovenië beslisten de set, nadat Japan bij 24-24 op gelijke hoogte was gekomen.

In de tweede set liep Japan vlot uit naar een 8-3 voorsprong na een netfout en een uitgeslagen aanval van Slovenië. Het verschil bleef ruim (14-8) en na scores van Nishida en Ishikawa liep het verschil bij 17-10 op naar zeven punten, waarop Slovenië de time out inging. Bij 19-16 was het de beurt aan Japan om naar de zijlijn te gaan, het verschil van drie punten bleef tot 21-18 op de borden staan, vervolgens maakte Japan met een serie van vier punten de set in een keer uit. Een kill-block en een pipe aanval als laatste punten voor de 25-18 setwinst.

In de derde set nam Japan vlot een voorsprong van een punt of vier (8-4), waarop Slovenië de time out inging. Mede door een score van Tine Urnaut kwam Slovenië terug naar 9-8. En ook bij 13-12 was het verschil maar één enkel puntje. Maar de gelijkmaker viel net. Japan speelde een sterke side out en Ran en Ishikawa maakten de marge weer drie punten bij 17-14.

Slovenië kon door scores van Mozic (20-18 en 21-19) blijven aanklampen. Meer niet. Japan hield ook in de setfinale de regie strak in handen met scores vanaf de buitenkant en zeer sterke verdedigende acties. De 23-21 en 24-22 eindigde tenslotte in 25-22 winst voor Japan. Met 3-0 hadden zij het ticket voor de halve finale in de binnenzak.

Slovenië kwam op de eigen score duidelijk tekort, die ging met 62 om 46 punten naar Japan. Yuki Ishikawa was met 27 punten in drie sets scorend de uitblinker, Yuji Nishida, Alan Pajenk en Tine Urnaut scoorden elk 12 punten.