Vizier op volleybal

 

VNL-heren: Kwartfinale eindstation Oranje

VoV, 21-07-2022. 4:50 uur. Gisteravond speelde Nederland in Bologna de kwartfinale in de VNL-League tegen gastland Italië, dat de poulefase als koploper had afgesloten. Italië won tien van de twaalf partijen, Oranje moest met 50% winst van hetzelfde aantal gespeelde duels genoegen nemen, waarmee ze het laatste ticket voor deze KO ronde wisten te bemachtigen.

De Oranjeselectie voor Bologna staat op de hieronder afgebeelde foto, waarbij diagonaal Nimir Abdel-Aziz een ander kleurtje heeft, waarschijnlijk omdat hij de teamcaptain is of als de belangrijkste Oranjespeler wordt gezien wegens zijn prestaties in de poulefase waarin hij topscorer, beste aanvaller en beste serveerder werd.

Oranje bereide zich op Papendal gedegen voor op deze confrontatie, die in de poulefase in Gdansk een 3-0 zege voor Italië opleverede, mede omdat Oranje verzuimde in de tweede set met 20-24 voor de trekker over te halen en nog met 26-24 verloor. Gastland Italië zal zich in Bologna gesteund weten door een volle sportarena met landgenoten, wellicht zal de een of andere Nederlandse toerist die in de buurt verblijft ook een kaartje voor in de Unipol Arena hebben bemachtigd.

Kunnen we Italië vs. Nederland een klassieker noemen? Misschien wel op basis van resultaten uit een verder verleden, maar in de meer recente ontmoetingen van de laatste jaren ging de winst steevast naar de Azzurri. In augustus 2018 won Nederland voor het laatst (3-2), daarna waren er alleen maar nederlagen. Wat moeten we dan verwachten? Een reis naar Bologna voor twee of twee en een half uur wedstrijd en uitschakeling of een gastheer die na de match het leed van de uitschakeling met zijn pakweg 5.600 aanwezige fans deelt en voor de rest van het toernooi mag toekijken?

Spelverdeler en teamcaptain Gianelli voor de wedstrijd: “We zijn goed op dreef, we hebben een plaats in de kwartfinales binnen de lijnen afgedwongen met een eerste plaats in de poulefase. We zijn energiek en klaar om ervoor te gaan. We hebben een prima selectie, die heel veel voor elkaar over heeft en hebben technisch hele goede dingen laten zien en zijn klaar voor het vervolgtraject. Tegen Nederland is het zaak om overal op voorbereid te zijn, met respect voor onze tegenstander moeten we in gedachten houden wat we dit jaar op de VNL willen bereiken. (red: Dat zal de finale halen wel zijn en als je die haalt wil je hem ook winnen)

Ondanks het 3-1 verlies speelde Oranje een sterke partij. Met name in de eerste set, toen er scorend een hoofdrol was voor Bennie Tuinstra, die overigens met 20 punten topscorer bij Nederland werd. Die set won Oranje met 21-25. In de volgende doorgangen kwam Italië sterk terug, kon dit mede vanwege de Nederlandse foutenlast doen. Met achtereenvolgens 25-22, 25-13 en 25-22 pakten zij de 3-1 zege. Nimir scoorde 16 keer, net zo vaak als Romano van Italië.

Italië had met 66 om 62 eigen punten een licht voordeel. Aanvallend was Nederland met 47 om 52 scores beter, blokkerend Italië met 12 om 4. Serverend maakte Italië één punt meer. De foutenlast bedroeg 20 om 30 punten in het nadeel van Oranje.

Dan de wedstrijd: Nederland moest meteen in de achtervolging na de 3-1 achterstand in de eerste set en deed dat met overtuiging. Bij 5-5 stond het gelijk, na twee aces van Romano had Italië een 8-5 voorsprong, echter drie scores van Bennie Tuinstra vanaf linksvoor maakten bij 10-10 weer gelijk. Italië ging met 12-10 de technische time out in.

Na de 12-12 bleef Nederland tot aan 20-20 gelijke tred houden met Italië via punten van Abdel-Aziz en Tuinstra. De eerste big points waren via Plak en Tuinstra voor Nederland (20-22), waarop Italië de time out inging. Zonder succes, de video challenge gaf Oranje een 20-23 voorsprong, Plak serveerde een ace voor 20-24. Italië kon verlies één keer uitstellen, daarna maakte een klungelige fout bij Italië er 21-25 voor Nederland van. Het visitekaartje was afgegeven.

In de tweede set ging Nederland bij 6-3 achter de time out in. Bij 7-3 kwam Maarten van Garderen voor Thijs ter Horst, Abdel-Aziz scoorde twee keer tot 9-6, Tuinstra maakte 10-7, met een machtig blok zette Russo de 12-7 pauzestand op het scorebord. Het verschil van vijf punten stond er bij 20-15 nog. In die fase was Oranje bij 16-13 op drie punten gekomen, maar Anzani en Romano brachten het oorspronkelijk verschil terug.

Vanaf 20-15 kwam Nederland heel sterk opzetten, van Garderen, Tuinstra en Abdel-Aziz brachten de marge terug naar één punt bij 20-19 en 21-20. Romano en een aanvallende fout van Nederland zorgden voor 23-20, twee foutserves verder stond het 24-21. Keemink hield Nederland met een tweede balscore in leven, de foutserve door van Garderen besliste de set daarna. 25-22 en 1-1.

In het begin van de derde set werd het ene na het andere blokpunt door de teams gescoord, vijf stuks tot aan de 6-4 stand. Daarna kreeg Oranje tot aan 8-8 drie punten cadeau van Italië, Oranje ging bij 10-8 de time out in en ging met 12-10 verplicht rusten. Na de 14-12 ging het ineens snel voor Nederland de verkeerde kant op. Aces en een kill-block maakten eerst 18-12, de video challenge gaf Oranje het dertiende punt (18-13), daarna bleef de punten pot bij Nederland dicht terwijl Italië maar bleef scoren. Italië sloot de set met een ace af voor de 25-13 winst en de 2-1 stand. Net als in de vorige set werden Jorna, van Tilburg en de Weijer als wissel ingezet.

In de vierde set begon Gijs Jorna in de basis. Hij serveerde Nederland met een ace naar een 3-4 voorsprong, Italië nam na de 7-7 de leiding over (9-7) en ging na een ace met 12-9 de verplichte pauze in. Het eerste punt na de pauze was ook voor Italië, daarna waren er drie op rij voor Nederland (13-12). Bij die stand kwam Zaytsev erin, hij werd met luid gejuich door de volle tribunes ontvangen.

Nederland kwam op 14-13 en 16-15 door scores van Abdel-Aziz. Oranje bleef op de side out aanhaken (18-17) en kwam na een ace van Tuinstra op gelijke hoogte bij 18-18. Na de 22-21 kon Oranje de side out niet maken, Italië scoorde via o.a. Zaytsev twee keer op de eigen serve en kwam met 24-21 voor. Waarna ze de set met 25-22 in hun voordeel beslisten. Zij gaan dus door, Oranje kan naar huis.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.