VNL-heren: Oranje in de wachtkamer

VoV, 10-07-2022. 18:46 uur. Nederland heeft vanmiddag met hun duel tegen Italië nog geen duidelijkheid kunnen krijgen omtrent het bereiken van de kwartfinale in de VNL-competitie. De ploeg van Piazza verloor met 0-3. Bij elke winst was Oranje verzekerd geweest van het achtste ticket voor de kwartfinalen.

Nu moet de ploeg afwachten hoe de wedstrijd Polen vs. Slovenië, die om 20:00 uur begint, afloopt. Als Slovenië met 3-0 of 3-1 wint gaan ze Oranje voorbij in de stand, bij 3-2 winst voor Slovenië eindigen beide teams op 6-17 en zullen moyennes de doorslag geven voor positie acht. Elke winst voor Polen levert Oranje het ticket voor de kwartfinale in Bologna op.

Bondscoach Piazza stuurde tegen zijn landgenoten de volgende zeven het veld in:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra
  • Midspelers: Twan Wiltenburg en Luuc van der Ent.

In de loop van de wedstrijd kregen ook Jorna, van Garderen en Plak via invalbeurten speeltijd.

Oranje gaf goed partij maar kwam aan het eind steeds net tekort. In de eerste set werd het 23-25 na een 20-20 gelijke stand bij het begin van de big points, in de tweede set had Oranje bij 24-20 de winst voor het grijpen, maar faalde en in de derde set kon Italië na de technische time out doordrukken en met 21-25 de 0-3 zege veiligstellen.

In de eerste set maakte Zaytsev met o.a. twee scores een 3-1 achterstand ongedaan, hij was er medeverantwoordelijk voor dat Italië na de 6-6 kon uitlopen naar 6-9. Bij 9-12 ging de technische time out in, nadat Twan Wiltenburg de 7-9 en 8-10 had gescoord.

Met de breakpoint op 15-16 maakte Nederland gelijk en vervolgens ging het via side out scores van o.a. Nimir en Keemink naar 20-20. Lavia sloeg Italië naar 20-22, Anzani zette Italië even later op 21-23 en de foutserve van Wessel Keemink maakte 22-24. Tuinstra kon de aansluitende treffer nog scoren, voordat Italië de set met 23-25 besliste.

Met een ace zette Bennie Tuinstra in de tweede set Nederland op een 12-9 voorsprong bij de verplichte pauze. Daarvoor werd door beide teams een stevig potje geblokkeerd, met o.a. de 9-7 via een blokpunt van Twan Wiltenburg. Nederland bleef de voorsprong vasthouden, Nimir Abdel-Aziz serveerde Oranje naar 15-11, waarop Italië de time out inging.

Nadat beide teams de nodige foutserves afleverden stond het 21-16 voor Nederland, het verschil bleef gehandhaafd door scores van Abdel-Aziz, Thijs ter Horst en een foutserve van Zaytsev.

Nederland had bij 24-20 genoeg setpoints om er 1-1 van te maken, maar wat volgde was een staaltje blokkerend scoren van Italië, dat wist dat de ballen allemaal naar Nimir zouden gaan en Keemink deed precies wat door de tegenstander werd verwacht. Met een ijzersterk blok scoorde Italië het ene na het andere punt tot aan de 24-26 setwinst en de 0-2 stand.

In de derde set waren de verschillen tot aan de technische time out gering. Oranje kwam met 6-4 voor en met 9-11 achter. Bij de technische time out had Italië twee punten voor (10-12). Met een driemeter aanval bracht Italië het verschil op drie punten bij 12-15, een door Zaytsev verzilverde ‘overpass’ zette wat later de 14-18 op het scorebord. En hij scoorde ook meteen daarna de 14-19.

Van Garderen kwam erin en scoorde de 15-19 en 17-21. Italië kwam via de video challenge op 17-22en een paar rally’s later op 18-23, ook via de video challenge. Matchpoint kwam na de foutserve van Maarten van Garderen bij 19-24 op het scorebord, Nederland kreeg een puntje cadeau en kwam via een ace van Fabian Plak op 21-24, waarna Zaytsev via het blok de set besliste. Met 21-25 werd het 0-3.

Oranje kan nu alleen maar hopen dat Polen zijn sportieve plicht doet en Slovenië naar een nederlaag speelt. Oranje zit in de wachtkamer, al zullen ze daar letterlijk wel niet zitten.

Topscorer van de partij werd Nimir Abdel-Aziz met 15 punten. Zeven aanvallende punten meer en een lagere foutenlast van vijf punten beslisten de wedstrijd in het voordeel van Italië.